Reklamcılara Tüm Sektörlerin İhtiyacı Var

Reklamcılara Tüm Sektörlerin İhtiyacı Var
“Görsel Tasarım Evi; tasarım ve tanıtım faaliyetleri ile sektörde önde gelen Konya markaları için çözüm ortağı olmayı başarmış bir renk”

Röportaj: Berkay Öğ, Gökay Sağıl, Yılmaz İnal, Orhan Durak-Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü öğrencileri

Kurulu-yönetici ve öğretmen olan Ahmet Köstekli ile, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü öğrencileri olarak uzun yıllara dayalı ajans çalışmaları ve gelecek hedefleri konusunda bir açıklamada şunları dile getirdi.

Ahmet Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1955 yılında Konya'nın Sarayönü ilçesinde doğdum. Resim, çizim ve tasarım, sevdiğim ve yetenekli olduğumu sandığım bir alan olduğu için, eğitim dönemine İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesi'nde devam etmek istedim. Sadece 11 öğrencinin alınacağı fakülte için, yetenek sınavı bölümünü kazandım ama, taşradan gelmem sebebiyle ümidimi kırmaları, mülakat dönemi bilinmezlikleri sebebiyle mülakata girmedim. Daha sonraki yıl girdiğim üniversite sınavından ODTÜ Ekonomi Bölümü'nü az bir puanla kaybettim. İlerleyen zamanda fen mezunu olmama rağmen! Konya Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilgiler bölümünü bitirdim.25 yıl fiili çalışarak Coğrafya öğretmeni olarak emekli oldum. Öğretmenlik yıllarımda, basın ve yayın iş kollarının yanında, Konya’nın bilinen dershanelerinde fen bilimleri test kitapçıkları hazırlıklarında grafiker olarak çalıştım. Borç almadan ya da bir varlık satmadan tasarıma dayalı bir hayat düzeni kurdum ve 21 yıldır severek uğraşıma devam ediyorum.

Reklamcılık rekabetin yoğun olarak yaşandığı bir sektör peki siz bu rekabete nasıl dahil oldunuz?

1995 Yılında ev ortamında bir bilgisayarla başladım.Daha sonra bir ortaklıkla ‘’Serenay’’ adında bir ajans ile profesyonel olarak sektöre dahil oldum. Bu alanda çalışmalarıma devam ederken ortağımla yaşadığım bazı müşteri odaklı anlaşmazlıklar sonucu ayrılma kararı aldım.Bu sorunlar beni bağımsız bir işyeri açmaya yöneltti. ''Medyagrafik'' adıyla devam eden bir ajansın tüm haklarını satın aldıktan sonra eski ajansımda olan bütün müşteriler yeni ajansıma da gelmeye başladı. Bu durum daha sağlam adımlarla ilerlememe olanak sağladı. Bu isim altında Türk Yıldızlarının kuruluş aşamasından itibaren birlikte uzun yıllar tasarım çalışmalarını yürüttük. Tasarımlardan özgün olanlar günümüzde kullanılmaktadır.O dönem şehrimizde medya ile başlayan ajans isimleri yaygınlaşmaya başlamıştı bu yüzden şu an da kullandığımız isim olan Procem olarak ajans ismini yenileme yoluna gittim.

Müşterileriniz hangi marka altında olursa olsun sizinle çalışmaya devam etmekte kararlı görünüyor.Bu bağlılığı nasıl sağladınız?

Müşteri çalışması olduğunda ve reklam adına bir ihtiyaç duyduğunda ajansın yapacağı çalışmanın kalitesine güvenmek ister. Müşterinin menfaatini korumak gerekir.Teslim aldığı çalışmanın özenli ve doğru fiyatlandırılmış olmasını önemser. Özensiz bir çalışma için büyük paralar istemek,müşteriyi aldatmaya çalışmak onu sizden uzaklaştırır.Bu bağlılığı belirttiğim bu gibi yanlışları yapmayıp kaliteli ve dürüst bir çalışma yapmamla kazandım. Müşteri her çalışmasında kaliteyi gördüğü için güven duymaya ve ajansın kadrosuyla hangi marka altında olursa olsun çalışmaya devam etmekte kararlı oluyor.

Bi-tık daha fazlası reklam ajanslarında bir klişedir. Bunun gibi müşteri talepleri ile ajans görüşlerinin ters düştüğü durumlar yaşadınız mı?

Bunun gibi müşteri talepleri her zaman olabiliyor.Bu konuda yaşadığım elbette ki birkaç olay var.

Bir örneği de hocanız Prof.Dr Hüseyin Altunbaş varken yaşandı.Çalıştığım markalardan biri perakende alanında faaliyet göstermemesine rağmen perakende çalışan firmaların ihtiyacı olan bröşür çalışmaları istedi.Broşür, perakende alanında müşteri ilgisi sağlar fakat etkisiz olacağını düşündüğüm bir çalışma için buna engel olmam gerekir çünkü reklam ajansı bu çalışmalar için vardır. Markayı bilgilendirdim ancak çok fazla ısrar etmelerine rağmen böyle bir çalışma yapmayı kabul etmedim. Sonuç olarak aldığım geri dönüşte ajansın görüşünün doğru olduğunu böyle bir çalışmanın marka için gereksiz olacağını anlamışlardı.Müşteri istekleri olur ama reklam ajanslarının görevi müşteriye uygun reçeteler yazarak problemlerini çözmektir.

Procem ajans sadece yerel alanda mı faaliyet gösteriyor?

Procem; Konya’nın önde gelen 100’e yakın firmasına destek sağlıyor.Bunun dışında ulusal firmalarla çalışmalarımızda bulunuyor.

Peki reklam yalan söyler mi, Tüketiciyi kandırmak mıdır?

Üretici size ulaşır. Siz yönlendirme yaparsınız ama tüketiciyi kandıran kişiler kendilerini kandırmaktadır. Reklam yalan söylemez, ürünün güçlü yönlerini ortaya çıkarır ve vurgular. Tüketiciyi kandıranlar bir kere kandırabilir ama tüketici farkettiğinde artık o marka ile çalışmaz ve marka devamlılık sağlayamaz. Bu yüzden markanın vardığı tüketiciye yalan söylememekten geçer.

Reklam söz konusu olduğunda firmalar çoğunlukla İstanbul merkezli ajanslarla çalışmayı tercih ediyor. Bu Konya içinde geçerli mi?

Bu anlayış belki de yetersizliklerinden kaynaklanmakta yada bilgisayar ortamında bir kaç uygulama programını bilmekle ajans olmayı karıştırmalarından kaynaklanmaktadır. Bu durumda iş sektörü yetkililerine hak vermek gerekir. Operatörlük ayrı, firmanın amacına uygun tasarımlar ve öneriler üretmek ayrı konulardır. Bu iş bu kadar kolay olsaydı üniversitelerin bu konularla ilgili bölümlerine gerek duyulmazdı! Bir mekan ve bir bilgisayar ve de bir alımlı sekreter yetmiyor. Tüketiciyi kandıramazsınız!

Bir reklam ajansı başvurumuzda bizden ilk istenenlerden biri grafik çalışmalarına hakim olup olmadığımız bu konuda görüşleriniz nedir? Grafik öğrenmek bu alanda çalışmak için vazgeçilmezlerden midir?

Bir ajansın bünyesinde çok iyi bir sosyolog, halkla ilişkiler uzmanı, grafiker ve sizin okuduğunuz bölümlerden mezun reklam, tanıtım uzmanlarının bulunması gerekiyor. Bu deneyimli ekipte iş tüm çalışanlardan ilerleyerek sonuç bulacak. Sizin bölümünüzden mezun grafik tasarım programlarının ne işe yaradığını bilmeli bu konuda gerekli yönlendirmeyi yapabilecek nitelikte olmalı ama grafik tasarım programını mükemmel kullanmasına gerek yok. Bu çalışmayı deneyimli grafikerler yapmalı çünkü bunun için eğitim alıp öğrenim görüyorlar. Sizin yapmanız gerekli bilgileri bilip yönlendirmeleri doğru yapabilmektir.

S.Ü Reklamcılık Bölümü, Konya için nasıl bir katkı sağlıyor ?

Reklam, tanıtım alanında belirttiğim bilgilere sahip, teorik ve pratik bilgiyi öğrendiğiniz için bu alandaki çalışmaların etkinliğinin artmasına büyük katkılar sağlayacaksınız. Konya; bu alanda etkili kadrosu ve verdiği eğitimle temel basamaklarından biri olacaktır. Reklamcılara tüm sektörlerde ihtiyaç var. S.Ü Reklamcılık Bölümü bu konudaki deneyimli kişilerin artmasını sağlayacaktır.

Son olarak meslek hayatına atılacak olan bizlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sizler bu anlattıklarımın derslerini yıllarca okudunuz. Mesleğinizle ilgili olmayan işleri kesinlikle yapmayın. Ama mesleğinizin verilerini geliştirin ve uygulayın. Mesleğinizin dışında yapabildikleriniz özel sektör tarafından bir kar olarak görünür ama yine de yapmayın, çünkü onlara da zarar verebilirsiniz. Nereden mezun olduğunuzun bir önemi olmayacak. Önemli olan dik durup mesleki kişiliğinizden taviz vermemenizdir.

Kararlı ve duyarlı meslek hayatınızda başarılar dilerim.

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum