Rektör Şahin, üniversite ve sanatı anlattı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Birlik Vakfı Konya şubesince düzenlenen "Üniversite ve Sanat" konulu konferansa katıldı.
Vakfın şube binasında gerçekleştirilen programa, Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, konferansta yaptığı konuşmada, Anadolu'da medeniyet kuran Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin, İslam'dan aldığı güç ve ışıkla Batıya doğru ilerleyerek insanlığın gelişmesinde önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Toplum ve kültür adına var olan her şeyin medeniyet içerisinde değerlendirilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, "Peygamber Efendimizin yeryüzüne Kur'an-ı Kerim'in habercisi olarak gönderilmesi ve İslam'ın yayılmasından sonra İslam dini, insanlığın özgürleşmesi, dünyanın gelişmesi noktasında ciddi atılımlara vesile olmuştur. Dünyanın dört bir tarafında medeniyetler tesis edilmiştir. Endülüs'e, İspanya'ya, İber Yarımadası'na gittiğiniz zaman orada belki de dünyanın bugünkü ulaştığı medeniyetinin temelini oluşturan bilimsel keşiflerin yapıldığı Endülüs medeniyetini görürsünüz. Ardından hemen Fas'a geçin. Fas'ta çok sayıda, dönem dönem medeniyetler tesis edilmiştir. Endülüs'ü besleyen gücün gerçek manada Fas olduğunu görebilirsiniz" diye konuştu.
"Sanat, medeniyetin elbisesidir"
Rektör Şahin, medeniyetlerin tesisinde sanat, inanç ve bilimin temel faktörler olduğunu belirterek, "Batı kendi bilim tarihini yazarken kullandığı referans, Antik Yunan medeniyetidir. Zulüm, ahlaksızlık, kölelik vardır, kısmen de Firavun medeniyetine dayandırılır. Onun dışında Batısı'ndaki Endülüs'te, hemen Doğusu'ndaki Osmanlı'dan aldığı kültürel bilgileri, birikimleri yok sayar, inkar eder, kendine mal eder. Onun için Batı'nın medeniyeti sanatı içeriyor, bilimi de içeriyor. Onu da biz ürettik, bilgi bize ait diyoruz. Batı'nın medeniyetinde inanç, iman olmadığı için sanat ve bilime dayalı bir medeniyeti görüyoruz. Sanat; medeniyetin elbisedir. İnanç, iman nedir? Ruhtur. Canlılıktır, bedeninin ruhudur. Bilimi, kas ve kemikten oluşan bir beden kabul edersek üstüne ne giydirirsen giydir, eğer ruh yoksa ölüdür. İşte biz bugün yeniden dünyaya şekil verecek, insanlığı mutlu edecek, dünyaya huzuru getirecek bir medeniyet tesis edeceksek bu üçlü sac ayağını gerçekleştirmek zorundayız" şeklinde konuştu.
Sanat alanında Selçuk Üniversitesi olarak Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı ve Mimarlık Fakültesi ile güçlü bir yapıya sahip olduklarını anlatan Prof. Dr. Şahin, üniversite ve üniversite yönetimi olarak Konya'ya değer katacak her türlü projenin yanında olduklarını dile getirdi.
Konferansın sonunda, Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin'e, Karikatürist Mustafa Dursun imzalı karikatür hediye edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.