Rıfat Oral’a Fahri Doktora Unvanı Verildi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde Öğretim Görevlisi olan Rıfat Oral’a yapmış olduğu çalışmalar ve ortaya koyduğu eserler nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Senatosu olarak fahri doktora unvanını takdim etmeyi uygun gördüklerini ve bu sayede de üniversitelerinin de senatolarının da şereflendiğini söyledi.
Rektör Şeker, Senato Salonunda düzenlenen Cübbe Giyim Töreninde yaptığı konuşmasında, fahri doktora unvanının anlam ve önemi hakkında bilgiler vererek, “Gerek bir eğitimci olarak gerek akademik anlamda yaptığı çalışmalarla Sayın Rıfat Oral bu fahri doktorayı fazlasıyla hak eden bir isimdir. Hak edene hak ettiğini sunmak ve karşılıklı saygınlık kazanmak ise önemlidir. Kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da, Rıfat Oral’ın yapmış olduğu çalışmalara, katıldığı sempozyumlara ve eserlerine değindi. NEÜ’nün organize ettiği Sırçalı Medrese Derslerinde de kendisinden istifade edildiğini hatırlatan Altıntaş, Rıfat Oral’ın okuttuğu derslerle, ilmi alana ulusal ve uluslararası arenada sağladığı katkılarla kendilerine de ışık tuttuğunu belirtti. Altıntaş, Rıfat Oral’a teşekkür ederken fahri doktora unvanı için de tebrik etti.
Rıfat Oral ise kendisine verilen fahri doktora unvanından dolayı son derece memnun olduğunu dile getirerek, “Bugün beni fahri doktora ile ödüllendiren sizler aslında bir ömür bilime adanmış bir ideali ödüllendiriyorsunuz. ‘Tefekkür eden, üreten, eğiten ve yeni şeyler söylemek gerekir’ diyen Mevlana’nın, Gazali’nin ve İbn Rüşd’ün rüyasını ödüllendiriyorsunuz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e, kıymetli ilim adamlarına, akademisyenlere ve diğer tüm misafirlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından tören cübbe giyilmesiyle sona erdi.
ÖZGEÇMİŞ
1962’de Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Konya’da tamamladı. 1986 yılında S.Ü. İlahiyat Fakültesini bitirdi.
1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığından kazandığı burs ile Ürdün’e gitti ve Ürdün Üniversitesi Dil Merkezi’nde pratik Arapça eğitimi gördü. Yurtdışından Salah el-Halidi, Fadl Abbas, Abdülaziz ed-Duri, Şuaybü’l-Arnavud ve Fethi Düreyni gibi alimlerin derslerine katıldı. Birçok bilimsel dergide yayımlanan makaleleri yanında, Arapça ve Türkçe eserleri de bulunmaktadır.
Yurt içinde ve yurt dışındaki helal gıda panellerine ve konferanslarına katıldı. Şu anda TSE nin Helal Gıda Akademik Kurulunda bulunmaktadır. Halen Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin düzenlediği Sırçalı Medrese (Daru’l-Fıkıh) derslerinde el Menar (Fıkıh Usulü) okutmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.