Rot Balans Ayarının Bozulduğunu Nasıl Anlar Nerede Yaptırırsınız?
Öncelikle rot balans ayarı nedir onu öğrenelim; rot ayarı tekerleklerin birbirine olan açı ve doğrultuların eşit olmasını sağlar, balans ayarı ise her tekerleğe eşit miktarda ağırlığın binmesini sağlar. Bu arada balans ayarı yapılmadan rot ayarı yapılamaz. Çünkü balans ayarı ile her tekerleğe eşit miktarda yük bindirilir. Ardından rot ile tekerleklerin birbirine olan açıları düzeltilir ve ayarlanır.
Rot Balans Ayarının Önemi
Güvenli ve konforlu bir sürüş için aracınızın rot-balans ayarlarını düzenli olarak kontrol edip gerektiğinde yaptırmanız lazım! Bu ayarlar yapılmadığı takdirde aracın performansı düşer ve yıpranmasına neden olur. Tabii ki bu yıpranma size sonrasında daha fazla masraf olarak geri döner. En basitinden tekerlekler yere eşit basmadığı için kısa zamanda aşınmalar yaşanır ve tekerleğin ömrü biter. Bakımı düzenli olarak yapılan araç her zaman daha güvenli ve daha az masraflı olur. Ayrıca yarın bir gün satmak istediğinizde aracınızın taliplisi de çok olur.
Rot Ayarının Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
- Arabanızla düz bir yolda seyir halindeyken direksiyonunuzu bıraktığınızda eğer araç bir yöne doğru çekiyorsa
- Viraja girdiğinizde ön tekerleklerden lastik sesi geliyorsa
- Tekerleklerinizin yönü ile direksiyon yönünüz farklı ise
- Arka tekerlekleriniz ön tekerleklerinizi takip etmiyorsa bir an önce aracınızı servise götürerek kontrol ettiriniz.
Balans Ayarının Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
- Arabanızla hız yaptığınızda direksiyonda titreme hissediyorsanız veya vurma yapıyorsa bu durum ön tekerleklerin balans ayarında bir bozukluk olduğuna işaret eder.
- Yakın zamanda tekerleklerinizi değiştirdiniz halde olmaması gereken aşınmalar veya tekerleğinizin bir tarafının diğer tarafına göre daha fazla aşınması görüyorsanız
- Aracınızla seyir halindeyken sekme yaşıyorsanız
- Aracınızın arka tarafında bir titreme ya da vuruntu hissediyorsanız arka tekerleklerinizin balans ayarının bozulduğuna işaret eder ve bu durumlarda hiç zaman geçirmeden en yakın rot balans servisine götürmenizde fayda var.
Rot Balans Ayarı Hangi Aralıklarla Yapılmalı?
Uzmanlar rot balans ayarının her 5 bin ile 10 bin km arasında rot balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söyler. Aracınızı seviyorsanız ve fazla masraf çıkarmasını istemiyorsanız 10 bin km’yi aşmadan rot balans servisine gitmeniz önerilir. Ayrıca eğer uzun yolla çıkmayı düşünüyorsanız herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına önce aracınızın tüm kontrollerini yaptırmanız tavsiye edilir. Eğer yukarıda saydığımız problemlerden birini yaşıyorsanız bunun için 5 bin km’ye kadar beklemenize gerek olmayıp hiç zaman kaybetmeden servise götürmeniz gerekir. Bu arada her lastik değişiminde (jant lastikten ayrıldığında) balans ayarı yapılması gerekir. Çünkü her lastiğin aşınma düzeyi farklıdır ve balans ayarı bu farklılıkları ortadan kaldırmak için yapılır. Bu sayede lastik ve jant birbiriyle uyumlu olur. Ancak yazlık ve kışlık lastikler farklı jantlarda ise yani sadece tekerleğin değişimini yapıyorsanız ayrıca balans ayarına gerek yok.
İstanbul'da geniş servis olanakları ile hizmet veren Otolye, konumunuza en yakın rot balans servisini kolayca bulmanızı sağlar. Aracınızın markanızı ve rot balans seçeneğini otelye.com'da seçtikten sonra hizmet veren tüm firmalar karşınıza çıkar. Konumunuzu il ve ilçe olarak belirttikten sonra İstanbul'da size en yakın konumdaki bütün hizmet verenleri görebilirsiniz. Sizden önce hizmet alanların yorumlarını okuyarak fikir edinebilir, aklınıza takılanları sormak için bayilerle mesaj veya telefonla iletişime geçebilirsiniz. Rot balans fiyatları hakkında bütçeniz için en uygun fiyatı Türkiye’nin en büyük oto sanayi sitesinde bulmanız mümkün. Otomobil ile ilgili pek çok ürünü ve hizmeti bir arada görmenizi sağlayan otolye.com’dan farklı servislerle iletişime geçebilir hatta rot balans ücreti için pazarlık yapabilirsiniz. Kısacası Otolye'de sadece zamandan kazanmazsınız ayrıca bütçeniz için de en uygun fiyatı bulabilir, farklı kampanyalardan yararlanarak avantajı yakalayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.