Eskil'de meraya akıtılan tuzlu su çevreye ve otlak alana zarar veriyor
Eskilli Duyarlı Vatandaştan Çağrı, "Lütfen Buranın Doğallığını Koruyalım!" başlıklı 11 Nisan 2020 tarihli o haberde;
Bölgede koyunculuk yapan Cuma İnanç, "Yüksek oranda tuz içeren atık suyun ilki geçtiğimiz yıllarda Tuzgölü'nün ayağına kadar akıtılarak hem son yıllarda kuraklaşan Tuzgölü'ne can suyu niteliğinde oldu hem de doğaya zarar vermedi bu güzel düşüncenin neticesinde de Türkiye'nin dört bir yanından insanlar Eskil'e Tuzgölü'ne gelmeye başladılar. Şimdi yeni bir atık su sistemi daha hayata geçiyor, ancak ikinci atık tesisin ayağının otlak alan olan ve İkizce Yaylamızın oldukça yakını olan bu bölgeye verilecek olması, ciddi bir şekilde çevresel zarar verecek. Böylelikle hem meramız yok olacak, hem burada yaşayan fareden, kertenkeleye; çekirgeden, karıncaya kadar bir çok canlının yok olmasına sebep olacak hem de şu anda burada zeminden su çekerek koyunculuk yapılıyor ve yerleşim merkezleri var. Bu tuzlu su kuvvetli muhtemel zemin sularını da tuzlandıracak. O nedenle sadece 2.5 KM daha ileriye taşınırsa bir taşta 3 kuş vurulacak." diye konuştu.
İkizce ve Kumlu yaylaları halkının da bu konuda oldukça tedirgin olduğunu ifade eden İnanç, "Tüm yetkililerin bu yanlışın önüne geçeceğine canı gönülden inanıyorum ve siyasi ile bürokratlarımızı bu noktada bize destek vermeleri için çağrıda bulunuyorum." dedi.
Cuma İnanç'ın ardından çevreci kimliğiyle bilinen Sultanhanı'nın Yeşiltömek Köyü'nden Hamit Ergin, tuzlu suyun bölgeye verilecek olmasının ciddi sıkıntılar oluşturacağını ifade etmiş ve 14 Nisan 2020'de şu şekilde haberde yer almıştı:
Ergin, "Doğalgaz depolaması kapsamında depolama alanındaki yerin bin metre altından eritilen tuzun ve tuzlu suyun bu borularla tuz gölüne aktarılması planlanırken proje yaklaşık 2 km kısa tutularak yağacak mevkiine yani hayvan otlatılan meranın ortasına bırakılmak istenmektedir bu durum mera hayvancılığı yapan sürü sahiplerini çokça rahatsız etmektedir. Devletimizin mera hayvancılığını teşvik ve desteklediği dönemde meraları tuzlu şu bırakarak katletmenin mantığını anlayamıyoruz yetkililerden konuya duyarlılık gösterip akıtılacak suyun en az iki km daha tuz gölüne yaklaştırılmasını meramızın ve bölgenin hayvancılığının kurtarılması ilgili ve yetkili kişilerden bekliyoruz arz ederiz."
Bu haberlerin ardından bölgede inceleme yapan Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen de doğal mera alanının korunması gerektiğini belirterek bunun için çaba göstereceklerini vurgulamıştı.
Belgemen bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.
Başkan Belgemen konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Bölgede koyunculuk yapan kardeşlerimizin çağrısına ses verdik ve bölgeyi inceledik. Söz konusu suyun döküleceği nokta mera alanı değil, Tuzgölü havzası. Fakat ortada bir gerçek var ki bu alan oldukça yeşillik ve hayvanların otlak alanı durumunda. Bu alanın korunması gerekir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçtik ve durumu ayrıntılı bir şekilde anlattık. İnşallah yeryüzüne çıkarılacak tuzlu su biraz daha ileriye hayvanların otlak alanı olmayan çorak bölgeye dökülür. Bunun için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.” demişti.
Ve bugün üzücü netice; o tuzlu su meraya akıyor hem yaban hayatın hem de merayı öldürüyor.
Tepkilerini dile getiren Cuma İnanç, 'Yemin samanın zirve yaptığı süreçte
Peşi sıra kuraklıktan büyük darbe görmüş hayvan otlak alanlarına tuzlu su bırakılmasını nefretle kınıyoruz bu bizim açımızdan hayvancılığa büyük darbe oldu yani satın bitirin der gibi birşey
30 km yerden taşıyıp da tam hedef noktaya üç km kala bu suyun dağıtılması devlet büyüklerinin yani sıra bu işi almış müteahhitin en büyük yanlışı.
Arazimiz büyük zarar görecek Allah için yetkililer el atsın bu duruma..'
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.