Sarkozy'den ucuz oyun

Sarkozy'den ucuz oyun
Sözde Ermeni Soykırımı'nı inkâr edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasa teklifi Fransa Meclisi'nde kabul edildi.

Sözde Ermeni Soykırımı'nı inkâr edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasa teklifi Fransa Meclisi'nde kabul edildi. Uzmanlar kararın Sarkozy'nin Nisan ayında yapılacak olan seçimde Ermenilerin oyunu almak için yaptığı ucuz oyun olarak değerlendirdi

1915 olaylarına ilişkin sözde soykırım iddialarını inkâr edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasa teklifi Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ermeni tehcirini soykırım olduğunu daha önce kabul eden Fransa, bu kez iddiaları inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasayı oyladı. Sözde soykırım yasasını meclise UMP Marsilya milletvekili Valerie Boyer sundu. Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda oturumu 577 milletvekilinden yaklaşık 70 milletvekili izledi ve yasa 38 çoğunlukla kabul edildi. Yasaya göre, soykırımı inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve 45 bin Avro para cezası verilecek. Fransa Meclisi'nin bu kararı üzerine Fransa'da yaşayan Türkler ayağa kalktı. Türkiye'de Fransa'nın aldığı bu karar üzerine çeşitli yaptırımlar uygulaması bekleniyor. Türkiye Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu geri çağırdı. Ayrıca Fransa şirketlerinin Türkiye'de ihalelere katılmalarının engellenmesi bekleniyor. Uzmanlarda Fransa Meclisi'nde alınan bu kararın İnsan Hakları'nca suç olan ifade özgürlüğünü hiç saydığını belirtiyor. Uzmanlar ayrıca bu kararın tarih ve araştırmacıları muaf tutma teklifini reddedileceğini bildiriyor.

SARKOZY SEÇİMDE ERMENİLERİN OYUNU ALMAK İÇİN BU YASAYI ÇIKARTTI

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin 2012 Nisan ayında yapılacak olan seçimde 500 bini bulan Ermenilerin oyunu almak için yasanın çıkarılmasını sağladığını söyleyen uluslararası ilişkiler uzmanı Konya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, hiçbir araştırmaya tabi tutulmadan ve ifade özgürlüğünü zedeleyen bu yasayı çıkartmasının bir devlet adamına yakışmadığını vurguladı. Fransa'da 2 meclisli bir yapının bulunduğunu bu kararın alt mecliste kabul edildiğini açıklayan Prof. Dr. Akgün, "Yasanın yaptırımı olması için Fransa Senatosu'nda da aynı kararın çıkması ve Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yasayı onaylaması gerekiyor. Şu an için yasanın bir yaptırımı yok. Ancak yapılanların tanımlaması Sarkozy'nin Ermenilerin oyunu alarak tekrardan Cumhurbaşkanlığına seçilmesi uğrunadır. Böyle bir durum devlet adamına yakışmaz. Sarkozy'in bu davranışı popülist ve silik bir devlet adamıolduğunu gösteriyor. Şunu da belirtmeliyiz Fransa'da alınan kararın Fransa dışında hiçbir uygulaması ve yaptırımı yoktur" dedi.

FRANSA TÜRKİYE'NİN GÜÇLENMESİNDEN ÇEKİNİYOR

Şu an itibariyle hiçbir yaptırımı olmayan yasanın Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri bozacağını da dile getiren Prof. Dr. Akgün, bu karar siyasi krize ve ekonomik ilişkilere zarar vereceğini aktardı. Fransa Cumhurbaşkanı Sakozy'nin seçim uğruna Ermenilerin oyunu almak için yaptığıçalışmanın üstünde daha büyük bir amacının olduğunu da dile getiren Konya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, "Fransa Türkiye'den endişeleniyor. Türkiye dünyanın yükselen ve gelişen ülkesi. Özellikle Ortadoğu'da Türkiye'nin etkisi ve önemi artıyor. Fransa, Ortadoğu'daki çıkarlarını korumak için sürekli Türkiye'yi sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak Türkiye doğru adımlarla tüm bu engelleri aşacaktır. Ayrıca sözde soykırım olaylarında Türkiye ve Ermenistan taraftır. Türkiye bu konuda iyi niyetiyle arşivlerin açılmasını istiyor. Fransa burada kendini dahil edemez. Fransa soykırım hususunda Avrupa'nın eli kanlı ülkesidir. Cezayir'de 1 milyon insanı öldürdüler. Kuzey Afrika'da birçok soykırım yaptılar. Burada Türkiye sözde soykırım yapmıştır gibi doğru olmayan kararıalmasının hiçbir önemi yoktur" ifadelerini kullandı.

KARAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAPILMIŞ OLAN DARBEDİR

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Umumi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Mor ise, Fransa alt meclisinin aldığı bu kararın insan haklarına ve vicdan özgürlüğüne yapılmışolan darbe olduğunu söyledi. Fransa'nın aldığı karar ile insanların nasıl düşünmesi gerektiğini dayattığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Mor, "Bu karar ifade özgürlüğüne yapılan darbedir. Yasa insanların düşüncelerini ipotek altına alıyor. Bu karar tüm hukuk ve demokrasi kararlarına aykırıdır. Fransa Meclisi'nin aldığı bu karar dava edilmelidir. Fransa'nın yanlış yaptığının vurgulanarak bir daha böyle basit oyunlara girmemesi sağlanmalıdır" dedi. Sözde soykırım olaylarının siyasi olmadığını da sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Hasan Mor, sözlerini şöyle tamamladı: "Sözde olaylarla ilgisi olmayan bir meclisin olaylara dahil olması komik bir durumdur. Ayrıca Fransa Meclisi'nin aldığı kararın altında hiçbir tarihi araştırma ve belge yoktur. Popülist olarak alınmış bir tasarı kararıdır. Burada şöyle bir duruda söz konusu bizim çağdaşdediğimiz ülkelerin aslında tutarlı, ilkeli ve ciddi bir kurumsal yapılarının olmadığını gösteriyor. Son olarak şunu belirtmek istiyorum karar şu an tasarıhalinde ve tüm Fransa milletini temsil etmiyor. Çünkü karar 577 kişilik genel kurulda 70 milletvekilinin katılımıyla alındı."

MÜSİAD’DAN FRANSA’YA TEPKİ

Fransa Parlamentosu'nda onaylanan sözde soykırım tepkisine MÜSİAD Konya Şubesi'nden tepki geldi. MÜSİAD Konya şubesi, ocak ayı içerisinde Türkiye'deki Fransa Yatırım Ajansı Genel Müdürlüğü ile yapılacak olan ''Fransa'daki Yatırım Fırsatları'' konulu toplantıyı askıya alma kararı aldı.MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa Parlamentosu'nun aldığı kararın sıkıntılı olan ilişkileri daha da sorunlu hale getirdiğini belirtti. Fransa hükümetinin ve devlet başkanının Türkiye'ye karşıyaptığı tarihi hatalara bir yenisinin daha eklendiğini hatırlatan Korkmaz,şunları kaydetti: ''Bu karar Fransa hükümetinin yanlış tavırları yüzünden sıkıntılı olan ticari ilişkilerimizi daha da büyük sekteye uğratacaktır. Konya ile Fransa arasında 15 milyon dolardan fazla ticari faaliyet bulunmaktadır. Bu ticaret hacmine rağmen, bütün bu ilişkileri sarsacak bir karara imza atan Fransız Parlamentosu'nun yaptığıyanlıştan ivedilikle dönmesi gerekmektedir.''
Korkmaz, tarihi tarihçilerin konuşması gerektiğini, bu karardan sonra işadamlarının Fransa'ya yapacakları seyahatleri ve ticari anlaşmaları tekrar düşüneceklerini dile getirdi.
Kararın Fransız mallarının piyasada satışında da büyük sıkıntılara yol açacağını vurgulayan Korkmaz, Hükümetin Fransa'ya karşı alacağı tüm kararların arkasında olacaklarını bildirdi.

MUSTAFA AKÇA MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.