Sarrafın umudu yok

Sarrafın umudu yok
Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 2011 yılının sarraflar açısından ölü bir yıl olduğunu belirten Mustafa Dolmacı, Avrupa ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak 2012 için de umutlu olmadıklarını söyledi

2011 yılında Avrupa’da ve özellikle Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz, altın üretimindeki azalma, talebin artması ve benzeri nedenlerden dolayı altın fiyatları artış eğiliminde bir dalgalanma içerisinde oldu. Yılın ilk üç aylık döneminde 135 lira dolaylarında olan çeyrek altının fiyatı Konya’da düğünlerin artmasına paralel olarak altına olan talebin de arttığı haziran ve eylül ayları arasında daha da yükseler 185 liraya kadar yükseldi. 2011 yılının sonlarına doğru biraz düşüş olsa da altın 2011 yılında yüksek seyretti. Altın fiyatındaki bu yüksekliğin sarraflara olumsuz yansıdığını bildiren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Dolmacı, 2012 yılında da genel olarak fiyatların yüksek seyretmesini beklediklerini bildirdi.

2011 SARRAFIN ÖLÜ YILI OLDU

Sarrafların 2011 yılında hiç olmadığı kadar durgun bir dönem geçirdiğini belirten Mustafa Dolmacı, “Bu durgunlukta altının onsunun bin 500’den bin 900’e kadar çıkması etkili oldu. Ağustos ayından itibaren Avrupa’daki kriz etkisini daha iyi bir şekilde hissettirmeye başladı. Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerde altına yapılan yatırımlar arttı. Tüm bu etkenler bir araya gelince altın fiyatlarında patlama oldu” diye konuştu. Ağustos ayının Konya’da düğün mevsimi olarak bilindiğini ve sarrafların yaz döneminde işlerinin artmasını beklediğini ifade eden Konya Altın Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Dolmacı, “Düğüncüler alacakları altını yarı yarıya düşürdü. 100 gram altın alacak olan bunu 50 grama düşürdü. Avrupa’dan gelen gurbetçiler her yıl yatırım amaçlı altın alırlardı. Bu yıl onlar da satın almadı. Düğünlere hediye olarak çeyrek altın götürülürdü. Bu gelenek de yerini gram altına bıraktı. İstanbul’daki firmalar, 1, 2, 5 gramlık külçe altınlar üretti. Çeyrek altının yerini gramlık altınlar aldı. Vatandaş bugün 160 lira olan çeyrek altını satın almak yerine 90 lira değerindeki 1 gram altını satın alıyor” diye konuştu.

2012 yılının sektör açısından daha iyi geçmesini istediklerini fakat altın piyasasındaki genel durumun hiç de iç açıcı olmadığını söyleyen Mustafa Dolmacı, “Altın fiyatlarındaki yükseliş ve dalgalanmaya Türkiye doğrudan müdahil olamıyor. Avrupa’da yaşanan gelişmeler, döviz kurlarındaki değişiklikler, altın üretimi yapan ülkeler altın fiyatlarında etkili oluyor. Avrupa’daki genel ekonomik duruma bakıldığında ise altın fiyatlarının yeni yılda da yüksek seyredeceği tahmin ediliyor. Şu an elindeki altını satacak olan da, yeni altın alacak olan da, altınını değiştirecek olan da bekliyor. Sektörün geleceğini kimse bilmiyor” ifadelerini kullandı.

BANKALAR DA SARRAFLIK YAPAR OLDU

Sektörde yaşanan en büyük sorunlardan birinin de bankaların gram hesabı açarak müşterilerine altın satması olduğuna değinen Dolmacı, “Bazı bankalar artık altın sektörüne de yöneldi. Fiziki olarak altın alışverişi yapmıyorlar ama altının kur değeri üzerinden hesap açarak vatandaşa altın yatırımı yapmasını sağlıyorlar. Bu da sektörümüzü baltalayan diğer bir etmendir. Bankaların altın sektörüne yönelmesi zaten zayıflamış olan altın sektöründe işleri iyice durma noktasına getirdi. Vatandaş artık yatırım aracı olarak altın alacaksa sarrafa gelmiyor, bankaya gidiyor. Sarrafa sadece hediyelik altın alacak olanlar, düğün sezonunda düğüncüler geliyor” dedi. 

RASİM ATALAY merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.