Satın Alınan veya Takas Edilen Arazilerde Vergi Sürprizi

Satın Alınan veya Takas Edilen Arazilerde Vergi Sürprizi
Son zamanlarda gündeme gelerek merak konusu haline gelen satın alınarak ya da takas yolu ile elde edilen arazilerden elde edilen kazancın vergilendirilmesi durumu, göz ardı edildiği takdirde arsa sahipleri için bazı sorunları meydana getirebiliyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nda Vergi Koşulu Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde belirtilen, “Satın alınan veya trampa suretiyle iktisap olunan arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu müddet içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılmasından elde edilen kazançlar” vergiye tabi tutuluyor olup, beyan edilmemesi durumunda da para cezasını meydana getiriyor.

Arazi Sahibini Şaşırtan Vergi Oranı Yıllar önce satın alınan ya da takas yolu ile elde edilen arazinin, elde edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde parsellenmesi durumunda arazi sahibini şaşırtacak vergi söz konusu olabiliyor. Örnek vermek gerekir ise 20 yıl önce 10 bin TL karşılığında satın alınan arazinin beş yıl içerisinde parsellenmiş olması ve bu yıl içerisinde 300 bin TL karşılığında satılması durumunda, arazi sahibi 290 bin TL kar etmiş olarak kabul ediliyor. Ve bu durumda kendisi 93 bin 150 TL vergi ödemekle yükümlü tutuluyor. Kazanç süresi içinde beyan edilmez ise emlak vergisi bedeli ile aynı miktarda para cezası da uygulanıyor. Emlak Haberleri ile Alakalı konulara buradan ulaşabilirsiniz Emlak Haberleri için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.