Şefkatle bakım yapılıyor
Bakıma muhtaç olan yaşlı, engelli ve kimsesizlerin yardımına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı il müdürlükleri yetişiyor. Konya'da ailesi ile birlikte kalan ancak çeşitli nedenlerden dolayı yardıma muhtaç olan 428 çocuk yardım hizmeti alıyor. Bunun yanında 10 bin 200 engelli de ailesinden alınmadan evinde bakım hizmeti görüyor.
Daha önce Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yapan, Mayıs ayının başı itibari ile Konya'daki görevine başlayan Selim Çelenk, Konya'da yapılan hizmetler hakkında bilgi verdi. Aile ve Sosyal Politikilar İl Müdürü Selim Çelenk, kendilerine verilen sorumluluk dahilinde ihtiyacı olan insanların sosyal yönden, devletin şefkat kanatları altında mutlu ve huzurlu olması için çalıştıklarını söyledi. Dezavantajlı gruplara hizmet sunmak için kurulan birimlerinde bulunan gruplar hakkında bilgi veren Çelenk, yeni doğan çocuktan, yaşlılara kadar her kesime hizmet vermek için çalıtıklarını ve gönül dualarını almak istediklerini ifade etti.
Çelenk, “Konya'da bulunan kadın konuk evimizin 50 kişilik kapasitesi var. Burada bu sayıya yakın kadınımız barınıyor. Daha sonra kendi isteği ile ayrılmak isteyenler oluyor. Huzurevimizde 325 yaşlımız hizmet görüyor. Mevlana Sevgi Evi'nde 80 çocuğumuz, Erkek Yetiştirme Yurdu'nda 60 çocuğumuz bulunuyor. Bakım Sosyal Yardım Rehabilitasyon Merkezi'nde 12 çocuğumuz, 12 çocuk evimizde toplamda da 60 çocuğumuz bulunuyor” dedi. İlçelerde bulunan birimler hakkında da bilgi veren Çelenk, Akşehir'de 33 yaşlının huzur evinde olduğunu, Çumra'da 85 engellinin Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nden faydalandığını, 75 engellinin de Ereğli'de bulunduğunu ve 49 engelliye İsmil'de yardım yapıldığını ifade etti.
TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK AİLE ONLAR
Engelli bireylerin bir çoğuna da evlerde bakıldığını ifade eden Çelenk, “Engellilerin ağır engelli raporu varsa ve kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte ikisinden azsa engelli bireylerin bakıcısı olanlar bize müracaat ediyorlar. Bunlar yerinde değerlendiriliyor. Bakım yapılacak olan ortam hijyenik ve sorumluluk açısından da risk taşımıyorsa, engelli bireyler o ailenin elinden alınmadan bakım hizmeti sunuluyor. Bakım ücreti olarak da, asgari ücret ödeniyor” ifadelerini kullandı. Çelenk, dezavantajlı gruplara yardım etmek için var olduklarını söyleyerek, “Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığımız, 'Türkiye genelinde biz en büyük aileyiz' sloganı ile yola çıkmıştı. Türkiye'deki kimsesizlerin kimsesi olma yolunda gerekli çalışmaları yapan Bakanlığımız, insanlara hizmet modellerini sunmak için teşkilatlanmış bir birim. Burada dezavantajlı insanlarımıza hizmet sunmaya gayret ediyoruz. Yaş durumu ne olursa olsun, kişinin sosyal hizmetine ihtiyaç duyduğu her alanda hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLECEK
Üzerinde çalışılan ve yakın zamanda faaliyete geçirilmesi düşünülen Sosyal Hizmet Merkezleri ile ailelerin daha yakından inceleneceğini ve sorunların yerinde çözüleceğini dile getiren Selim Çelenk, “Bakanlığımız tarafından şu anda toplum genelinde Sosyal Hizmet Merkezleri adlı bir çalışma yapılıyor. Bu merkezler aileler ile daha yoğun irtibat kuracak. Aileler ile birebir irtibatlar kurularak, aile içinde şiddet mağduriyeti, yoksulluk gibi konular varsa, bunları da uzmanlarımız ile tespit edip, hiç kuruma gelinmeden yerinde çözümler üretilecek” dedi. Çelenk, yapılan düzenlemelerin insanların mağduriyetlerinin giderilmesi için yapıldığını ifade etti. Çelenk, konuşmasının sonunda, etrafında yardıma muhtaç olan, korunmaya ihtiyacı olan çocuk, yaşlı ve engelli birey bulunanların Alo 183 numaralı telefonu arayarak, durumu bildirmelerini istedi.
MUSTAFA ÖZÇELİK merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.