Şehir merkezlerinde muhtarlıklar kaldırılmalı

Şehir merkezlerinde muhtarlıklar kaldırılmalı
Muhtarlıkların işlevsiz hale geldiğini belirten Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, “Muhtarlıkların merkezde kaldırılması, taşra bölgelerinde ise devam etmesi gerekiyor. Ayrıca, muhtarların eğitim seviyesinin yükseltilmesi lazım” dedi

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından muhtarlıkların kaldırılması gündemde yer alıyor. Seçim sürecinde yaşanan gerginlikler bu tartışmanın merkezinde bulunuyor. Özellikle muhtar adaylarının taraftarları arasında seçim esnasında sıkça yaşanan çatışmalar, bu sorunların en belirgin örneklerini oluşturuyor. Seçim dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan bu tür olaylar, kamu düzenini ve güvenliğini tehdit ediyor. Yerel yönetimlerde bu tür sorunların önüne geçmek amacıyla muhtarlıkların kaldırılması ve alternatif yönetim modellerinin tartışılması, hükümet ve ilgili yetkililer tarafından değerlendiriliyor. Muhtarlıklar ekonomi için de büyük bir yük olmaya başladı. Bu değişiklik, seçim süreçlerini daha güvenli ve huzurlu hale getirme hedefiyle gündeme taşınıyor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, muhtar adaylarının eğitim düzeyinin yüksek olması gerektiğini kaydetti.

4-3-bunyamin-ayhan.jpg

MUHTARLIK İÇİN YENİ KANUN ÇIKARILMALI

Muhtarların köy okullarında öğretmenlerin olmadığı günlerde ders anlatabilecek düzeyde eğitimli olması gerektiğini ileri süren Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, “Muhtarlıkların merkezde kaldırılması, taşra bölgelerinde ise devam etmesi gerekiyor. Nedeni ise küçük bölgelerde resmi evrakları ve diğer işleri takip edecek birine ihtiyaç bulunmasıdır. Burada bazı problemler bulunuyor. Muhtarlar için yeni kanun çıkarılmalı. Eski kanunla muhtarlıklar yönetiliyor. Milletvekilliğinde kanunlar değişiyorsa, muhtarlıklar için de değiştirilmesi lazım. Eğitim seviyesi artırılarak sorunların çözülmesine yardımcı olunabilir. En az lise mezunu olması insanların yararına olacaktır. Bazı işlerin devamlılığının südürebilmesi çok önemli. Köyün sosyal çevresini, yapısını takip ederek yönetmesi gerekiyor. En temel ihtiyaçları muhtarların karşılaması köyde yaşayan insanlar için olumlu olacaktır. Resmi yazışmaları, köyün problemlerini ve diğer sosyal konularda aktif olması daha uygun olacaktır” diye konuştu.

4-2.jpg

E-DEVLET ÜZERİNDEN ÇÖZÜLÜYOR

E-devlet uygulaması sayesinde muhtarlıklara ihtiyacın azaldığını dile getiren Bünyamin Ayhan, “Bölgede muhtarlık görevini sürdüren kişilerin orada yaşaması gerekiyor. Şehir merkezine yakın köylerin muhtarları çoğunlukla şehirlerde yaşıyor. O bölgede göreviniz bulunuyorsa orada ikamet etmek uygun olacaktır. Şehir merkezinde muhtarlara ihtiyaç yok. Bütün evraklarımızı kurumlardan veya e-devlet üzerinden temin edilebiliyor. Sadece belli makbuzlar ve ceza sistemleri kalmıştı. Onu da e-devlet üzerinden yine çözebiliyoruz. Muhtarlıklara ait olan binaların masraflarını da devlet karşılıyor. Bu hususlar çok sağlıklı değil. En önemli konulardan diğeri ise muhtarlık seçimlerinin gürültü olması. Son yerel seçimlerde muhtarlık seçimleri belediye seçimlerinden daha aktifti” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ayhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece Konya üzerinde değil, diğer şehirlere de bakıldığında bu sorunların oluştuğunu görebiliyoruz. Düzenleme getirilmesi, sorunları engelleyecektir. Cezai yaptırımlar bu konuda engelleyici olacaktır. Muhtarlık adayına başvuru yapan insanların belli özellikleri barındırması şart koşmalı. Suç kayıtları ve diğer konularda belli özellikler olması şiddet olaylarını azaltacaktır. Köylerde halkın ilk görüştüğü kişiler muhtarlardır. Gerçekten oralarda çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Ama şehir merkezlerinde gereksiz görüyorum. Zaten muhtarlık sistemi köy sistemi için oluşturulmuş bir yapıydı. Şehir merkezlerinde devam ettirmek çok sağlıklı değil. Devletin çok sayıda kurumu bulunuyor. Muhtarlıklar gereksiz olabiliyor. Bu açıdan düşünüldüğünde şehir merkezlerinde muhtarlıkların kaldırılması, taşrada ise devam etmesi kanaatindeyim. Köyler çok fazla sahipsiz olabiliyor.”

ALİ GÖZEN (Merhabahaber.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.