Şeker fabrikası ne zaman taşınacak?
TBMM'ye Sanayi Bakanı Nihat Ergün tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle soru önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart, şeker fabrikasının çok geniş bir alanı kapsadığını bildirerek Atilla Kart, “Her ne kadar anılan fabrika özel sektöre ait bir işletme ise de; devletin sosyal devlet olma vasfı, bölgeler arasında sosyal denge sağlama zorunluluğu, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve sair faktörler gözönüne alınarak; bu konuda ivedi olarak bir karara varılması zorunluluğu bulunmaktadır. Konya Şeker Fabrikası'nın şehir dışına taşınması için verilen sürenin 2008 yılına kadar uzatıldığı; erteleme kararı nedeniyle, Konya Şeker Fabrikası A.Ş Genel Kurulu'nun ve dolayısıyla yönetim kurulunun taşınmaya yönelik bir karar ya da girişiminin bulunmadığı; bu yönde bir Genel Kurul kararı bulunmadığından, arsa tahsisi yönünde yapılan bir başvurunun da olmadığı ve bu yönde yapılan bir çalışmanın bulunmadığı ifade edilmiştir. Yukarıda sözü edilen çevre kirliliği ve trafik yoğunluğu faktörleri, aradan geçen 5-6 yılın sonunda daha da yoğunlaşmıştır. Fabrikanın artık bir an evvel Konya dışına çıkarılması zorunluluğu vardır” dedi.
Atilla Kart, İl Çevre Kurulu'nun, mahalli ve siyasi baskılar ve ilişkiler sebebiyle, sorumluluk ve inisyatif üstlenmekten kaçındığının görüldüğünü kaydederek, “Pancar üretiminde, Türkiye genelinde büyük bir paya sahip olan bu bölgede hem istihdam hem üretim ve hem de sosyal –bölgesel anlamda bir denge sağlamak amacıyla; Konya dışına taşınması kaçınılmaz olan bu fabrikanın; yıllık pancar üretimi 1 milyon tonun hayli üstünde olan Kulu, Cihanbeyli, Altınekin, Sarayönü ilçelerindeki üretim bölgelerine coğrafi olarak merkez olabilecek bir bölgede bu yönde bir çalışma ve tahsisin yapılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
Bu yönde yapılan çalışma varsa hangi aşamadadır? Bu yönde yapılmış bir çalışma ya da alınmış bir karar yoksa, açıkladığımız gerekçelere göre, bu yönde neden bir çalışma yapılmamaktadır? Bölgeler arasında ayırımcılık anlamına gelen mevcut uygulama neden ısrarla sürdürülmektedir?” sorularını sordu.
MUSTAFA ÜNÜVAR merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.