Selçuk’a çevre dostu yeşil bina
Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi'ne kurulum aşamasında olan güneş santralinin işletimi, güvenliğinin sağlanması, izlenmesi, bakımı ve gerektiğinde onarımı gibi faaliyetlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla Yenilenebilir ve Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUYTEM) Yeşil Binası kurulacak.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada, santralin hemen yanına tasarlanan binanın sadece santralin işletim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bir yönetim binası olmasının yanında aynı zamanda üniversite bünyesinde faaliyet gösteren SUYTEM'in uygulama ve araştırma faaliyetlerinin de gerçekleştirileceği bir bina olarak tasarlandığını söyledi. Proje kapsamında hayata geçirilecek binanın, doğayla tamamen uyumlu ve ekosisteme duyarlı olarak tasarlandığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, "Yeşil binamız enerji tüketimi minimum düzeyde olacak şekilde tasarlanmış, fosil kaynaklı herhangi bir enerji kaynağını kullanmayan, kendi enerjisini güneşten üreten, binada ortaya çıkan atıkların geri dönüşümünü gerçekleştirebilen, yağmur ve kar sularını toplayarak çevresindeki yeşil alanların sulanmasında kullanabilen bir binadır. Yeşil binamız, enerji ihtiyacını çatısına kurulacak olan güneş panellerinden sağlayan, gündüz ürettiği elektriğin bir kısmını ileri teknoloji güneş bataryalarında depolayarak gece elektrik ihtiyacının karşılanmasında kullanacaktır. Binanın çatısında ayrıca, aynı anda hem elektrik hem de sıcak su üretebilen ve PV-T olarak adlandırılan hibrit güneş panelleri bulunacak ve bu panellerden elde edilecek sıcak su ve elektrik binada kullanılacaktır" dedi.
"Bina içerisine bilimsel araştırmalar için yerler ayrıldı"
Prof. Dr. Şahin, yeşil binada, 70 kişilik bir eğitim salonunun yer alacağını, bu eğitim salonunda ise başta Selçuk Üniversitesi öğrencileri olmak üzere, yenilenebilir enerji alanında çalışan araştırmacılar ve sektör çalışanlarına yönelik düzenli eğitim ve seminer programları da düzenlenebileceğini aktardı. Bu sayede, Türkiye'nin en önemli güneş enerjisi merkezi olan Konya'ya yakışır nitelikte bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine etkin bir altyapı ortamı oluşturulacağını anlatan Prof. Dr. Şahin, "Yeşil binada ayrıca 150 metrekare büyüklüğünde bir sergi alanı bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji teknolojilerindeki gelişmeler yakından takip edilerek dünyadaki önemli teknoloji örnekleri bu sergi alanında sergilenecek, ziyaretçilere aktarılacak ve eğitim materyali olarak kullanılacaktır. Bina içerisinde ayrıca, üniversitemizin güneş santralinin kamera, kayıt ve izleme sistem odası ve güvenlik odası da yer alacaktır. Konya için son derece önemli olan güneş enerjisi sektörüne hizmet verebilmek amacıyla bazı test ve deney üniteleri için de bina içerisinde yerler ayrılmıştır" diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.