Selçuklu’da personele sigaranın zararları anlatıldı
Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, düzenlenen hizmet içi eğitim programı ile tütün maddelerinin zararları ve tütün bağımlılığı konusunda personeli bilinçlendirdi.
Selçuklu Belediyesi yıl içerisinde düzenlediği hizmet içi eğitim programları ile çalışanların kişisel gelişimine katkı sağlarken, sağlık alanında verilen eğitimlerle de çalışanlarını bilinçlendirmeye devam ediyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile birlikte düzenlenen eğitim programı kapsamında, "Tütünün zararları ve tütün bağımlılığı ile ilgili mücadele" konulu eğitim gerçekleştirildi. Sigara bağımlığı konusunda personelde bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen eğitimler Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi tarafından verildi.
Eğitimde konuşan Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, sigaranın insan hayatını yavaş yavaş sonlandıran bir madde olduğunu söyledi. Çiçekçi, "Son yıllarda sigara bağımlığı Türkiye'de yüzde 80 oranında artmış durumda. 18 yaş üstü kişilerde erkeklerin yüzde 52'si, yani her iki erkekten biri kadınların ise yüzde 17'sinin sigara içiyor. Sigaradan her yıl 100 bin kişi ölüyor ve önümüzdeki 20 yılda 250 bin kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Bir adet sigarada 4 bin kimyasal madde bulunuyor, bu maddelerin 400 kadarı kanser yapıcı maddeler. Kronik bronşit, KOAH, amfizem gibi rahatsızların nedeni yine sigara. Akciğer kanseri ölümlerinde yüzde 90, tüm kanser çeşitleri ölümlerinde yüzde 30, kalp krizi sonucu ölümlerde ise yüzde 25 oranında sorumlu faktör de yine sigara" şeklinde konuştu.
"Sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakın"
Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, anne ve babaları sigara içen çocukların yüzde 70'in sigara bağımlısı olduğuna dikkati çekerek, "Sigara içerisinde bulunan zehirlerden bir tanesi ve çok güçlü bir şekilde bağımlılık yapabilme özelliği taşıyan nikotindir. Nikotini vücuduna alan genç bir süre sonra nikotine alışkanlık kazanır ve nikotin almadan rahat edemez. Nikotin bağımlılığın ortaya çıkmasında en önemli rolü oynayan kimyasal madde dopamindir. Bağımlılık özetle kişinin kullandığı bir nesne veya bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir" dedi.
Uzman Psikolog Çiçekçi sigaranın uzun süre kullanımında, sık sık nefessiz kalmak ve öksürmek, dişlerde sarı ya da siyah lekelerin oluşması,daha kırışık ve kuru bir ciltle olduğundan yaşlı görünmek, kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riski, kan basıncının artması ve daha bir çok olumsuz bedensel etkilerinin oluşabildiğini belirterek sigaranın ne kadar erken bırakılırsa daha sağlıklı bir yaşamın ilk gününe dönülebileceğinin altını çizdi.Güçlü bir sigara bırakma kararının ardından size uzatılan bir sigaraya bir kere hayır dedikten sonra daha sonrakilere de hayır denileceğine özellikle vurgu yapan Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, " Sigaraya karşı kendimize ve çevremize hayır diyebildikten sonra bu sorunu çözmüşüz demektir, çünkü işin sırrı burada yatmaktadır" şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.