Selçuk’ta Dünya Hayvanları Koruma Günü Konferansı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi’nce 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinlikleri kapsamında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka tarafından “Veteriner Psikoloji ve Hayvan Koruma” konulu konferans gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki konferansa Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, Konya Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Oğuz Avcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Yaratılanı yaratandan ötürü hoş görmeliyiz”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, “Yeryüzü sadece insanlar için değil, tüm canlılar için yaratılmış ve tüm inanç sistemlerinde hayvanlarına iyi davranılması öğütlenmiştir. İslam’a göre insan yaratılmışların en üstünüdür ve bu yaratılışın vermiş olduğu büyük sorumluklar vardır. Bu sorumluluklara göre insanın yaratılan diğer canlılara uygun davranması gerekir. ‘Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü’ anlayışından hareketle tüm yaratılan canlılara bu gözle bakmamız lazım” diye konuştu.
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli de Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin, Türkiye’de hayvanlara 24 saat hizmet veren acil servisi olan özellikli bir fakülte olduğunu belirterek, Dekan Prof. Dr. Güner ve fakülte yönetimine teşekkür etti.
“Cinsiyet ve ırklara göre davranış farklılıkları var”
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka’da psikolojinin hem insanlar hem de hayvanlar için aynı önemi taşıdığını belirterek, “Hayvanlar birtakım dürtülerle doğarlar, yaşamlarını devam ettirecek davranışlarını sonradan edinirler. Cinsiyete göre, ırka göre değişen davranış özellikleri vardır. Av köpeklerinin, bekçi köpeği olarak yetiştirilen ırkların ve evdeki ufak köpeklerimizin yaşam şartları farklıdır. Bu köpekler kendi içgüdülerine uyumlu ortamlar bulurlarsa psikolojik problemleri daha az olacaktır. Çok hareket etmesi gereken köpeği dar alanda hareketsiz bırakırsak, bu köpeğin psikolojik problemleri oluşacaktır. Bir hayvanda psikolojik problemler çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, doğuştan gelen içgüdüleriyle çatışmaya girmesidir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.