Selçuk’ta Tarımsal Eğitimin 172. yıl dönümü kutlandı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi tarafından "Türkiye'de Tarımsal Eğitimin 172. Yıl Dönümü" düzenlenen programla kutlandı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, "Türkiye'de Tarımsal Eğitimin 172. Yıl Dönümü'nü kutlamanın kıvancı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Mutlu günümüzde bizimle birlikte olan misafirlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Günümüzde tarım sektörünün; istihdam ve ihracat olanağı sağlama, üretim değeri oluşturma, gelir kaynağı ve tüketim potansiyeli olma, endüstriye ham madde sağlama, ulusal beslenmeye katkı sağlama gibi birçok konuda dünyada stratejik önemi devam ediyor. Bu nedenle küreselleşen dünyada gelişimini sürdüren tarım sektörünün; dikkatle takip edilmesi, izlenmesi ve taşıdığı önem nedeniyle rekabet edilebilirliğinin sağlanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, "Ziraat Fakülteleri toplumsal beslenmemiz için kaliteli ve güvenli ürünlerin sürdürülebilir üretimi ve tüketimi arzını sağlayarak destek olmaktır. Bu amaçla yeni tür ve keşiflerin üretime kazandırılması, geleneksel üretim yöntemleri organizasyonu, uluslararası işbirliği, yöresel düzeyde uygulamalar yaparak teknik donanımı ve yetenekleri geliştirilmiş teknik personele lisans ve lisansüstü düzeyde yetişmesini sağlamaktadır. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konya'da ve bölgede tarımsal kalkınmanın öncülüğünü yapmıştır" dedi.
"Tarımı bilimsel şekilde icra edersek verimlilik daha çok artacaktır"
Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Türkiye'de Tarımsal Eğitimin 172. Yıl Dönümü ülkemiz için son derece anlamlı ve önemlidir. Biz tarım ülkesiyiz, bu değişmez. Tabii tarım ülkesi olarak kalacağız gibi bir anlamda çıkmasın. Diğer alanlarda da kendimizi geliştiriyoruz. Ancak şu anda kendi alanımıza dönecek olursak Ziraat Fakültesi mensupları olarak sizlere söylemek istediğimiz husus şudur; tarımı bilimsel şekilde icra edersek verimlilik daha çok artacaktır. Genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili süreç tamamen kafa karıştırıcıdır. Özelikle tohumda dışarıya bağlı olmakta üzerinde durulması gereken önemli konulardan birisidir. Biz de Ziraat Fakültesi bünyesinde "Tohumculuk Merkezi'nde sertifikasyon dahil çok farklı alanlarda çalışmayı hedefledik. Ama çiftçi kısa yoldan daha fazla ürün elde edebilmek için daha dayanıklı ürünleri tercih ettiği için dışarıya bağlı hale gelmiştir. Bu bir algı sürecidir. İlerleyen dönemlerde daha bilinçli tarım yapılabilir hale geldiğinde bu durum bir çiftçilik süreci haline gelecektir. Bunlar da sizlerin eliyle yürüyecektir. Biz bu ülkenin "Stratejik Üniversitesiyiz. Ülkenin ihtiyacı olan her alanda bilgi üretmeye, insan yetiştirmeye ve ürün ortaya koymaya çalışan ve hedef seçen bir üniversiteyiz" ifadelerini kullandı.
"Teknik üniversite için alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzere"
AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Babaoğlu, "Selçuk Üniversitesi'ni doğuran üniversite olarak ilan ediyorum. Çünkü bu coğrafyada KOP (Konya Ovası Projesi) bölgesinde Konya, Karaman, Aksaray, Niğde illeri de dâhil olmak üzere kurulan yeni Devlet Üniversiteleri'nin hepsinin bilgi sermayesi ve başlatıcısı Selçuk Üniversitesi olmuştur. Bu nedenle bu bölgenin ana kökeni Selçuk Üniversitesi'dir. Selçuk Üniversiteli olmakla büyük gurur duyuyorum. Selçuk Üniversitesi, artık devasa oldu. İnşallah Selçuk Üniversitesi yeni bir üniversite daha doğurmaya hazırlanıyor. Konya'daki üst düzey yetkilileri olarak yeni bir Teknik Üniversite kurma konusunda çalışmalarda son aşamaya geldik. İlk üniversitelerle ilgili resmi bir Meclis çalışması paketinde Konya Teknik Üniversitesi de çıkmış olacak. Şu anda yasal alt yapı çalışmaları Cumhurbaşkanımızın da talimatları ve onayıyla başlatılmış ve tamamlanmak üzeredir. Bu yıl içerisinde belki önümüzdeki yıla da kalabilir Konya Teknik Üniversitesi kurulmuş olacaktır. Tarım konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçilerle sahada bir araya gelerek sorunları yerinde dinleyip çözüm üretmeye çalışıyoruz. Sizler de kampüste kalmayın, sahalara inin ki kendinizi geliştirebilesiniz. TBMM'ye sizleri davet ediyoruz. Sohbet edip sizlere TBMM'yi gezdirmek isteriz" diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, "Tarımsal Öğretim ve Önemi" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Program plâket takdiminin ardından sona erdi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Babaoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.