Selçuk’ta yaşamın her alanında kadın konuşuldu
Selçuk Üniversitesi(SÜ) Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KATUM) tarafından "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlenen "Yaşamın Her Alanında Kadın" konulu konferansın üçüncüsü Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve eşi Emine Şahin, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ve eşi Saliha Karabulut, KATUM Müdürü Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, Afyonkarahisar Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, İstanbul Kadın Platformu Derneği Başkanı Şengül Yiğit, ve öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan KATUM Müdürü Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, "Türkiye'de kadının durumu raporlarında, Türk kadınının eğitim seviyesi son 10 yılda artış göstererek yüzde 76,9 olan okuryazarlık oranı yüzde 80,4'e ulaşmıştır. Kadınlarımızın yüzde 19,6'sının hiç eğitimi yok. Hala 5 kadından biri, yani yaklaşık 5 milyon 732 bin kadın, okuma yazma bilmiyor. Bunun yanında kadınların yüzde 21,5'i okur yazma ama herhangi bir eğitim kurumundan mezun değil, yüzde 37,2'si ilkokul, yüzde 7,4'ü ortaokul ve dengi okul, yüzde 10,6'sı lise ve sadece yüzde 3,9'u yüksekokul ve fakülte mezunudur. Kadınların çalışma durumu değerlendirildiğinde, kadınların yüzde 31'inin çalışmakta olduğu görülmektedir. Çalışan kadınların yüzde 88'i özel sektörde, yüzde 12'si kamu sektöründe çalışmaktadır. Çalışan kadınların yüzde 54'ü düzenli veya geçici olarak ücretli işçi, kadınların yaklaşık beşte biri ücretsiz aile işçisi iken, yüzde 14'ü de kendi hesabına çalışmaktadır. Türkiye'de son yıllarda kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 9,3'ü oluşturmaktadır" dedi.
"Kadın, her yerin merkezindedir"
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü sembol bir gündür. Sadece bir gün kadınlara tahsis edilirse haksızlık olur. Kadın aslında günlerin tamamında ve hayatın yer alanında vardır. İnancımızda, kültürümüzde kadın ailenin merkezindedir, toplumun merkezindedir. Bulunduğu her yerin merkezindedir. İnancımızda ve kültürümüzde kadının yeri önemli bir konumdadır. İnancımız, kültürümüz ve toplum geleneğimizde kadına şiddetin yeri yoktur. Yaşadığımız hayatta, günümüzde ise maalesef kadınlarımız için zor geçtiğini biliyoruz. Kadına itina göstermeliyiz. Kadın toplum için her şeydir. Kadının olmadığı yerde birlik, beraberlik yoktur. Türkiye'deki kadın akademik personelin oranının en yüksek olduğu üniversitelerden biriyiz. Kadın akademisyen sayımız yüzde 30'ların üstünde bulunmaktadır. Kadının olduğu yerlerde nezaket, saygı vardır, erkekler kendilerine çeki düzen verir. Başta eşim olmak üzere tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Şahin, konuşmasının ardından, eşi Emine Şahin'e 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çiçek takdim etti. Emine Şahin ise teşekkür ederek duygusal anlar yaşadı.
"Bütün kadınlar bir kardeş topluluğudur"
Açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Kadın Platformu Derneği Başkanı Şengül Yetkin sunumunda, "Dünyadaki bütün kadınlar büyük bir kız kardeşler topluluğunun birer neferidir. Nerede bir kadının gözyaşı akıyorsa biz orada olacağız. Anne kimliğimizden dolayı gözyaşı döken her kadının yanında olacağız, böyle bir ağır sorumluluğumuz var" ifadelerini kullandı.
"Kadın, lokomotif güçtür"
Afyonkarahisar Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı ise, "Toplumda ailenin, ailede de annenin lokomotif güç olduğuna inananlardanım. Bu anlamda kadın bir toplumda en belirleyici, en önemli faktördür. Kadınlarımızın ulusal ölçekte, hayatın her alanına eksiksiz katılabilmesi için var gücümüzle çalışmalı ve onlara yardımcı olmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.