Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği

Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında "Yeşilaycı Olmak İçin Bir Nedenim Var" konulu panel düzenledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında "Yeşilaycı Olmak İçin Bir Nedenim Var" konulu panel düzenledi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, zararlı alışkanlıklardan korunmada dini yaptırımların son derece önemli olduğunu, dinin yaptığı etkinin yerini ne güvenlik güçleriyle ne de bilgilendirmeyle sağlanamayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Ali Akpınar, "Elbette bilgilendirmeler olacak. Okullarda, üniversitelerimizde bu alanda enine boyuna meseleler tartışılacak. İnsanlarımızın ikna olması için açıklamalar yapılacak ama dini yaptırım çok daha başka bir şeydir. Hiç kimsenin olmadığı bir yerde en tenha, en ıssız yerlerde beni gören biri var anlayışı insanı doğru çizgide tutmak açısından son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

İnsan bedenine, ruh sağlığına ve çevreye zarar veren her şeyin haram olduğunu söyleyen Akpınar, "Çoğu zarar veren şeyin azı haramdır "dedi.

"Yeşilaycı olmak için bir sebebimiz yok bin sebebimiz var"

SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ise, kuruluşu 1920'lere dayanan Yeşilay'ın sadece bugünkü alışkanlıkları terk etmek için eğitimler veren bir kurum olarak görülmemesi gerektiğini, bu kurumun küresel sistemde dayatılan kötülüklere karşı duran bir sistem olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, "Yeşilaycı olmak için bir sebebimiz yok, bin sebebimiz var" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Karabulut, gençlere okuyarak bilgi, fikir, ideal ve iddia sahibi olmaları gerektiğini, iddia sahibi olmayan milletlerin tarih sahnesinden silinmeye mahkum olduklarının vurgusunu yaptı.

"Dünden bugüne büyüyen bir birlik"

Yeşilay'ın, Cumhuriyet kurulmadan önce bir grup hekim, hukukçu, aydın ve şeyhülislamcı tarafından tütünün, alkolün ve kumarın zararını anlatmak için bir araya gelmesiyle dünden bugüne büyüyen bir birlik olduğunu söyleyen Konya Yeşilay Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, ülkeye hizmet edecek gençliğin eğitim alması, internet ve teknoloji kullanımı noktasında ailelerin dikkatli davranması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından panel, Konya İl Müftü Yardımcısı Betül Şimşek'in moderatörlüğünde başladı. Şimşek, bağımlılıkla mücadelede çok farklı platformlarda bir araya gelerek ruh bağımsızlığını meydana getirmek adına gayretle çalıştıklarını ve önleyici tedbirlerin alınması gerektiği noktasında ciddi çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

"Bağımlılık beyindedir"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şubesi Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, genel bir bağımlılığa dikkat çekerek, "Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamız kendi sınırlarımızı belirlememize sebep olacaktır. Bağımlılık süreçlerini gözden geçirip bunun farkında olursak sanıyorum durdurma noktasında daha güçlü olabiliriz. Her adımda ben bağımlı olmam düşüncesiyle bağımlı oluyoruz" diye konuştu.

Psikolog Çiçekçi, bağımlılığın beyinde olduğunu bağımlılıkta güçlü, düzenli ve kaliteli iletişimin güvenilir ilişkiler kurma noktasında temeli oluşturduğunu bağlanmada sorun yaşanıyorsa bunun bağımlılığa dayandığını sözlerine ekledi.

"Özenti ve arkadaş etkisi sigaraya başlamaya etken"

SÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, tütün ve sigara kullanımının tüm dünya ülkeleri için en önemli halk sorunlarından biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Marakoğlu, "Her yaşta nikotin bağımlılığı gelişebilmesine rağmen ilk sigara, genellikle erken ergenlik döneminde denenmektedir. Gençlik yıllarında sigara bağımlılığını oluşturan en önemli etken sosyal çevre ve arkadaş grubudur" şeklinde konuştu.

Erişkinlik döneminde kullanılmaya başlanan sigaranın akciğer kanseri, dudak, dil, gırtlak, yemek borusu, mide, böbrek, lösemi, kalp ve damar hastalıklarına yol açabileceğinin vurgusunu yapan Prof. Dr. Marakoğlu, ölüme yol açan durumlar arasında ilk sırada sigaranın yer aldığını ergenlik döneminde tüketilen sigaranın bireyi kısırlaştırdığı, gebelik esnasında ise gebelik kayıplarına yol açtığının altını çizdi.

"ALO 171 sigara bırakma danışma hattı"

Prof. Marakoğlu, "Sigaradan kurtulmak için öncelikle sigarayı bırakmaya niyet etmek kurtulmanın yarısıdır, diğer yarısı ise ülkemizde Sağlık Bakanlığı'na bağlı, onaylı bir sigarayı bırakma polikliniklerinin birinden davranışsal terapi ve kişiye en uygun etkili bir medikal tedavinin önerilmesi ve başlanmasıdır. Alo 171 sigarayı bırakma hattı sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla kurulmuş, eğitim almış operatörler aracılığıyla hizmet veren bir sistemdir" dedi.

Aziziye Kültür Merkezinde düzenlen panele, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Konya Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Konya Yeşilay Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Kamile Marakoğlu, Konya İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Hülya Anıl, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şubesi Uzm. Psikolog Arzu Çiçekçi ve öğretim üyeleri ile birçok öğrenci katıldı.

Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği

Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği

Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği

Selçuk’tan Yeşilay Haftası etkinliği

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.