Selçuk’un 40 Yıllık Tarihi Konuşuldu
Selçuk Üniversitesi (SÜ)’nin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Bir Fincan Kahvenin 40 Yıllık Hatırı” paneli düzenlendi.
Panelde, SÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Doç. Dr. Ahmet Arı, Selçuk Üniversitesi’nde geçirdikleri öğrencilik yıllarına ilişkin kesitler sunarken, üniversitenin büyümesi ve gelişim sürecinde yaşadığı değişimler hakkında bilgi verdi.
SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Cumhurbaşkanı Eski Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, İl Kültür Turizm Müdür Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“40. YILA ÖZEL KİTAP YAZILDI VE BELGESEL ÇEKİLDİ”
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Konya’da üniversite kurulma fikri ilk kez 1955 yılında dile getirilmiş ve bu tarihten tam 20 yıl sonra 1975 yılında Selçuk Üniversitesi kurulmuştur. Bugün gelinen noktada Üniversitemiz iki eğitim-öğretim birimi arasında 441 kilometre mesafeye sahip Türkiye’de tek ve Dünya’da ise sayılı üniversitelerdendir. Kuruluş aşamasında çeşitli sorunlarla karşılaşan üniversitemiz, 40 yılın sonunda Türkiye’de önemli yükseköğretim kurumları arasında yerini almıştır. Dünya’da ve Türkiye’de yapılan her ciddi sıralamada kendine yer bulan Selçuk Üniversitesi Anadolu’daki üniversiteler arasında birinci sıradadır. Bu kadar köklü bir üniversitenin 40’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi’nin tarihini ve büyümesini anlatan son derece güzel bir kitap yazıldı ve belgesel film çekildi. Üniversitemizin daha uzun yıllar eğitim-öğretimine devam ederek nice yıllar varlığını devam ettirmesini diliyor ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
“BU BAHÇEDE 34 YILDIR ÇAPA YAPIYORUM”
Açılış konuşmasının ardından geçilen panelde Selçuk Üniversitesi için en değerli şeyin yetiştirdiği öğrencilerin başarısı olduğunu söyleyen panel yöneticisi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, “Edebiyatımızın has bahçesine 1981 yılında geldim. Bu bahçede 34 yıldır çapa yapıyorum ve bundan sonra da elimden geldiği kadar çapalamaya devam edeceğim” diyerek konuşmasını tamamladı.
“40’INCI YIL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NİN RİSALE TAŞIDIR”
Selçuk Üniversitesi’nin yıllar içinde yaşadığı değişimi ve gelişimi ilgiyle takip ettiğini söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, “Duygu dolu anlar yaşıyorum. 30 yıl önce öğrencisi olduğum Selçuk Üniversitesi’nde o dönemde yaşadıklarımızı ve neler yaptığımızı anlatmaya çalışacağım. Bu toplantı Selçuk Üniversitesi için son derece önemlidir ve bu 40’ıncı yıl üniversitenin geldiği seviyeyi gösteren risale taşıdır. Ben üniversite sınavının sonuçları açıklandığında 1,5 aylık imamdım ve bana Konya Selçuk Üniversitesi’ni kazandığımı söylediler. İmamlık görevimden istifa ederek Konya’nın yolunu tuttum. Konya çok köklü ve tarihi bir geçmişe sahip olmakla birlikte Hz. Mevlana’nın ‘Gel’ çağrısını taşımaktadır. Ben de bu çağrıya icabet ettim. Öğrencilik hayatımız şimdiki gibi değildi. Daha zorlayıcı ve siyasal sıkıntıları olan o dönemlerde okumak ciddi bir işti. Biz de okuduk ve mezun olarak hocalarımızın bizden beklediklerini yerine getirmek için çabaladık. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor ve nice 40 yıllar diliyorum” diye konuştu.
“ÜMİT ÇİÇEKLERİNİN DÜNYAYI SARIP SARMALAMASINI DİLİYORUM”
“Dede Bahçesi’nden Takkeli Dağ’a 1980’lerde Konya’da Öğrenci Olmak’ konulu sunumunu gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Doç. Dr. Ahmet Arı, “Öğrenciliğimden bu yana geçen zaman içerisinde kampüste çok önemli değişimler olduğunu gözlemledim. Benim öğrenciliğim döneminde kampüse ağaçlandırma çalışmasına katılmak için gelmiştim. Kampüs’ün ağaçlandırılmasını sağlamaya çalışmak hayatımda gurur duyduğum şeylerden biridir. Konya’da yaşamanın ne kadar önemli olduğunu hiçbir zaman unutmadım. Bizim okuduğumuz zamanda içinde bulunduğumuz siyasi atmosfer Türkiye’deki her şeyi etkilediği gibi bizi de çok etkilemişti. Okumanın önemini bir kez daha anlamıştım. Zamanında Mevlevi dervişlerin dolaştığı şimdi ki Kültürpark olarak bildiğiniz yer, eskiden Dede Bahçesi’ydi. Orası benim gizli yerimdi ve orada güneşin Takkeli Dağı aşarak batmaya başlamasıyla ilgili şiirler yazardım. Bizim zamanımızda öğrencilere çok zor ev kiralanırdı. Tabi Konyalılar da belli noktalarda haklılardı. Yurt bulmak özellikle devlet yurdunda kalmak büyük bir mucizeydi. O günler çok çabuk geldi ve geçti. Şimdi bakıyorum 30 yıl geride kalmış. Ümit çiçeklerinin bu bahçede yeşerip, dünyayı sarıp sarmalaması dileğiyle nice 40’ıncı yıllar diliyorum” ifadelerini kullandı.
EN ANLAMLI ARMAĞAN
Gerçekleştirilen panelde katılımcılara ve protokol üyelerine Türk kahvesi ikram edildi ve katılımcılar tarafından daha nice 40’ıncı yıllar dileğinde bulunuldu.
Programın sonunda katılımcılara Selçuk Üniversitesi’nin hazırlattığı 40’ıncı yıl kitabının yanı sıra üniversiteye kayıt yaptırırken istenilen lise diplomaları, sağlık raporları, ikametgah belgeleri ve mezun olduklarındaki not durumlarını gösteren belgeler takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.