Sevginizi ve paranızı tüketmeyin
14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken mağazalarda o güne özel sözde indirimler yapılmaya başlandı. Birçok marka yüzde 50'ye varan indirimlerle özellikle gençleri tüketime zorluyor. Türk-İslam kültüründe yeri olmayan Sevgililer Günü batılılaşmanın etkisiyle Konya'yı da etkisi altına aldı. Bazı oteller de bu güne özel çeşitli indirim ve kampanyalar yaparak gençleri zinaya teşvik ediyor. Bu sene 14 Şubat’ın hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle bazı tur şirketleri de harekete geçti. Hafta sonuna özel konaklama ve rehberlik hizmetleriyle gençleri hedef alan tur şirketleri kredi kartı taksitleriyle de uygun ödeme kolaylığı sağlıyor. Vatandaş da, “Nasıl olsa öderim” diyerek hem başka kavme benziyor hem de elini faiz zehrine bulaştırıyor.
PAHALI HEDİYE SEVGİ BELİRTİSİ
Sevgililer Günü, Noel ve Anne-Babalar Günü gibi özel günler vatandaşı alışverişe zorlayarak tüketim toplumuna sürüklüyor. Yeterince pahalı ve gösterişli bir hediye almamaları durumunda yeterince iyi bir baba, sevgili ya da arkadaş olmadığı yanılgısı da oluşturuluyor. Bu yanılgıya bağlı olarak insanlar, zaman zaman, maddi gelirlerini göz ardı ederek lüks ürünlere yöneliyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, bu günleri alışveriş merkezlerinin desteklediğini belirterek, birçok mağazanın lüks ürünlerde 36 aya kadar bile taksit imkanı sunduğunu söyledi. Henüz taksitlerin bitmeden, 1 yıl sonraki Sevgililer Günü'nün geldiğini aktaran Dinç, “Bugünde özellikle tek taş gibi pahalı hediyelerin alınması ön plana çıkıyor. Özel günlerde de en çok tercih edilen ürünlerin fiyatı yükseliyor. Çiftler bunlara dikkat etmeli” diye konuştu.
DAR GELİRLİYİ BEKLEYEN TEHLİKE
Harcamaları arttırmaya yönelik kampanyaların da yapıldığına dikkat çeken Dinç, “İnsanlar illa bugün hediye alacaksa küçük bir çiçekle bunu bildirebilir. Sevgililer Günü dolayısıyla yüksek miktarda alışveriş yapmaya gerek yok. Dar gelirli bazı vatandaşlar, kredi kartlarına taksitle gelirlerinin üzerinde alışveriş yapıyor. Çevredekilerin aldığı hediyelerle kendi hediyesi karşılaştırıldığında eziklik yaşamamak için cebinde olmayan parayı kredi kartı vesilesiyle harcıyor.
Gelecek aylarda taksitleri ödeyemediği takdirde sıkıntılar başlıyor. Bir anlık mutluluk için kredi kartıyla alınan hediyenin gelecek aylardaki taksidi ödenemeyince çiftler arasında sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor. Çiftler, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde cebinde olmayan parayı harcamamalı” ifadelerini kullandı. Firmaların, Sevgililer Günü öncesi tüketicilerin ilgisini çekmeye dönük çalışmalarını artırdığını söyleyen Dinç, Sevgililer Günü benzeri ithal günlerde cep telefonu, tek taş yüzük gibi daha çok ithal hediyelere yönlendirilerek hem tüketicinin hem de ülke ekonomisinin zora sokulduğunu ileri sürdü.
İSLAM'DA YERİ YOK
İlahiyat Uzmanı Prof. Dr. Saffet Köse ise, Sevgililer Günü gibi batı kaynaklı günlerin, İslam'da yerinin olmadığını söyledi. İnsanların artık bencilleştiğini ifade eden Köse, “Kapitalizmin bir ürünü olan bu günlerde, bencilleşen insanların birbirlerini hatırlanması sağlanıyor. Sanki başka günlerde insanlan birbirlerine sevgi duymuyormuş gibi bir algı ortaya atılıyor. İnsan sevdiğini her zaman yüreğinde taşır. Biz sevgilerimizin istismar edilmesine, tüketilmesine, bir güne sıkıştırılmasına ve bir Hıristiyan adetini kutlamamızı istemelerine karşıyız. İnsanının sevdiğini sadece yılda bir kez değer vermesi doğru değil. Sevgili anlayışı modern dünyanın dayattığı bir yaşam biçimi. Bu yaşam biçimine de gençler, kimseyi ilgilendirmez diye düşünüyorlar. Halbuki toplumsal değerler ve inanç sistemi içerisinde bu tür olayları, kişiler bazında değil toplumsal olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu sadece İslam’da değil, bütün dinlerde böyledir. Bütün dinlerde kadın-erkek beraberliğinin tek meşru yanı evliliktir. Ancak modern dünya dinle arasına mesafe koyuyor. Dinden bağımsız bir dünyada yaşanıyor” açıklamasında bulundu.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ</</p>
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.