Şimdi kırkım zamanı! Yünün yüzüne bakan yok
Eskilli üreticiler, hava sıcaklarının artmasıyla birlikte koyunların yünlerini kırkıyor. Koyunlardan bol verim almak amacıyla gerçekleştirilen kırkım işlemi bitmek üzere. Kırkılan hayvanlar, fazlalık yapan yünlerin alınması sayesinde daha da gelişiyor. Kış aylarında yem ve samanla, bahar aylarında meralarda beslenen küçükbaş hayvanlar, beslenmeye göre yün verirken, bu sene yünlerin geçen senelere oranla daha iyi olduğu belirtildi.
Bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte koyunları kırkmanın oldukça kolay olduğunu ifade eden Eskil'in Yazır Yaylası'ndan Hasan Sanlav, Havaların ısınması ile birlikte koyunları kırktıklarını ve bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlığı alarak hayvanın gelişimine katkı sağladıklarını ifade etti.
Sanlav, “Hıdırellez sonrası kırkıma başladık ve bugünlerde bitmek üzere zamansız kırkma olursa bu sefer hayvana zarar veririz. Havaların güzel olmasını bekledik ve kırkımı gerçekleştirdik, ancak yünün yüzüne bakan yok. Şöyle ki bir koyunun kırkım ücreti 5 TL, o koyunun yününden elde edilen gelir ise bunun yarısı kadar. 90 koyunumdan 110 KG yün çıktı ve bir KG yünü 2 TL'den toplam 220 TL'ye verdim. Eskiden yün çok para ediyordu, ancak şimdi öyle değil, çünkü eskiden yünlerle çorap, giyim, yorgan, patik ve yastık, yatak, keçe, kebe, kilim ve halı imal ediliyordu. Bu tür gelenekler kayboluyor. Geçmişte koyun yünü bölgede büyük rağbet görürdü. Koyun yünü ile yapılan yorgan, yastık ve yatak kışın çok rahat ve sıcak oluyor. Annelerimiz, ninelerimiz bu kırktığımız koyunların yünlerden elde ettikleri ipleri çeşitli kök boyaları ile renklendirerek yün kazaklar, çoraplar, eldivenler, çok güzel halılar ve kilimler dokuyordu. Fakat şimdi bunları yapan çok az. Fabrikasyon ürünler çoğaldıkça, insanlarımız da geleneklerinden gittikçe uzaklaşıyor.” diye sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.