Soğuk hava hububatı olumsuz etkilemeyecek

Soğuk hava hububatı olumsuz etkilemeyecek
Hava sıcaklıklarının geceleri sıfırın altındaki derecelere inmesinin ardından çiftçiler, tarlalarına ektikleri ürünlerin donabileceği yönünde endişeler taşıyorlardı

Hava sıcaklıklarının geceleri sıfırın altındaki derecelere inmesinin ardından çiftçiler, tarlalarına ektikleri ürünlerin donabileceği yönünde endişeler taşıyorlardı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında soğuyan havanın Konya ve çevresinde hububat tarımı açısından bir sorun teşkil etmediğini belirtti.

Serin iklim tahıllarından arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tirtikale gibi ürünlerin tamamının Konya’da kışlık tabiatlı çeşitler olması gerektiğini dile getiren Bülent Alparslan, “İlimizde asıl sorun, yazlık tabiatlı sahil çeşitlerinin kışlık olarak yetiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu tür yanlış tercih, kar örtüsüz yıllarda soğuk ve kış zararlarından büyük ölçüde etkilenmekte ve tarladaki bitkilerin tamamına yakınının ölmesi gibi riskler ortaya koymaktadır. İlimizde ve benzer ekolojilerde sonbahar ayları yağışlı geçmektedir. Bitkilerin çimlenmesi ve kışa uygun giriş formu olan 4-5 yapraklı rozet formuna ulaşılması için 30-40 milimlik bir yağış yeterli olmakta, düşen yağışlar ise çoğu zaman bu miktarın 2-3 misline ulaşmaktadır. Bu yıl da sonbahar yağışları yeterli olmuş, ekim ve kasım aylarında yeterli yağış düşmüştür. Bu nedenle ekim ayı içerisinde yapılan ekimde, sıcaklık toplamı da yeterli olduğundan, çimlenme ve çıkışa müteakip bitkiler 4-5 yapraklı görünüme kavuşmuş, soğuk ve kış zararlarını tolere edilebilir görünüme ulaşılmıştır” diye konuştu.

Bu günlerde gece sıcaklıklarının -2,-3 dereceye kadar dişse dahi gündüz sıcaklıklarının 10-15 dereceyi bulduğundan büyüme ve gelişmenin devam ettiğine işaret eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, “Kar örtüsü hem bitkileri kış boyunca soğuğun olumsuz etkilerinden korunması, hem de yeraltı ve yer üstü su rezervleri açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle kar yağışı serin iklim tahılları açısından hep soğuktan korunmanın ve verimliliğin sigortası olarak görülmüştür. Bölgemizde son yıllarda asıl kış ve soğuk zararı, kışa aşırı gelişmiş olarak giren tahıllarda görülmektedir. Aşırı gelişmiş bitkilerde, su oranının artışı, gevşek doku ve hücre organizasyonu, sapa kalkma başlangıcının görülmesi gibi nedenlerle, kar örtüsüz yıllarda önemli soğuk zararları ortaya çıkmaktadır. İl Kuraklık Kriz Merkezi’nin bildirileri ve uyarıları ile aşırı gelişmiş olarak kışa giren bitkilerdeki zarar giderek azalmış ve tahıl yetiştiriciliğinde bilimsel yöntemler baskın duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum