Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Çalıştayı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetim Bölümü tarafından ‘Lisansüstü Eğitime Yönelik Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Çalıştayı’ düzenlendi.
Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Gül, Doç. Dr. Mahmut Demir ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Albayrak’ın katılımıyla gerçekleşen çalıştayda bilimsel araştırma süreci, bilimsel etik, SPSS, veri erişimi ve kullanımı gibi lisansüstü eğitime yönelik konular masaya yatırıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Turizm Fakültesi Dekanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. D. Akif Çukurçayır, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Akif Çukurçayır, “Akademik çalışmalarda neyi, nerede, nasıl bulacağımız, bunlardan nasıl yararlanacağımız, hangi objektif yollarla çözümleyeceğimiz, güvenilir veri ve yorumlara dönüştürebileceğimiz ancak ve ancak usülle yani yöntemle olanaklıdır. Kes yapıştır yöntemiyle bilimsel araştırma yapılamaz yapılmamalıdır. Bilimsel araştırma ve yazma ilkelerinden uzak akademik etkinlikler, ne sahibini, ne kurumları ne de ülkeleri ileriye taşıyabilir. Kes yapıştır kültürünün yaygınlaşmaması için doğru yol ve yöntemlerin konuşulması ve tartışılması gerekiyor. Kamu yönetimi bölümü olarak lisansüstü öğrencilerimiz talebi üzerine bizlerde böyle bir çalıştayı düzenlemeye karar verdik. İnanıyorum ki bu çalıştayla akademik çalışmalara bir nebzede olsa katkı sağlanacaktır” diye konuştu.
Çalıştayda söz alan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül, ‘Bilimsel Araştırma Süreci ile Bilimsel Araştırma ve Analiz Türleri’ ile ‘Bilim ve Araştırma Etiği, Tez-Makale Yazımında Dikkat Edilecek Konular’ üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gül, “Bilim, bilgi, bilimsel yöntem ve bilimsel araştırma iç içe geçmiş şeylerdir. Bilgi dediğimiz şey bir önermedir. Dolayısıyla bilimsel bilgi, dünyamıza ait olan olay, olgu, konu, sorun hatta gözlemleyebildiğimiz, veri toplayabildiğimiz herhangi bir şeydir. İşte bu bilgi çok önemli, yeni bilgi, yeni veri, daha yenilikçi bilgi çok çok önemli ama burada asıl olan bu bilgiden önce bilginin nasıl üretildiğidir. Bilimsel bir çalışmada yöntem çok önemlidir. Bilimsel yöntem dediğimiz de aslında araştırmada kullandığımız, bilgiyi üretmede kullandığımız, bütün teknik araç-gereç, bakış açısı, kuramlardır. Bunlar olmadan bir yöntem düşünülemez. Eğer siz yönteme sadık kalmıyorsanız bilginin hiçbir önemi yoktur. Bu bir kültür, bu bir bakış açısıdır eğer sizde lisansüstü eğitim düşünüyorsanız bunun bir parçası olmalısınız, dünyaya bu şekilde bakmalısınız” dedi.
Ardından ‘SPSS Programının Temel Mantığı ve Püf Noktaları’ üzerine sunum gerçekleştiren Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Demir de ‘SPSS Programını’ uygulamalı olarak katılımcılara gösterdi.
Son olarak söz alan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Albayrak ise ‘Veri Erişim, Veri Kullanımı ve Veri Madenciliği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Program soru-cevap ve değerlendirme bölümünün ardından sona erdi. Programa katılan Prof. Dr. Hüseyin Gül, Doç. Dr. Mahmut Demir ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Albayrak’a plaketleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.