Sosyolog Coşkun Kotuk, Eskil'in Geleceği Parlak...
Coşkun bey, ayrıntıya gireceğiz ama, Eskil'i genel olarak değerlendirirsek sizin için Eskil ne anlam ifade ediyor?
Bu suale iki büyük şairimizden alıntı yaparak cevap vereyim; Önce üstad Necip FAZIL'ın deyimi ile Eskil "Anadolunun saf ve masum çocuğudur." Kısaca Eskil Anadoludur, Anadolunun ta kendisidir. Yine Nazım HİKMET der ki, iki yüz varki insanın gözünden ancak ölünce silinir bunlar biri ana yüzüdür, diğeride doğup büyüdüğün toprağın yüzüdür. doğup büyüdüğüm bu topraklarda Eskil de benim için böyledir, platonik aşkımdır Eskil, seviyorum Eskili. Bu toprakların çilesi de büyüktür ama insanı da büyük ve asildir. İç Anadoluda Eskil gibi bir yurt, bir avantajdır. Bu topraklar insanımıza yurt olmuştur. İnsanımız ise Devletine milletine sadık vatanını seven bir toplumdur. Eskil'in toplumsal yapısı hakkında ne söylersiniz? Sosyolojik açıdan değerlendirdiğimizde Eskil, kapalı bir toplumdur. Anadolunun bütün küçük yerleşimlerinde olduğu gibi Eskilde de sosyal değişimin çok yavaş gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Eskilin sosyo kültürel haritasına bakıldığında, henüz bozulmamış an'anelerinin olduğu görülürken bir yandan da, özellikle teknik bilgi değişiminde bu değişime hemen adapte olmak istemeyişini ayak diremelerinin olduğunu görebiliriz.
Coşkun bey bu ayak diremeye örnek verebilirmisiniz?
Tabiki, en basit olarak Eskilde kaç toprak sahibi toprak analizi yaptırmıştır sizce, yada bir kuzu yada düvenin et verimliliğini araştırmıştır. Bir düve alırız 6 aylık 2 sene bakarız sonra satarız. Neden? Ee çünkü dedemizden öyle gördük, oysa 6 aylık bir düvenin maksimum et verimliliği 13 aylık olunca tamamlanır, bir kuzunun et verimliliği ise 4. ayın sonunda tamamlanır sonrasında sahibinin cebinden yemeye başlar. Bunlar bilimsel veriler, okuyan araştıran herkes bunu bilir.
Coşkun bey, Eskili eğitim açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eğitim açısından Eskilimiz son zamanlarda, okulun ,okumanın, önemini kavramış durumdadır. Doğru olanda bu anlayıştır. çocuklarımız önce iyi bir üniversite de iyi bir eğitim alsın sonra yine isterse tarım ve hayvancılık yapsın. Bu açıdan bakıldığında, herkesin önceliğini çocuklarının eğitimine verdiği ve bunun sayısal oran olarak arttığını görmekteyiz ve bu durumda bizi sevindirmektedir.
Eskilin ekonomisi nasıl sizce?
Bu topraklarda yaşayan herkes bilmeli ki, Eskilde gelecek iyi tarım ve iyi hayvancılıktadır. Bunu doğru görmek, iyi tarım ve iyi hayvancılık uygulamalarına önem vermek gerekiyor. bu iki alan Eskilin can damarıdır. Dün Eskil pancar gelirleriyle bölgenin lokomotifiydi. Kota ile birlikte Eskil çok sancılı bir sürece girdi ve çok acı çekti. Bu gün bu girdaptan insanımız çıkabilmenin yoğun mücadelesini vermektedir.Eskil henüz siyasal ve ekonomik anlamda potansiyel gücünün farkına varamamış kendi halinde bir ilçe konumundadır.
Coşkun bey,Eskilde iyi tarım ve iyi hayvancılık yapılıyor mu?
Maalesef yapılmıyor. Peki bunun için ne yapmalıyız? Bakınız Hilmi bey, önce insan.. İnsanımızı eğitmeliyiz. Sürekli bir eğitim falliyeti içinde olmalıyız. Her ay eğitim almalı insanımız, hemde tekrar tekrar almalıdır. Zira her seferinde bir bilgi öğrenecek ve bir yanlış uygulamasını düzeltecektir. Bilimsel tarım ve bilimsel hayvancılık uygulamalarında insanımızı yetiştirmeliyiz.
Coşkun bey, Sizce böyle bir eğitime Eskilde herkes katılır mı?
Başlangıçta belki insanımıza geleneksel uygulamalar daha kolay ve rahat geldiği için soğuk bakabilir ancak, eğitimi alan komşunun, süt verimi artınca kısa zamanda bu eğitimi herkes almak isteyecektir. Coşkun bey, hayvancılık sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz. Eskil, hayvancılıkta Türkiyenin 1 numarası olmaya namzet bir konumdadır. Böylesi büyük bir potansiyeli olan bir coğrafya da en çok hayvan kooperatifine sahip olacaksın ancak bunun kaymağını yiyemeyeceksin bu çok vahim bir durumdur. Eskil, çizgisini bir an evvel doğru belirlemeli, gelecek elli yıllarını sağlama alacak adımlar atmalıdır Peki ne yapılmalı sizce? Öncelikle insanımızın hayvancılıkla ilgili çok sıkı bir eğitimden geçirilmesi gerekir. Bu eğitimlerde sürü yönetimi, işletme yönetimi, işletme karlılığı , besi, damızlık ya da et hayvancılığı vs. hangi alanda insanımız faaliyette ise o alanla ilgili detaylı bir eğitim sürecinden geçirilmeli ve bunun pratiğe yansıyan yönüde takip edilmelidir. Başka neler yapılabilir hayvancılıkla ilgili? Hemen aklıma geldiği için şunu ekleyebilirim, ilerleyen zaman içinde mesela sütte fiyatlandırma, bakteri oranı, yağ oranı, protein oranlarına göre yapılacaktır , insanımızın buna hazır olması ve şimdiden soğuk süte yatırım hazırlığı içine girmesi gerekmektedir. artık ben sağdım al götür diyemeyecek.
Peki Coşkun bey, Eskil'in kültürel boyutunu nasıl ele alırsınız?
Sayın Yol, kültür cebinizdeki parayla yakın arkadaştır. Medeniyet ekonomik refah düzeyine ulaşmış toplumlarda ortaya çıkar. Günlük evine götüreceği ekmeğin kaygısını taşıyan insanlar kültürle fazla alakadar değildir. Bu sorunuzun cevabı aslında insanımızın cebinde ne kadar para olduğu ile yakından ilintilidir. Üretim varsa bir memlekette istihdam vardır aş vardır, para vardır, Paranın olduğu bir yerde de insanın yaşam kalitesi artıyor demektir.
Coşkun bey, Sosyal değişim açısından nasıl değerlendirirsiniz?
Anadolu da bütün küçük yerlerde olduğu gibi eskil de de sosyal değişim oldukça yavaş. Merkezden ve ana yol güzergahından uzak anadolunun unutulan bir ilçesinde bu durum aslında fazla yadırganmamalı. Sosyolojik olarak değişimin yavaş olması avantaja bile dönüştürülebilir bu konuda da ilerleyen zamanlarda gündeme getiririz.
Coşkun bey, Eskil'in kalkınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hepimizin isteği nedir? güçlü ve çevrede marka bir eskil. Bunun yoluda Eskil'in mevcut şart ve imkanlarının ne olduğunu iyi değerlendirmekten geçiyor. Eskil'in kalkınabilmesi, daha ileriye gidebilmesi için Belediyenin, mülki idarenin, STK'ların oynaması gereken merkezi bir rol olduğuna inanıyorum. İşte bu nedenle Eskil'de belediye başkanlığını çok önemsiyorum. Başkan demek sadece o dört duvardan oluşan binayı yönetmek değildir.
Peki, Coşkun bey sizce nedir belediye başkanlığı?
Bir örnekle izah etmek isterim. Bir babanın eve ekmek götürüyorum diye övünme hakkı yoktur, bu görev onun yapması gereken en temel görevlerindendir. Bir belediye başkanı da yol yaptım, boru döşedim, suyu hallettim diye övünmemeli, zira bunlar belediyenin en temel görevlerindendir. onlar yapmadı, ben yaptımla övünme hakkı yoktur. Burada yapmayan suçludur ancak yapan sadece görevini yapmıştır. Belediyenin bunların dışında da görevlerinin olduğunu bilmek ve toplumun önünü açmak gibi görev ve sorumlulukları vardır. Yoksa belediye başkanlığı külah kapma yarışı değildir. Peki bunlar nedir? Sayın yol bunları zamanı geldiğinde birer birer ortaya koyacağım, şimdilik bunlarla iktifa edelim. Ama şunuda vurgulamadan geçemeyeceğim. Önemli olan 20 yıl sonra Eskili nerde göreceğimizdir.
Peki hemen soralım, Coşkun bey 20 yıl sonraki Eskilin vizyonu ne olmalıdır?
Eskil ilçe olarak artık kendini bir an evvel aşmalıdır.Bu toprağın yani Eskilin iki açılımı çok iyi yapması ve bu iki alanda kalite ve marka olması gerekir. Bu iki alan hayvancılık ve tarımdır. Evvela, üniversiteye giden çocuklarımızın sayısını artırmamız gerekir. sonra, yeşil bir eskil. ardından Ziraat veya Veterinerlik fakültesi kurulmuş bir eskil (bakın sayın yol, yüksek okul değil dikkat çekiyorum fakültesi olan bir Eskil). Tarım ve hayvancılıkta büyük işletmeleriyle, Orta anadoluda üs konumunda olan bir Eskil. Tabiki şu da önemli cebinde parası olan insanlarımız...
Coşkun bey görüşleriniz için teşekkür ederim.
Ben teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.