SÜ Rektörü Şahin, “İşimiz Üniversite”
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, basın temsilcileriyle bir araya geldi.
Merkez Rektörlük Binası Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısında Rektör Prof. Dr. Şahin, ülke ve üniversite gündemine ilişkin genel değerlendirmelerde bulundu. İleriye dönük hedefleri, planlamaları birlikte istişare etmeyi amaçladığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Bugün bu toplantıda bir araya gelmeyi planladık ama bugün de şehitlerimiz ve hayatını kaybeden sivil vatandaşlarımız var. Hepimiz vatanını ve milletini seven insanlarız. Hepimizi etkiliyor üzücü haberler. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Tabi kısa sürede sürecin tamamlanmasını diliyoruz. Ama görünen o ki dış güçler ya da bölgede hedefleri ya da planları olanlar manüplasyonlara ve buraya müdahalelere devam edecekler. Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde bunu püskürteceğimize inanıyorum” diye konuştu.
“Göreve gelir gelmez mücadelemiz başladı”
Ülke olarak zor günler geçirildiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Bu zor günlere rağmen ne moralimizde ne motivasyonumuzda ne enerjimizde ne de ümitlerimizde hiçbir kayıp ve azalma olmadan yolumuza devam ediyoruz. Allah milletimizi devletimizi, ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı korudu. Bu milletin bir ferdi olarak bizler de aynı duygular içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden yirmi gün sonra paralel yapı denen FETÖ terör örgütüne müdahalelerde bulunduk. 4 Şubat’ta da bir Senato kararıyla Mevlana Üniversitesi’yle ilgili tüm eğitim programlarımızı iptal ettik. Bizim üzerimizden yürüyen eğitim programlarını da iptal ettik. Bizden görevlendirmeyle o kurumda bulunan 66 akademisyenimizin görevlendirmelerini iptal ederek ders vermemelerini istedik. Daha sonra MASERA ve RİXOS’un da üzerinde bulunduğu üniversitemizin tapulu arazisi konusunda davalarımızı açtık. Bu yapının içinde olan müdürlerimizi ve ilgili çalışanlarımızı görevden aldık. Görevden aldığımız ve yeni göreve getirdiğimiz dekanlarımız, yöneticilerimiz de oldu” dedi.
“İşimiz üniversite ve üniversite odaklıyız”
Üniversitenin tüm bu kötü şartlarda ileriye dönük hamleler yapabilmesi için, bir dünya üniversitesi olması için yapılması gerekenler olduğuna dikkat çeken Rektör Şahin, “Gündelik hayatımızı tamamen FETÖ’ye tahsis edemezdik. Ama önemli bir mesaimiz bu işle geçiyordu. Temel hedefimiz uluslararasılaşmaktır. Üniversitemizi indekslerde daha yukarılara çıkarmaktır. Çünkü burası bir üniversitedir ve biz üniversitemizin üniversite kimliğini önemsiyoruz. Üniversite misyonunu önemsiyoruz. Tabi ki şehrin her sorunu bizi ilgilendirir. Dolayısıyla şehri dizayn etmek gibi, olayların seyrine yön vermek gibi bir düşüncemiz yok. Biz bir üniversitenin üst yönetimiyiz. İşimiz üniversite ve üniversite odaklı çalışma arzusundayız. Bilgi üretiyoruz özellikle de girişimci üniversiteler indeksinde 12. sıradayız. Özel üniversiteleri çıktığınız zaman biz devlet üniversiteleri içerisinde 6. sıradayız” diye konuştu.
Gelişmelerin yanı sıra eksikliklerin de olduğuna dikkat çeken Rektör Şahin, “Önemli gelişmeler kaydeden üniversitemizde eksiğimiz de var. Tek eksiğimiz ürettiğimiz bilgiyi ürüne dönüştüremiyoruz. Ticarileştiremiyoruz. Bunu gördük ve çalışmalarımızı başlattık” dedi.
“Kadro bekleyen öğretim üyesi kalmayacak”
Öğretim üyelerinin kadro sorunlarına da değinen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Selçuk Üniversitesi’nde doktorasını yapıp yıllarca kadro bekleyenler vardı. Öğretim üyelerimize 2017’nin sonunda bekleyen hiç öğretim üyesi kalmayacak diye söz verdik. Vakti geldiğinde herkesin kadrosu açılacak. Bunun yanı sıra dersliklerin alt yapısının oluşturulması, güçlendirilmesi ve kalitesinin artırılması noktasında çalışmalarımız oldu. Bilgisayar altyapımız Türkiye’nin en eski bilgisayar altyapısıydı. Çok güçlü bir BİLMER’imiz vardı ama gelişen teknolojiye ayak uyduramadığı için çökme noktasına gelmişti ve bunun için de projelerimiz var” ifadelerini kullandı.
MASERA ile ilgili yeni projeleri olduğunu da dile getiren Rektör Şahin, “MESERA binasını alıp Diş Hekimliği Fakültesi yapma niyetindeyiz. Daha sonra fizik tedavi ile ilgili birkaç salon ilave edip, belki günde 50-60 hastanın fizyo-terapisini yapabiliriz. Şu an bir mutabakata varmaya çalışıyoruz. Sayıştay ve Maliye aşamasında şu an görüşmelerimiz sürüyor. Olumlu bir görüş geldiği takdirde kiralarının bitimi olan 37 yılı beklemeden kullanmaya başlayacağız. Mevlana Üniversitesi’nin RİXOS’un hemen arkasına kaçak inşa ettiği 350 kişilik yurt binasını da alıp erkek öğrenci yurdu yaptık” şeklinde konuştu.
“Çok güzel selçuklu tarihi müzesi olur”
Kampüs alanındaki faaliyetler hakkında bilgi veren Rektör Şahin, “Kampüsümüzde hızla devam eden bir rektörlük binamız var. Bittiğinde rektörlüğü ağırlıklı olarak yönetimini kampüse taşıyacağız. Bitmiş bir müze binamız vardı. 10 bin metrekare kapalı olan o müzenin telef olmasını istemiyoruz. Ve gerçekten müze formatında yapılmış bir bina. Sergi salonları ve galerileri var. Selçuklu tarihi müzesi yapma arzusundayız. Görüşmelerimizi yaptık. Kampüsümüzde böyle güzel bir müzeden insanların faydalanması bir kazanım olacaktır” diye konuştu.
Güneş enerji santrali ve aşım üretim merkezi geliyor
Bakanlıklara sunulan projeler hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Şahin, “Üniversitemizin elektriğini karşılayacak bir güneş enerji santrali projemiz var. Türkiye’de beşeri aşı üretilmediği için Aşı Üretim Merkezi projemiz var. Zaten hayvani aşı üretimin yüzde 60’lık kısmı üniversitemizin Veteriner Fakültesi bünyesinde üretiliyor. Biz bunu insani aşı da üretebilecek bir seviyeye getireceğiz. Ülkemiz aşıya çok ciddi paralar ödüyor. Stratejik bir konu. Aşıda yurtdışına bağlı olmanın sıkıntılı olduğunu dikkat çekmek için geliştirdiğimiz projemize de destek aldık. Konya sanayisinin yerli otomobile ne gibi katkıları olur konusuna da kafa yorduk. İtalya’dan gelen otomobil tasarımcılarına Konya sanayisini gezdirdik. 232 firmada 2 bin 200 civarında otomobilin en ağır en önemli parçalarının Konya sanayisinde üretilmesine İtalyan ekip şaşırdı. Bu kadar altyapıya sahip bir şehirde nasıl otomobil üretilmediğine şaşırdılar. Şehrimize yeni ticari imkanlar açmak için çalışmalarımız var. İlk etapta dünya fuarlarında sergilemek için bir araba projesi hazırlığımız var” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.