SÜ’de ‘Kadının Ekonomideki Yeri Ve Statüsü’ Konuşuldu

SÜ’de ‘Kadının Ekonomideki Yeri Ve Statüsü’ Konuşuldu
Selçuk Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) Müdürlüğü tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Yaşamın Her Alanında Kadın” etkinliği “Ülkemizde Kadının Ekon...

Selçuk Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) Müdürlüğü tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Yaşamın Her Alanında Kadın” etkinliği “Ülkemizde Kadının Ekonomideki Yeri ve Statüsü” teması ile gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara’nın eşi Hülya Kara, KATUM Müdürü Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, Türk Anneler Derneği Konya Şube Başkanı Saime Yardımcı, hayırsever Aynur Kasabalı, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“ÇALIŞAN KADINLARIN YÜZDE 88’İ ÖZEL SEKTÖRDE”

KATUM Müdürü, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, sağlık tanımına Dünya Sağlık Örgütü’nün sadece hastalık ve sakatlık açısından bakmadığını, bu tanımlamayı yaparken fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de tam iyilik halinin göz önünde tutulduğunu söyledi. Kadınlar açısından düşünüldüğünde bu tanımlamanın büyük önem taşıdığını, sağlıklı kadın ve ailenin, toplumun oluşumunda temeli oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Marakoğlu, “Kadınların çalışma durumu değerlendirildiğinde kadınların yüzde 31’inin çalışmakta olduğunu görmekteyiz. Çalışma durumu ve medeni durum arasındaki ilişkiye baktığımızda boşanmış, ayrılmış ve eşi ölmüş kadınlarda çalışanların oranı, hiç evlenmemiş ve halen evli olanlara oranla yüksektir. Çalışan kadınların yüzde 88’i özel sektörde, yüzde 12’si kamuda çalışmaktadır” dedi.

“SELÇUK’TA AKADEMİSYEN KADIN ORANI YÜZDE 37”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, kadının tarlada, bahçede, ticari hayatta eski zamanlardan bugüne erkeğinin yanında olduğunu belirterek, “Akademik hayat, ister istemez ekonomik hayattan çok da bağımsız değil. İnsanlar akademide vermiş oldukları hizmetlerden dolayı da belli bir ücret veya gelir elde ediyorlar. Kamile hocam, ‘Türkiye’deki akademisyen kadın oranı yüzde 28’ demişti. Üniversitemizdeki duruma baktığımızda bunu memnuniyetle ifade ediyorum. Bizim üniversitemizde bu oran yüzde 37. Profesörlerde biraz daha az, yüzde 14, doçentlerde yüzde 23, yardımcı doçentte yüzde 34 oranında. Öğretim görevlisinde yüzde 38,5, araştırma görevlisinde yüzde 47, okutman düzeyinde ise yüzde 55,5 oranında. Bu, şunu gösteriyor: Selçuk Üniversitesi’nde 10 yıl sonrasına baktığımızda profesörlerin yüzde 50’den fazlası belki de bayan akademisyenlerden oluşacak. Bu, bir zihniyet değişimini de aynı zamanda göstermiş oluyor. İdari personelimizde ise yaklaşık yüzde 32 oranında bayan personelimiz var” diye konuştu.

“ÜLKEYİ GELİŞTİREN, EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN KADINLARDIR”

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da kadının her alanda varlığının önemli olduğunu ifade ederek, “Kadın olarak yeteneklerimizle, becerilerimizle bir yerde olduğumuzun farkına varalım. Kadın olduğumuz için değil, biz bu işleri iyi yaptığımız, yetenekli olduğumuz ve becerebildiğimiz için bulunduğumuzun farkına varılmasının gerektiğini ifade etmek istiyorum. Sosyal hayatta da kadın varlığının benimsendiği bir ülke olmak zorundayız. Evde, bağda, bahçede çalışan kadın sayısı da çok fazla ve onların emeklerini azımsayamayız. Bu ülkeyi ayakta tutan, ülkeyi geliştiren, ekonomisini ayakta tutan, canlandıran elbette ki bence kadınlardır” şeklinde konuştu.

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise gerçekleştirdiği sunumunda, kadın girişimci sayısının artırılması gerektiğini belirterek, “Devletten bir iş beklemek yerine girişimciliği öğrenmemiz gerekiyor. Kadının ekonomik fırsatlara erişiminde ülkemiz 142 ülke arasında maalesef alt sıralarda yer alıyor. Kadın-erkek eşitsizliği yani fırsatlara erişme konusundaki eşitsizlik bir medeniyet sorunu. Sevgili gençler, bu rakamları hak etmiyoruz. Bunları sizin geleceğiniz düzeltecek. 2023’e gelmeden bu rakamlardan çok daha üst yerlere gelmeliyiz diye düşünüyorum. Ülkeyle ilgili sıkıntılı rakamları sunmayı ben pek sevmem. Bunları niçin sunuyorum? Ülkemin değeri hiçbir yerde yok ama bunları bilmeliyiz ki ekonomideki yerimizi güçlendirelim. Öncelikle hedef belirlemek gerekiyor. Eğer bir hedefiniz varsa yapılması gereken tek şey; çok çalışmak. Mutlaka bir yabancı dil bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Türk Anneler Derneği Konya Şube Başkanı Saime Yardımcı ve hayırsever Aynur Kasabalı’nın konuşmalarının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.