SÜ’de termiye ilavesiyle glisemik indeksi düşük cips üretimi gerçekleştirildi

SÜ’de termiye ilavesiyle glisemik indeksi düşük cips üretimi gerçekleştirildi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü tarafından Lüpen (Termiye) ilavesiyle glisemik indeksi düşük cips üretimi gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Özcan, "Son zamanlarda karbonhidrat içeriği yüksek gıdalara karşı ilginin artması ve aşırı tüketilmesi, tüketicilerde obeziteye neden olduğu bilinen bir gerçek. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler yani boş ve toksik enerji yüklü yiyecek ve içecekler, ensülin ve leptin direncini kamçılar ve kilo vermenin önünde en büyük engeldir. Fakat Lüpen (Termiye) ile yaptığımız çalışmalar bunun önüne geçecek ve insanlarımız özellikle çocuklar çok sevdiği cipsi gönül rahatlığıyla yiyebilecekler" dedi.

Karbonhidratlı yiyeceklerden cipsin küçüklü büyüklü tüketiciler tarafından beğeniyle yenilmesi ve tüketilmesi sonucu karbonhidrat alımının arttığını söyleyen Prof. Dr. Özcan, "Bilindiği üzere karbonhidrat emiliminin protein ve yağlara göre daha hızlı olmasından dolayı buradan hareketle karbonhidrat içeriği ve glisemik indeks değeri düşük lüpen katkılı cips üretimi üzerine çalışmalarımız ön deneme olarak başlamış ve devam etmektedir. Ön denemeler sonucu elde edilen veriler bu konuda ümit vermektedir" diye konuştu.

Konya'nın Doğanhisar ilçesi Deşdiğin Mahallesi'nde yetiştiriciliği yapılan Lüpen'in cips üretimine fiziksel özellik açışından gayet uygun olduğu sonucuna ön denemeler neticesinde varıldığını dile getiren Prof. Dr. Özcan, "Amacımız glisemikindex değeri düşük cips üretmek olacaktır. Lüpen (Termiye) katkılı cipsin farklı baharatlarla sıcak yağda ve kuru ısıda işlenmesi sonucu glisemik indeksi düşük bir gıda üretimine ve cips endüstrisinde ürün yelpazesinin genişlemesine öncülük yapılmış olacaktır. Lüpen'in (termiye) cips üretiminde kullanıma başlanmasıyla tarımının genişlemesi, üretimin artırılması kırsal kesimde yaşayanlara yeni iş imkanlarının doğmasına da vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.