Suların sıcaklığı yetersiz
Konya'da ise mevcut suların sıcaklığı yeterli olmadığı için konut ısıtılmasında kullanılamıyor
Dünyanın en temiz enerji kaynağı olarak bilinen jeotermal enerji dünyanın birçok ülkesinde çok amaçlı olarak kullanılıyor. Türkiye de jeotermal eneji kullanımanda ilk sıralarda yer alıyor. Birçok ülke şehir ısınmasında jeotermal enerjiyi kullanırken, Türkiye bunu başarabilmiş durumda değil. Konya'da da bulunan sıcak suların sıcaklık değerleri yeterli olmadığı için şehir ısıtmasında jeotermal enerji kullanılamıyor. Temiz enerji kaynağı olan ve dünyanın en çok kullanmak istediği jeotermal enerjinin kullanılabilmesi için yeryüzene çıkarılması gerektiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, “Jeotermal enerji yerin içinde birikmiş olan ısı enerjisidir. Bu enerji soğuyan bir mağmatiğin en son evresi olarak yüzeye çıkabilir. Bu yeryüzeyine çıkış, basınçla olabilir, fay hatlarının kırılması ile meydana gelebilir. Çok derinde olduğu zaman da sondajlar yardımı ile yer yüzüne çıkartılabilir. Yüzeyden yer altına ulaşan suların orada ısınarak tekrar yer yüzüne çıkması ile de jeotermal enerji yeryüzüne çıkmış olur” dedi..
JEOTERMAL ENERJİ İLE KONUTLARI ISITILMALI
Türkiye'nin jeotermal enerji bakımından şanslı olduğunu söyleyen Arık, “Genç tektonik hareketlere bağlı olarak ülkenin birçok yerinde jeotermal enerjiden yararlanabiliyoruz. Türkiye'de Batı Anadolu Bölgesi jeotermal enerjiyi en iyi şekilde değerlendiren bölgemiz. Elektirik enerjisi üretiminde kullanılabiliyor. 150 santigrat derecenin üzerinde 10'un üzerinde kaynağın olduğu biliniyor. Aramalarda sürüyor. Bunların üzerinde geliştirilmiş olan elektirik projeleri ilede elektirik üretiliyor. Şu anda tesislerde 77,2 megavatlık bir elektirik üretiliyor. Potansiyel olarak bunun 30 bin 500 megavata kadar çıkabileceği biliniyo” diye konuştu. Türkiye'nin jeotermal enerjiyi şehir ısınmasında kullanamadığına dikkat çeken Fetullah Arık, “Türkiye jeotermal enerji kullanımında dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada birçok ülkenin şehir ısınması jeotermal enerji ile sağlanırken, Türkiye'de ilk etapta 1,5 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılması düşünülürken, anca 100 bin konut ısıtılabilmiştir. Konya'da jeotermel enerjiden en az yararlanabilen şehirlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.
KONYA'DA Kİ JEOTERMAL ENERJİLER İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Konya'da bulunan jeotermal enerjilerin çeşitli amaçlar ile kullanıldığını söyleyen Arık, “Cihanbeyli civarında birkaç tane içme amaçlı kullanılabilecek suyun dışında, şehrin özellikle batı kısmında kuzeyden itibaren tuzlukçu'dan Ilgın'a, Doğanhisar'a, Beyşehir, Seydişehir'e kadar jeotermal enerji kaynaklarının varlığı biliniyor. Ereğli ve Karapınar civarında da kaynaklar mevcut. Jeotermal sahalarda yoğun bir şekilde aramalar devam ediyor. Özel şirketlerin yanında Maden Tektik Arama'da (M.T.A) çalışmalarını sürdürüyor. M.T.A.'nın yaptığı çalışmalar ile ülkenni potansiyeli yükseliyor. Konya'da enerji üretimi ve şehir ısıtması için sıcaklık uygun değil. Yapılan aramalar sonucunda çıkarılan birçok jeotermal enerjimiz kaplıca olarak değerlendiriliyor” dedi. Arık, Konya'da yapılacak çalışmaların genç tektonik bölgelere kaydırılması gerektiğini, çıkan suların da şehir ısıtmasının yanında, sanayide ihtiyaç duyulan alanlar da da kullanılacak şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
İÇME SUYU OLARAK KULLANILAN KAYNAKLAR
Konya’daki jeotermal enerji kaynaklarının hangisinin ne amaçla da kullanıldığını da söyleyen Arık, “Beyşehir ilçesi’ne bağlı Malanda Mevkii’ndeki sıcak suyun derecesi 13 derece, Doğanbey Mevkii’ndeki sıcak suyun derecesi 18,2 derece, Cihanbeyli ilçesindeki Eskimüshil Mevkii’ndeki sıcak su 33 derece, Alaman Kuyu Mevkii’ndeki suyun sıcaklığı 17,5 derece, Doğanhisar ilçesindeki Karaağa Mevkii’ndeki suyun sıcaklığı 13 derece, bu sular içme suyu olarak kullanılıyor” dedi.
KAPLICA OLARAK KULLANILAN KAYNAKLAR
Konya'da birçok jeotermal enerji kaynağının da kaplıca olarak kullanıldığına dikkat çeken Fetullah Arık, “Beyşehir ilçesindeki Yeşildağ Mevkii’ndeki suyun scklığı 35,1 derece, Kaşaklı Mevkisi'ndeki suyun sıcaklığı 33 derece, Sevindik Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 21 derece, Kükürt Pınarı Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 20 derece, İsaköy Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 23,1 derece, Ereğli ilçesi Akyühük Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 31 derece, Hüyük ilçesi Köşk Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 35 derece, Çavaş Mevki'ndeki suyun sıcaklığı 25 derece, Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcu Gölü Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 28 derece, Ilgın merkedeki suyun sıcaklığı 41,6 derece, Karapınar ilçesi Üzecek Dağı Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 29 derece, Nasippınarı Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 20 derece, Karatay illçesi İsmil Mevki'ndeki suyun sıcaklığı 42-42,9 derece, Seydişehir ilçesi Kavak Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 43 derece, Ilıca Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 19,8 derece, Kaplıca Mevkii'ndeki suyunn sıcaklığı 32,5 derece, Tuzlukçu ilçesi Pazarkaya Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 46 derece, Meram ilçesi İnlice Mevkii'ndeki suyun sıcaklığı 60 derece bu sular da şehrimizde kaplıca suyu olarak kullanılıyor” diye konuştu. Arık, Cihanbeyli ilçesi'ne bağlı Ilıcapınar Mevkii'ndeki 28 derecelik su, Karaağa Mevkii'ndeki 14,5 derecelik su, Hüyük ilçesi Görünmez Mevkii'ndeki 18 derecelik sularda maden suyu olarak kullanılıyor. Konya'nın şehir ısıtmasında kullanılabilecek tek jeotermal su kaynağı ise Meram ilçesi İnlice Mevkii'nde bulunan 60 derecelik su ama bu su da şehir ısıtmasında kullanılamadığını da sözlerine ekledi.
MUSTAFA ÖZÇELİK merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.