Survivor diyeti cinsel sonuçlar doğurur!

Survivor diyeti cinsel sonuçlar doğurur!
Survivor yarışmacılarının, özellikle de erkeklerin 2 ay içinde çok kilo kaybetmesi herkesi şaşırtmıştı. Peki uzmanlar bu hızlı zayıflamalara ne diyor?

Survivor: Ünlüler- Gönüllüler yarışması, 3 Nisan 2011'de yayınlanmaya başladı. Ve daha ilk günden itibaren özellikle Nihat Doğan'ın ilginç çıkışları, özlü sözleriyle gündeme damgasını vurdu.

Yarışmayla ilgili son günlerin en "sıcak" konusu ise yarışmacıların 2 ay içinde adadaki zorlu yaşam koşulları nedeniyle gözle görülür bir şekilde kilo vermiş olmaları. 30 Mayıs günü yayınlanan Survivor'da, tartıya çıkıp kaç kilo olduklarını açıkladılar. Devamında, her birinin yarışma öncesindeki kiloları hatırlatıldı.

Özge Ulusoy 59'dan 55'e, Taçmin Tümer 63'ten 53'e, Taner Tarlacı 86'dan 72'ye, Derya Büyükuncu 96'den 86'ya, Nihat Doğan 80'den 66'ya ve Tevfik Egeli 85'ten 76'ya inmişti. Onları böylesine eriten beslenme biçimi de yapımcı firma tarafından açıklandı: "Sabah yarım hindistan cevizi, öğlen 2 adet çiğ muz, akşam okyanus suyunda haşlanmış bir tabak muz, yakalanabilirse haftada bir kez yağsız okyanus balığı." Buna karşın gün boyu spor ve bol hareket! Böyle bir beslenme ve yaşam biçiminin sağlıklı olup olmadığını uzmanlara sorduk. Diyetisyenlere göre Survivor'daki, bir nevi tek tip beslenme diyeti. Vücuda ciddi zarar verebileceğini söylüyorlar ve bunu kesinlikle önermiyorlar.

DİLARA KOÇAK
"2 ayda 10 kilo vermek bir erkek için normal ama zayıflarken nasıl beslendiği önemli. Bireyin yaşına ve cinsiyetine uygun şekilde, her besinden belli oranlarda tüketerek kilo vermesi uygun. Eğer kilo vücuttaki kaslardan ve sudan gidiyorsa, uzun vadede zarar verir. Organizmayı kemikler ve kaslar ayakta tuttuğu için kasların güçlü olması özellikle kalp ve diğer iç organlar açısından çok gerekli. Bu yüzden ani kilo kayıpları kalp krizine neden olabilir. Yarışmada hem çok yoğun fiziksel aktivite var, hem de çok az yiyecek tüketiliyor. Tek tip beslenme söz konusu. Yapımcıların açıkladığı listeye bakılırsa durum böyle. Adada yarışmacıların hızlı kilo vermesini riskli buluyorum. Ayrıca şunu da merak ediyorum: Yarışmacılara vitamin ve mineral takviyesi yapıyorlar mı acaba? Bunu mutlaka sormak lazım. Ancak vitamin alırlarsa bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler. Temiz su tüketmeleri de gerekir, böylece kaybettikleri mineralleri yerine koyabilirler. eşke her gün balık da yeseler ve protein alsalar. Bu yedikleri yeterli değil. O hareketlilik içinde almaları gereken kalori miktarı kadınlar için 2500'e, erkekler içinse 3000'e çıkabilir. Ama bu listede 1000 kalori bile yok."

MÜGE AKSU: DİŞLERİ BİLE ÇÜRÜYEBİLİR
"Survivor yarışmacıları tek tip besleniyor. Bu nedenle mineral ve vitamin açıkları vardır. Kalsiyumu hindistan cevizinden alıyor olabilirler, ama yine de kalsiyum açısından yetersiz beslendikleri görülüyor. Çok yoğun spor yaptıkları için kemiklerinde sorun oluşabilir, mesela dişleri çürüyebilir. Karbonhidrat da almıyorlar. Muzdan ve hindistan cevizinden bir parça karbonhidrat alsalar bile miktar olarak yetersiz. Çünkü vücut, enerjisinin yüzde 50-60'ını karbonhidratlardan sağlamazsa doku kaybeder. Doku kaybı yağdan değil kaslardan olur. Bu da uzun vadede vücutta problemler çıkartır. Ani kalp krizleri, damar problemleri yaşanabilir, hipoglisemi görülebilir. Bu bir nevi şok diyet. Böyle zayıflayanlar, yemeyip aşırı hareket ettiklerinde vücudun çalışma hızının arttığını sanıyorlar. Tam tersine vücut, yediklerimizle çalışıyor. Yarışmacıların yiyecek listesine bakılırsa, aldıkları kalori 1000'in altında. 1000 kalori almak için bir günde tüketilmesi gereken gıdalar ise şöyle: 4 dilim ekmek, bir tabak sebze yemeği ve salata, 2 dilim peynir, 2 porsiyon süt ya da yoğurt, 2-3 porsiyon meyve ve 4 köfte kadar da et. Bunun çok altındalar."

MÜGE ARSLAN: MENTAL VE CİNSEL GERİLEME OLUR
"İnsan vücudunun alması gereken belirli bir karbonhidrat, yağ ve protein miktarı var. Sağlıklı insanlar için kalorinin yüzde 50- 60'ı karbonhidratlardan, yüzde 15'i proteinlerden, yüzde 25-30'u yağlardan gelmeli. Tek besin grubu tüketildiğinde, gereken diğer gıdalar alınmadığı için vücutta metabolik sendromlar meydana gelebilir. Genellikle düşük kalorili diyetlerde mental, fiziksel ve cinsel fonksiyonlarda gerileme, kas ve bağışıklık sisteminde sorunlar oluşur."

FÜSUN SAKA- GAZETE HABERTURK- HT PAZAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.