Sütte fiyat tartışması
Meram Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akif Acar yaptığı açıklamada, Konya'da üretilen sütün fiyatının diğer illere göre düşük olduğunu savundu.
24-27 Kasım tarihleri arasında Antalya'da yapılan Tarım Tedarik İkili Görüşmeleri Toplantısı'nda, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin İyimaya'nın sütün fiyatının Konya'da az olduğunu belirttiğini açıklayan Acar, üreticinin, hayvan bakımı ve beslenmesi noktasında bilinçsiz olduğunu, üreticinin Konya'da sütü hijyenik hale getirmemesinin fiyatları düşürdüğünü ileri sürdü.
İyimaya'nın, Konya'nın buna bir çözüm bulması gerektiğini önerdiğini aktaran Acar, Konya'da kaliteli süt üretildiğini ancak muhafaza edilemediğini söyledi.
Üretici tarafından erken saatlerde sağılan sütün geç saatlere kadar sıcak ortamda bekletildiğini öne süren Acar, ''Süt toplayıcıları geç saatlerde geliyor. Alınan süt fabrikaya gidene kadar kireç tozlarıyla bir tamir görüyor. Fabrikada ikinci bir tamiratı olan sütün peyniri, yoğurdu kalitesiz olarak sofralarımıza geliyor'' dedi.
Üreticinin bilinçlenmesi için birlik olarak 9 kuruş fiyat farkı ödediklerini ifade eden Acar, şunları kaydetti:
''Sütü toplamak için bir fabrikayla anlaştık. Üreticilerimize 9 kuruş fark vererek sütü Konya dışına çıkarma önerisinde bulunduk. Ancak üreticiler sütü vermediler. Birliğe güvenmediklerini, birliğin kapıdan sütleri alamayacağını söylediler. 'Bunları biz zamanla aşarız' dediğimiz halde birliğe güvenip süt vermediler. Türkiye'nin her yerinde şu anda süt 80 kuruşun üzerinde, Konya'da ise süt 71 kuruş... Üreticiler birlikleri sadece destekleme faaliyeti yapan bir yer zannediyor. Aslında birliklerin görevlerinin başında sütün pazarlanması gelir. Ancak birliklerin elinde süt olmayınca pazarlama işlemi yapılamıyor.''
''KONYA'NIN SÜT ÜRETİM PAYI BÜYÜK, FİYATLANDIRMADAKİ PAYI DÜŞÜK''
Üreticinin, süt toplayıcılarından avans aldığını, birliğin ise ödemeyi sadece aylık yapabildiğini dile getiren Acar, Konya'da günlük 1 milyon 750 bin litre civarında süt üretildiğini, bu sütün il dışına çıkarılmasının sütün fiyatının 1 liraya ulaşması anlamını taşıdığını vurguladı.
Türkiye'de süt üretiminde en büyük paya sahip olan ilin Balıkesir olduğunu bildiren Acar, bu sıralamada İzmir'in ikinci Konya'nın ise üçüncü olduğuna dikkati çekti.
''Konya'nın süt üretim payı büyük, fiyatlandırmadaki payı küçük'' diyen Acar, şöyle devam etti:
''Bunun sebebi Konya'da bilinçsiz üretimin olması. Üretici tarafından soğutulmadan süt toplayıcılarına avans sistemiyle satılan süt, fiyatı da aşağıya çekiyor. Serbest bölge olarak kabul edilen Konya'nın sütü çok acil bir şekilde düzene sokulmazsa, Bakanlık'tan çıkacak bu yılki tebliğde 'Birlikler üzerinden pazarlanması' ibaresi yazılmazsa, bu durumdan Balıkesir'deki, Bursa'daki, İzmir'deki üretici de rahatsız olur. Türkiye'deki en düşük fiyat şuan Konya'da, en yüksek fiyat ise 84 kuruşla Çanakkale ve Balıkesir tarafında.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.