Talaşlı, "Bizim dönemimizde trafo sökümü olmayacaktır"

Talaşlı, "Bizim dönemimizde trafo sökümü olmayacaktır"
MHP Eskil İlçe Belediye Başkan Aday Adayı Salih Talaşlı yaptığı açıklamada şunları söyledi

Bizler Çulfalıyız, Kaputaşlıyız,Koçlarlıyız, Karakolluyuz, Ortakuyuluyuz, Oklavalıyız, Yüksecikliyiz,Bozcamahmutluyuz ama en önemlisi Eskilliyiz. Her yaylamızın sorununu biliyoruz.Kuracağımız kent konseyi ile her yaylamızın genelde Eskilimizin dertlerinisorunlarını  hep birlikte beraber el elevererek  çözeceğiz.

Hayvancılıkta,

Bölünmüşlük var. Herkeskendi derdini biliyor ama çaresiz. Besicilik için tosun lazım. Hayvancılıkbirliğimiz Eskil’de ki kayıtlı süt ineklerinin geçmiş yıllarda kaç tane erkekdana doğum yaptığını bilerek, tahminen yıllık tosun üretimini bilmemiz lazım kiona göre bu besilik hayvanları besiye alıp veya fiyatların yüksek olduğu sezondasatışını gerçekleştirip tosundan para kazanalım. Sütte ise, güğüm bazında sütçüdediğimiz süt toplayıcılarına sütümüzü veriyoruz. Ve süt toplayıcılarını kredikuruluşu gibi kullanmaya alışmışız ama bu çiftçimizin aleyhine işlemektedir. Süttoplayıcılarından alınan yem, un gibi alınan ihtiyaçlarımızın fiyatını tespitetmemiz zor, veresiye defterimizde ne yazıyor ise rıza gösteriyoruz. Sütümüzpeşin fiyatı olan 1.TL yerine 80-90 kuruştan alınırken (Süt konseyinin süt maliyetini1.30 TL tespit etmesine rağmen) bizim aldığımız yem gibi ürünler veresiye adıaltında yüksek fiyattan bize satılıyor. Böylece hem sütümüzü satarken hem deyem ve un gibi ürünleri alırken para kaybediyoruz. Çünkü sütü ucuz verirken yemve unu piyasa fiyatından daha pahalı alarak fakirleşiyoruz.

Çözüm mü?

Bir defa öncelikle sütütoplu satış yapacağız. Bunun için gerekli olan soğutma tanklarını belli merkezbüyük köylerimiz de ve birbirine yakın yaylalarımızın birine kurarak sütümuhafaza edip iyi fiyattan satışını gerçekleştireceğiz. Sütten parakazanılacak. Bunu süt birliği ile beraber yapabiliriz. Süt birliği yaklaşımgöstermezse belediye olarak soğutma tanklarını biz yaparız. Süt sanayicilerinepazarlık usulü ile iyi fiyattan toptan süt satışını gerçekleştirerek süttoplayıcılarını kreditörlükten kurtarmamız lazım. Süt sanayicisinin dayattığıyem fiyatlarından değil pazarlıkla toptan yemi alacağız. Gerekirse bufabrikaları kurmaya Yiğit Eskilimizin hem mali gücü hem de bu fabrikalara girdiürünleri üretecek gücü vardır. Bir defa hayvancılıkta yani yem de kaba yemoranı % 70 lerde  bu kaba yemi Karatepebölgemizde yetiştirerek yem girdi fiyatlarını ucuzlatarak hayvancılık dadönüşüm sağlanarak para kazanılacaktır. Hayvancılık birlikleri ile uyumlu vegörüş alışverişi içerisinde olacağız. Beraber çalışılacak olup bu hizmetlerdesiyasi görüşten çok hizmet ve Eskilli ruhu öne çıkarılacaktır.

Tarımda,

Önce güncel olduğu içinyağlık ayçiçeğin den başlayalım. Ayçiçeğinde bir bilgi kirliliği sürüp gidiyor.Yağlık ayçiçeğinde genel olarak Türkiye de üretim açığı vardır. Ancak bütüntarım ürünlerinde olduğu gibi ekonominin kuralı olan fazla arz yani üretimdönemlerinde üretilen ürün hemen pazara sunulduğu için günlük arz fazlalığıoluşacağı için fiyatlar düşer. Üreticinin depolama gücü olmadığı için vedepolayarak ürününü değişik vadelerde satarak para kazanması zor. Bunun içinalternatifler sunmak ve çözüm üretmek gereklidir. Amerika Birleşik Devletlerindeçiftçilerin kooperatifleşme oranı % 80’in üzerindedir. Çiftçiler ürünlerinikooperatifler aracılığı ile satışını gerçekleştirmektedirler. Biz de ise heleEskilimiz de kooperatifçilik hayvancılık dışında yok gibidir. Hayvancılıktakooperatifçilik şeklen vardır. Yani sadece çiftçimiz borçlanırken kooperatif vardır.Üretimden para kazanmaya gelince kooperatifçilik yoktur. Yani şeklen vardır. Kooperatifçiliktebilgi birikimi yoktur. Türkiye’ye örnek olan Konya Pancar Koop. (Sayın Recep Konuk)hep konuşulur olmuştur. Ancak bir tane kooperatif fabrikası Eskilimiz de yoktur.Ayçiçeğinden para kazanmanın yolu öncelikle HAMYAĞ FABRİKASININ kurulmasıolmalıdır. Üretici ortaklığı ile kooperatifleşerek fabrikanın kurulması sağlanacaktır.

Yağlık ayçiçeğinde enönemli girdi olan tohum ve tarımsal ELEKTRİK girdi fiyatıdır. Kooperatifaracılığı ile tohumu daha kaliteli ve ucuz alarak üreticiye vereceğiz.En önemligirdi olan tarımsal sulamada kullanılan ELEKTRİK BEDELİNİ VE SORUNU ÇÖZECEĞİZ.Butarımsal ELEKTRİK BEDELİNİ AYLIK FATURALAMA YERİNE HASAT DÖNEMİ FATURALAMAYISAĞLAYACAĞIZ. Kurulan kooperatif MEDAŞ’a gerekli güvenceyi vererek HASAT DÖNEMİSONU FATURALAMA SAĞLANACAKTIR. MEDAŞ BUNA YANAŞMADIĞI TAKDİRDE BELEDİYEMİZİNKURACAĞI ŞİRKET İLE SERBEST PİYASADAN DAHA UCUZA ELEKTRİK ALIMI VE HASAT DÖNEMİSONU FATURALAMA SAĞLANACAKTIR. Medaş üretim döneminde aylık faturalama yaparaküretim sezonun tam ortasında ELEKTRİKLER KESİLEREK SAATLER MÜHÜRLENİYOR, TRAFOLARSÖKÜLÜYOR. Pancar ve ayçiçeğimiz tarlalar da susuzluktan yanmaktadır. Dolayısıylaüretime ve çiftçimize darbe vuruluyor. BU SORUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ.

Yeşil bir Eskil için caddeve sokaklarımızda park ve ağaçlandırma devam ederken meyve fidanı dağıtımınabaşlayacağız. Mevcut belediye gibi biz 20 bin ağaç fidanı dağıttık diyeövünmeyeceğiz. Çünkü bugün 20 bin ağaç mevcut olmayıp belediyenin parası hebaedilmiştir.

Biz; üç ay düzenli sufaturasını ödeyen her hemşerimize meyve fidanı (ağaç fidanı değil.) sembolikbir fiyattan yani 1 Kuruştan vererek meyve fidanlarını kayıt altına alacağız. Budağıtılan kiraz ve dut fidanları, her ay su sayacı okuyan belediyegörevlilerimizce kontrol edilerek fidanları koruyan ve bakımını yapan suabonelerimize su bedelinden % 10 ıskonto yapılarak bu meyve fidanlarınınyetişmesi, büyümesi  teşvik edilecektir. Böylecemeyve fidanlarının kontrolü sağlanacaktır. Bununla kalmayacağız, meyvefidanlarının her yıl sonu kontrolü sağlanarak dağıtılan fidanların yetişmesinisağlayan hemşerilerimizin 1.yıl sonunda bir adet su faturası, 2.yılsonunda  2 adet su   faturası ve 3.yıl sonunda 3 adet su faturasıücretsiz bedelle kesilecektir. % 10 ıskonto düzenli verilecektir. Böylecedağıtılan meyve fidanlarının meyve verme yaşına kadar kontrolü sağlanarak  üretimi teşvik edilecektir.

Bütün bunları birlikberaberlik ve diyalog ile gerçekleştirilecektir. Her yaylamızla, mahallemizle, muhtarlarla,imamlarla, öğretmenlerle diyalog içinde olacağız. Kanunla kurulması zorunluolan KENT KONSEYİ’ni kuracağız. Her ay gerekir ise her hafta geniş katılımlıkent konseyi toplanacaktır. Her görüş ve bilgi birikiminden faydalanılacaktır. Kentkonseyinde siyasi görüşten çok  ESKİLLİruhu öne çıkacaktır.

Çok önemli bir projemizi 1Eylül’de açıklamak üzere ve dualarınızda bulunmak dileği ile saygılarımısunarım.

              

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum