Talaşlı;Ayçiçeği İthalat'ı Çiftçimizi bitirdi
Eskilimiz de ayçiçeği hasadı başladı, umutlar yerini hayal kırklığına ve hüsrana bıraktı. Büyük umutlarla neşe ile ekim yapıldı ve hayaller kuruldu ancak ayçiçeği alım fiyatları ile bu hayallerin bitmesi ile birlikte zarar başladı. Şubat ayında burada yani haberfark sitesinde yaptığım yorumda Bulgaristan da ayçiçeğinin tonu 350 dolar ve Türkiye ye teslimi tonu 410 dolar olduğunu belirtip ayçiçeğinde ithalat patlaması yaşandığını ve bu ithalatın hasat döneminde çiftçimizi vuracağını yazmıştım. Üzgünüm ama o günler de ki tespitim aynen bugünler de maalesef yaşanıyor.
Bugün yapılmaya çalışılan çözümler o günler de yapılmış olsa idi hem devlet kazanır hem de çiftçimiz mağdur olmaz idi. Sanayicinin dillendirdiği ve bazı bilgi eksikliği bulanan çiftçi düşmanı kişilerce yapılan karalamalarda Avrupa da daha cazip fiyat olduğu için ithalat yapılmalıymış. Biz de diyoruz ki* Avrupalı çiftçilerin aldığı fiyatlardan gübre, tohum ve mazotu alalım aynı fiyatlardan sanayiciye veya tüccara mal satmaya hazırız. Avrupa da özellikle (Bulgaristan ve Romanya da hiçbir çiftçi pompa fiyatından mazot almaz. Gübre de vergi indirimi vardır.) Nasıl ki biz de LÜKS YATLARA GEMİLERE VE UÇAKLARA ÖZEL FİYATLARLA MOTORİN VE BENZİN VERİLDİĞİ GİBİ. Avrupa da da çiftçilere özel fiyatlarla motorin ve elektrik verilmektedir.
Bugün gün bugün çiftçimizin zarardan kurtarmak ve ayçiçeğini heba etmemek için acil olarak referans fiyat dediğimiz bir fiyat dan yani ithal edilen ayçiçeğinden vergi alınmalı ki bu referans fiyat en az ton başına 800 dolar olmalı ve bu fiyat üzerinden ithalat vergilendirilmelidir.Ayrıca yağ fabrikalarına aldıkları yerli ürün kadar ithalat yapmasına izin verilebilir.Böylece sınırsız ithalatın önüne geçilir hem de üretici ürününü makul fiyat dan satmış olur.Üreticinin de canı yanmaz,sanayicide ayakta kalır tüketici de uygun fiyatlarla tüketir.Bir diğer acil önlem yıllardır ton başına düşürülen veya düşük tutulan destekleme priminin artırılmasıdır.
YIL ÜRETİM MİKTARI PRİM( KG.KURUŞ)
2007 700 BİN TON 20 kuruş
2008 900 18.9 krş
2009 800 21 krş
2010 1000 23 krş
2011 950 23 krş
2012 1050 24 krş
2013 1350 ton beklenmektedir. 24 krş
Görüldüğü gibi yıllar itibariyle prim ya düşürülmüş ya da sabit tutulmuştur. Primin acil olarak 40 kuruşa çıkarılması ile birlikte fiyatın en az 1.25 TL den başlaması çiftçimizin mağduriyetini bir nebze olsun hafifletir ve çiftçimizin çöküşünü şimdilik durdurup en azından biraz moral verir.
Ayçiçeği yangının arasında bir önemli gelişmede ÇİFTÇİMİZ ALEYHİNE GELİŞTİ. ÇİĞSÜT PRİMİ SESSİZ SEDASIZ DÜŞÜRÜLDÜ. OCAK ŞUBAT MART AYLARINDA 9 KURUŞ OLAN PRİM 30.08.2013 DE 6 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.