Tarihi Kentler Birliği Çalıştay'ına Aksaray Damgası
Kapadokya ile ilgili önemli kararlar alınan etkinlikte Aksaray kalabalık bir heyetle katılarak etkinliğe damga vurdu.
Kapadokya illeri AKSARAY, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri illerinin katıldığı Kapadokya Stratejik Yön Planı Çalıştayı Nevşehir’de yapıldı. Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, İstanbul Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan Aksaray ,Kırşehir, Nevşehir illerine baglı İlçe ve Kasaba Belediye Başkanları ,STK Temsilcileri, Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer ile çok sayıda katılımcı çalıştayda yer aldı.
ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma üyesi Mithat Kırayoğlu’da daha önce Trakya, Ege, Göller bölgesi ve Gaziantep’de gerçekleştirdikleri Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları çalıştayının 5. sini Nevşehir’de gerçekleştirdiklerini belirtti. Bölgesel anlamda hazırlanacak yol haritaların başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda bölgesel işbirliklerini de harekete geçireceğine vurgu yaptı.
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta Kapadokya Çalıştay’ında yaptığı konuşmasında”Tarihi değerlerle, tarihi eserlerimizle, kültürel mirasımızla mutlaka bizlerin ilgilenmesi gerekiyor. Bu tarihi eserleri ortaya çıkartmak, tarihi değerlerimizle geleceğimizi ve gelecek nesillerimizi bu tarihi eserlerle buluşturmak tabiri caizse er kişilerin işidir. İnşallah bizlerde bu ekip olarak, bu Tarihi Kentler Birliği ekibi olarak ÇEKÜL Vakfı olarak inşallah bu er kişilerin içerisine girip bu değerlerimizi, kültürel değerlerimizi, tarihi mirasımızı inşallah koruyacağız, kollayacağız, muhafaza edeceğiz, ortaya çıkartacağız ve geçmişimize inşallah bunları devredeceğiz” dedi.
Aksaray’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Nevzat Palta , “Gerçekten Aksaray’ımız, şöyle geçmişine baktığımız zaman İslam Medeniyeti dahil olmak üzere bir süre medeniyete, Hıristiyanlık dahil olmak üzere beşiklik etmiş, içerisinde bir sürü medeniyeti barındıran bir çok tarihi eserleri barındıran şehrimiz. Dolayısı ile birçok tarihi eserleri var. Bunları bizim ortaya çıkartmamız lazım. Ortaya çıkartıyoruz da inşallah” diye konuştu.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, çok kültürlülüğünün bir gereği olarak değişik inançların bir arada yaşandığı Kapadokya bölgesinin tarih içerisinde oldukça farklı bir misyon üstlendiğini kaydetti.Bir bina içerisinde hem cami ve hem kiliseyi kucaklayabilecek kadar ortak yaşamı perçinlemiş bir potansiyeli yıllar yılı barındırabilmiş Kapadokya bölgesinde yönetimde de aynı inanç sistemini daha da farklı bir noktaya taşıdığına vurgu yapan Ünver, bu değerlerin bile başlı başına bir zenginlik olduğuna işaret etti.
Etkinlik yöneticisi şehir planlamacısı Faruk Göksu toplantıya katılanlardan belediye başkanları, sivil toplum yöneticileri ve ilgili kurum yetkililerine söz hakkı tanıyarak görüşlerini aldı. Yemek arası sonrası iki gruba ayrılan ekipler bölge ile ilgili düşüncelerini ve önermelerini aktardılar
Sonuç bildirgesini derleyen Faruk Göksu saptanan on temel ilkeyi açıkladı İlkeler olarak “Biz Kapadokyalıyız” anlayışı ile Kapadokya Kurulu oluşması, Bölgesel Yönetim Planı çıkarılması, Tematik Senaryolar, Bilgi ve İletişim Yönetimi, Tasarım Gücü, Bilinmeyenlerin Tespiti, Korumada Sivil Katılım, Ekolojik ve Ekonomik denge başlıklarında toplanan düşüncelerin Kayseri toplantısı ile de tartışılarak sonuca erilmesi kararı ile toplantı dağıldı. Nevşehir Belediyesince ağırlanan Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Çalışma grubuna akşamda Avonos Kaymakamı Mustafa Eldivan Avonos’ta bir yemek verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.