Tarım Paneline Yoğun İlgi
Eskil Tarım Paneline Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Eskil Kaymakamı Fatih Okumuş, Belediye Başkanı Niyazi Alçay, Akparti Eskil İlçe başkanı Mahmut Oruç, İl Tarım Müdürü Recep Öztorun, Eskil Ziraat Odası Başkanı Necati Belgemen, Çevre il ve ilçelerden ziraat odası başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panele konuşmacı olarak da Selçuk Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Prof. Dr. Nuh Boyraz, Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin katıldı. Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlandı.
Programın açılış konuşmasını Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay yaptı. Alçay konuşmasında “Dünya nüfusunun hızla büyümesi gıdaya olan talebi artırmaktadır. Kentleşmenin büyümesi tarım alanlarının daralmasına neden olmaktadır. İlçemizin ekonomik alanda gelişmesi tarımda verimi artırmaktadır. İlçemizde ki tarımsal ürün yelpazesini oluşturan tahıl, şeker pancarı, ayçiçeği ve yem bitkilerinin pazar sorunu yoktur. Bu bizim için büyük bir avantajdır. Tarımda verimliliği artırmak için bu paneli düzenledik. Bu Panel, inşallah önümüzdeki yıllarda ilçemizin ekonomik ve tarımsal kalkınma alanında bir festival düzenlememize işaret olur” dedi.
Daha sonra da Ziraat Odası Başkanı Necati Belgemen bir konuşma yaptı. Belgemen konuşmasında “Bugün burada arazisi, mahsul ve verimlilik açısından Türkiye’ nin en büyük ilçesinde toplanmış bulunuyoruz. Tuz gölünün etkisi ile de yörenin en lezzetli ve en kaliteli mahsulü burada yetişmektedir. Konya’ da ki un fabrikaları Eskil’ in buğdayına büyük rağbet gösteriyorlar. Bunun sebebi de unun ve ekmeğin kalitesini yükseltmek içindir. İlçemizde ekilebilen tarım arazisi bir 1 Milyon 100 bin dekardır. İlçemizde 120 bin dekar ayçiçeği, 400 bin dekar hububat, 100 bin dekar yem bitkisi, 300 bin dekar şeker pancarı ekilmektedir. Eskil’ imiz gayri safi milli hâsıla bakımından Türkiye ortalamasının üzerindedir. Eskil Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin menfaatleri için çalışmaktayız. Aksaray’ da ayçiçek desteği alan tek ilçe bizim ilçemizdir. Önceleri Aksaray’ a Konya’ ya giderek 40-50 liraya toprak analizi yaptırıyorduk. Odamıza toprak analiz laboratuarı kurduk ve analizleri 12 liraya yaptırıyoruz. Çiftçilerimiz ekonomik kayba uğramıyor” dedi.
İl Tarım Müdürü Recep Öztorun’ da bir konuşma yaparak “Dünyada 1 milyar insan aç ve açlık sınırındadır. Bu rakam tarım ve hayvancılığın ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Tarım desteklemeleri ise kaliteyi ve üretimi artırmaktadır. İlimizde 2011 yılında tarım ve hayvancılığa 61 milyon lira destek yapıldı. Aksaray’ da 49 kooperatif bakanlığın yatırım programına alındı. Bu yatırım programının yüzde 80’ ni ni kullalanan Eskil İlçesi oldu. Eskil’ deki hayvan varlığı 6 binden, 40 bin civarına çıkmıştır. Bizim tarım ve hayvancılıkta ki çalışmalarımıza Sayın Valimiz büyük destek vermektedir. Kendisine müteşekkiriz” dedi.
Eskil Kaymakamı Fatih Okumuş’ da bir konuşma yaparak “Tarımsal üretimin 1. Unsuru çiftçidir. Çiftçinin bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Böyle tarım panellerinin yapılması Eskil için faydalıdır. Tarımsal üretimde 2. unsur ise topraktır. Eskil’ de toprak, rüzgar erozyonuna maruz kalmaktadır. Bu erozyonu önlemek için toprağımızın bir kısmı ağaçlandırılmalıdır. Tarımsal üretimde 3. unsur ise üründür. Eskil’ deki ürün çeşitliliğinin daha da artırılması gerekmektedir. 4. Unsur su dur. İlçemizde baraj ve akarsu bulunmamakta olup tarım için yer altı suyu kullanılmaktadır. Vatandaşlarımız yer altı suyunu kullanırken damlama veya yağmurlama metotlarını kullanmalıdır. Böylece tarımsal üretim daha sürdürülebilir ve gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir Eskil bırakılabilir. 5. unsur tarımsal aletlerdir ve İlçemizde son model tarımsal ekipmanlar kullanılmaktadır. 6. Unsur ise anızın yakılmaması ve toprağa karıştırılmasıdır. Bu karıştırma işlemi toprağın verimin artırmaktadır” dedi.
Daha sonra Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Süleyman soylu bitki yetiştirme teknikleri, Prof. Dr. Nuh Boyraz bitki hastalıkları, zararlıları, yabancı otlar ve mücadeleri, Doç. Dr. Mehmet Zengin bitki besleme ve gübreleme teknikleri, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin ise sulama teknikleri, toprak-bitki-su ilişkileri hakkında Eskil’ li çiftçileri bilgilendirdiler.
Panelde bir çok tarım firması da ürünlerini sergilediler. Son olarak da panele katılan tüm çiftçilere ve davetlileri Eskil Belediye Başkanlığı tarafından yemek verildi.
Panel hakkında memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar “tarım ve hayvancılık hakkında yanlış bildiğimiz bir çok konu varmış. Öğretim üyeleri hocalarımız bizleri bilgilendirdiler. Eskil tarım ve hayvancılığı için çok faydalı bir panel oldu. Ayrıca Belediye Başkanımız her ay halka yönelik bir program yapıyor. Hem bilgilendirme hem de kaynaşma programı oluyor. Bu tür aktiviteler gerçekten de Eskil’ deki ikilik siyasetini yok ediyor ve kazanan Eskil oluyor. Belediye Başkanımız Niyazi Alçay’ a bu tür programlar hazırladığı için teşekkür ederiz” dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.