Termik kardeşlik oluşacak

Termik kardeşlik oluşacak
Sivas'ta bulunan Kangal Termik Santrali'nin ihalesini Konya Şeker almıştı. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bu ihaleyle birlikte Sivas ile Konya arasında bir termik enerji kardeşliği oluşacağını, bu yatırımın Konya yatırımlarını engellemeye

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz cuma günü yapılan ve Konya Şeker lehine sonuçlanan termik santral ihalesinin ayrıntılarını anlattı.

7 taliplinin katılımı ile bir ihale yapıldığını ve Sivas Kangal Termik Santrali'nin özelleştirildiği bu ihalede Konya Şeker Siyah Kalem ortak girişim grubunun 985 milyon dolarlık teklifi ile 81 tur süren açık artırmada en yüksek teklifi verdiğini söyleyen Recep Konuk, “Ana faaliyet alanı şeker sektörü, sermayedarları ise çiftçiler olan, adı tarım sektörüyle özdeşleyen Konya Şeker'in sıra dışı bir girişimde bulunması geniş yankı uyandırdı” dedi.

RAKAMLARIN ESİRİYDİK, RAKAMLAREFENDİSİ OLDUK

Konya Şeker'in ihaleyi ortağı ile birlikte 985 milyon dolar teklifle kazandığını dile getiren Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Bu rakamlar bugün ne Konya kamuoyuna, ne de Konya Şeker mensuplarına garip gelmiyor. Önceden biz rakamların esiriydik, şimdi rakamların efendisi olduk. Bundan 12 yıl önce bir büyük bankanın patronuyla sadece bir teminat mektubu için masaya oturmuştuk, 'Sayın başkan, bir bankacı olarak ben bu bilançoya teminat mektubu veremem ancak anlattığınız projeye veririm' demişti. O bilanço bizi ileriye taşıyacak bir bilanço değildi. Ancak o projenin hayat bulması bizim bugün düşüncemizin sınırı milyar dolarların üstüne taşıdı. 2000'li yılların başında Konya Şeker için 30-40 milyon dolar bulup yarım asırlık fabrikasını eli yüzü düzgün hale getirmek meseleydi, başarıydı. 2003'te o psikolojik sınırı aştık, bir fabrika daha dedik. 2004'te onu üretime almak başarıydı. O psikolojik duvarı da aştık. 2006'dan sonra gaza biraz yüklendik, yani yatırımlar peşpeşe geldi. Şekerli mamullerden çikolataya, sıvı şekerinden buharlı küspe kurutma tesisine, plastikten biyoetanole çok sayıda tesisi 3-4 yıl gibi kısa sürede tamamladık. Onları dondurulmuş patates, yem fabrikası takip etti. 2010'ların başında da hem hedefi yükselttik, hem de gaza daha da yüklendik. 2011 yılında yaklaşık 350 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip 6 tesisin temelini peşpeşe attık ve 2012'de biri hariç hepsini tamamladık. Dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisinin de süt ürünleri ünitesini bir iki ay sonra üretime başlatacağız. Et ünitesi de yıl sona ermeden faaliyete başlayacak. Biz bu yatırımları yaptıktan sonra 5-10 milyon dolarlık yatırımlar bize küçük gelmeye başladı” diye konuştu.

TERMİK SANTRALE YABANCI DEĞİLİZ

Konya Şeker'in enerji sektörüne ilgisinin Kangal Termik Santrali'nin özelleştirmesi ile başlamadığını dile getiren Konuk, “Biz 2012 yılının son büyük enerji ihalesi olan Kütahya'daki Seyit Ömer Termik Santrali özelleştirmesinde de 2 milyar 78 milyon dolara kadar çıktık ve 16 talihli arasında son beşe kaldık. O süreç de bizim için ilk değildi. Karapınar'da tespit edilen kömür rezervi ve burada kurulacak enerji havzası ile ilgilendiğimizi de defalarca ifade ettik. Oradaki kömürün değerlendirilmesi ile ilgili süreci hem yakından takip ediyor, hem de projelendirme çalışmalarını ve ihale sürecini bekliyoruz. Karapınar konusunda çok istekliyiz. Akıllara ana faaliyet konusu şeker olan bir kuruluşun termik santral işletmesi konusunda yeterli tecrübesi olup olmadığı konusunda şüpheler gelebilir. Türkiye'de termik santral işletmeciliği konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki kurum var. Biri termik santralleri bugüne kadar kuran Enerji Bakanlığı, diğeri de şeker fabrikalarıdır. Türkiye'de kurulan her şeker fabrikası kendi tükeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Şeker fabrikaları, kampanya dörneminde ürettikleri enerjinin fazlasını da ülkenin elektrik enerjisi arzına katkı verecek şekilde düzenlemiştir. Bu anlamda Konya Şeker, enerji sektöründe 59 yıllık bir tecrübeye ve birikime sahiptir. Nitekim ülkemizde kömürden elektrik ilk akışkan yataklı kazan teknolojisine sahip santrallerden birini Konya Şeker, Çumra Şeker Entegre Tesisi'ni hayata geçirirken ülkemize kazandırmıştır. Konya Şeker'in toplam elektrik üretimi yaklaşık 100 megavattır. Kangal Termik Santrali ile var olan enerji üretimi 5 misline çıkacaktır. Yani bizim Kangal Termik Santrali'ni alarak yaptığımız, şeker işinden sonra en tecrübeli olduğumuz alanda aktif rol üstlenmektir” ifadelerini kullandı.

SİVAS-KONYA ARASI ENERJİ KÖPRÜSÜ

Sürecin ana hatlarıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Rekabet Kurulu'nun uygun görüşü ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayı şeklinde ilerleyeceğini dile getiren Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bu sürecin yaklaşık 6 ay sürmesini tahmin ettiklerini bildirdi. Konuk, sürecin tamamlanmasının ardından Konya ile Sivas arasında adeta bir enerji köprüsü kurulacağının altını çizdi.

Termik santralin ilk etapta rehabilite edileceğini ve bu yatırımın Konya Şeker'in Konya'daki yatırımlarını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini bildiren Konuk, “1 milyar doların üzerinde bir finansmandan bahsediyoruz. Kaynağımız dış finansman. Konya Şeker'in bu işbirliğinde yükümlülüğü tecrübesi, güvenilirliği ve işletmecilik kabiliyetidir. Dünyada para bol ve bu para için en güvenli liman Türkiye'dir. O limanın üstündeki en güvenilir şirketlerden biri de Konya Şeker'dir” diye konuştu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.