Tesis değil yüreğim yandı
Konya Şeker iştiraklerinden PANAGRO Entegre Et ve Süt Ürünleri Üretim Tesisleri’nde önceki gün çıkan yangının ardından PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk bir basın toplantısı düzenledi. Konya Şeker CEO’su Hamdi Bağcı ve PANAGRO Genel Müdürü Murat Gül’ün de katıldığı toplantı Konya Şeker tesislerinde yapıldı. Toplantıda yangına ilişkin ayrıntıları anlatan Konuk, yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ancak gerek polis, gerek jandarma ekipleri ve gerekse kendi ekiplerinin yangının çıkış sebebini titizlikle araştırdığını söyledi. Konuk, yangın haberini ilk aldığında bir insanın yüreğinin nasıl yandığını anladığını ifade etti.
SADECE AÇILIŞI ÖTELEMİŞ OLDUK
“Keşke yarını konuşabiliyor olsaydık” diyen Recep Konuk, “Çünkü yarın ilk deneme üretimimizi başlatmış olacaktık. İlk kesimi Cuma namazına müteakip gerçekleştirecektik. Böyle bir tesisin maalesef geçici kaybını yaşadık önceki gün. Bilindiği gibi ülkemizin et ve sütle ilgili üretimleri çok sıklıkla konuşuluyor ve tartışılıyor. Buna da ihtiyaç var. Nitekim ülkemizde kişi başına et tüketimi yaklaşık 24,5 kilogramken, gelişmiş ülkelerde bu yaklaşık 125 kilogramdır. Bu bizim eti az sevdiğimizden değildir, et fiyatlarındaki yüksekliktir. Bunların çözümü noktasında burada yaptığımız tesisin etkinliği çok büyük olacaktı. Bahsettiğim konular ‘siz de bir şeyler yapın’ diye adeta emrediyordu. Konya Şeker üretici gelirlerinin artırılması için böyle bir çalışma başlatmıştı. Üreticinin 4 birimlik geliri varsa, 3 birimi hayvancılıktadır. Gelişmiş memleketlerde tarımsal gelirin dağılımı yaklaşık olarak bu civardayken, bizim ülkemizde tam tersidir. Dolayısıyla üreticinin daha çok kazanması, tüketicinin çok daha sağlıklı, erişilebilir fiyatlarla ürün tüketmesi adına Konya Şeker, yangının oluştuğu alanla ilgili yatırım kararını vermişti. Biz orada günlük işleyeceğimiz et ve sütle hayvansal üretimin adeta tekrar şekilleneceği bir alt yapıyı da kuruyorduk. Günlük 4 bin 200 baş canlı hayvan işleyecektik. Ayrıca 2 bin ton da süt işleyeceğimiz tesisti burası. 3 bine yakın insanımız çalışacaktı. Ramazan münasebetiyle köy ve kasabalarımıza yaptığımız ziyaretlerde beklenti bir an önce et ve süt üretim tesislerinin devreye girmesiydi. Kaba yem eksikliği de dikkate alındığında bir an önce üreticiyi güvence altına alan, daha garanti bir fiyat veren bu tesisi bekliyordu üretici. Bu kurum üreticisini hep destekledi, samimiyetle yanında oldu. Dolayısı ile üreticinin bu tesislerden de beklentisi buydu. Maalesef bunu ötelemek durumunda kaldık” dedi.
ETLİYE DE SÜTLÜYE DE KARIŞACAĞIZ
Temelini atarken, ‘biz de etliye sütlüye karışacağız’ dediklerini söyleyen Recep Konuk, “Bu kurumun dünkü yangında doğrudan kaybetse bile onu 50 defa talere edecek güce sahibiz. Daha iyi bir şekilde inşallah yeniden yapacağız. Kararlılığımızda asla değişiklik olmayacaktır. Ama tek kaybımız zaman oldu. Burada dünyanın en iyi makine teçhizatı temin edilmişti. Bir yıla yakın sürüyor birçok makinenin monte edilmesi. Onun dışındaki kayıplar üreticinin kaybı değildir. Buradaki kayıp 3 bine yakın insanın istihdamının kaybıdır, tüketicinin sofrasında beklediği helal ve sağlıklı ürünün kaybıdır. Burası yaklaşık 165 milyon dolara mal olan bir tesisti. Et ve sütün işlendiği birbirine entegre olan iki tesis vardı. Et bölümünde maalesef beklemediğimiz bu büyük yangınla et entegre tesislerinin dörtte üçünü kaybettik. Rakamlar kesin olmamakla birlikte 40 milyon dolarlık bir kayıp yaşandı. Bu, kurumun kaybı değildir. Kurumlarımızın hepsi sigortalıdır. Bizim itfaiye ekiplerimiz 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadır. İlk yangın söndürüldü. İkinci yangın 4 saat sonra çıktı. Arada 300 metre bir yer var. İkinci yangında 1 dakika gibi kısa bir süre tesis tamamen yangına teslim oldu. Biz burada bir kasıt aramıyoruz, sonuçlarını bekliyoruz ama biz rekabetçi bir firmayız. Her şeyi her ihtimali göz önünde bulundurmak zorundayız. İnşallah bu kurum bütün çalışanlarıyla, üreticileriyle, ekonomisiyle daha büyük yatırımlara imza atabilecek bir güce sahiptir. Biz ekim başında sayın Başbakanımızın da katılımıyla bir resmi açılış yapmayı düşünüyorduk. Altınekin Ham Yağ Fabrikası, Cihanbeyli Boru Fabrikası ve Seydişehir’deki Patates ve Nişasta Üretim Tesisi, Çumra Şekerli Ürünler Üretim Merkezi’ni de açacaktık. Toplu bir açılış yapacaktık. 48 saat sonra üretimine başlayacağımız bir yerde yangın çıktı. Cana geleceğine mala gelsin, geç olsun ama güç olsun diyoruz. Açılışı da inşallah baharla birlikte yapacağız” diye konuştu.
Konuk, açıklamasının ardından basın mensuplarının yangın olayına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin yangını ilk duyduğunda ne hissettiğini sorması üzerine Konuk, “Hani bir deyim vardır, yüreğim yandı denir ya, ben ilk duyduğumda yürek nasıl yanıyormuş onu hissettim” dedi. Yangının hafta sonu yapılacak olan genel kurula nasıl yansıyacağını soran bir gazeteciye ise Recep Konuk, bu konuda bir fikrinin olmadığını söyledi.
ASKON’DAN GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ
Öte yandan PANAGRO Tesisleri’nde çıkan yangın sadece PANKOBİRLİK yönetici ve çalışanlarını değil, tüm Konya halkını üzdü. ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada Konya’nın üretim gücüne katma değer katacak olan böylesi büyük bir tesiste çıkan yangının üzücü olduğunu söyledi. Yakup Yıldırım, Recep Konuk nezdinde tüm Konyalı çiftçilere, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.