Torku elma suyu üretimine başladı

Torku elma suyu üretimine başladı
Gıda sektörünün öncü kuruluşlarından Konya Şeker, Torosların tam merkezine inşa ettiği Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nde üzüm suyu...

Gıda sektörünün öncü kuruluşlarından Konya Şeker, Torosların tam merkezine inşa ettiği Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nde üzüm suyu ve sirkenin ardından elma suyu üretimi de başladı.

Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nin üzümden sonra elma alımına da başlaması üzerine bir değerlendirme yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, "Torku bayraktar olacak, elma üreticisi dış pazarlardan pay alacak" dedi.

2016 hasat sezonunda üretime başlayan tesis hem bölgede doğrudan istihdam imkanı sunarken hem de bölge çiftçisinin ürettiği elma, üzüm gibi ürünlerin değerlendirilmesini sağlıyor ve bu ürünlerin çiftçi lehine fiyat regülasyonuna da hizmet ediyor.

Üzümden sonra elma suyu üretimine de başlandı

Konya çiftçisinin üretim potansiyelini değerlendirerek üreticinin daha çok üretmesini ve ürettiğinden daha çok kazanmasını sağlamayı kendisine hedef olarak belirleyen Konya Şeker, bölgenin üretim kabiliyetlerini değerlendirmek için gıda sanayine yönelik yatırımlarını aralıksız sürdürürken Torku, markalı ürün çeşidini de her geçen gün artırıyor. Bu çerçevede bölgede üretilen üzüm, elma gibi meyveleri değerlendirmek, bölgenin meyve üretim potansiyelini harekete geçirip bölge üreticisinin gelirini meyvecilikle çeşitlendirmek için Torosların merkezine kurulan Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi, geçtiğimiz aylarda üretime başladı. Tesis, 106 bin metrekarelik açık ve 20 bin metrekarelik kapalı alana inşa edildi. Entegre Tesis mantığı ile dizayn edilen tesis, kurulduğu bölgenin yanı sıra Konya'nın dört bir tarafında meyvecilikteki gelişim ve büyümeye paralel bir şekilde üretim kapasitesini ve nihai ürün ile ürün işleme çeşitliliğini arttıracak şekilde projelendirildi.

İlk etapta üzüm suyu ve üzüm sirkesinin üretildiği tesiste şimdi de elma suyu üretimi yapılıyor. Hammaddeye erişimde lojistik maliyetlerini en aza düşürecek lokasyona sahip Torosların tam merkezinde inşa edilen Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi, Bozkır'ın yanı sıra Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ahırlı, Beyşehir, Karaman, Başyayla, Sarıveliler, Ermenek ve Güneyyurt ile bu bölgedeki kasaba, köy ve mahallelerde üretilen üzüm, elma gibi ürünleri işliyor.

Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nin üzümden sonra elma alımına da başlaması üzerine bir değerlendirme yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, "Karaman, Niğde ve Isparta'yı da dahil ettiğimizde Konya yani Konya Şeker'in köklerinin olduğu bu topraklar Türkiye'nin elma üretiminde lider bölgesi. Konya Şeker'in Türkiye'ye armağan ettiği Torku ise gıda sektörünün en genç ancak en hızlı büyüyen markası. Yani Torku, 9 yılda gösterdiği performansla bu koşunun tempo lideri. Biz yaptığımız bu yatırımla üretimin lideri bu topraklardaki elma üreticileri ile gıda sektörünün tempo lideri markamızı buluşturduk. Bu yatırım Konya Şeker'e en çok yakışan yatırımlardan biridir. Kökü elma ağaçları ile dolu topraklarda olan bir marka olarak elma kokusuna duyarsız kalamazdık ve kalmadık. Biz yaptığımız bu yatırımla bu topraklarda üretilene sahip çıktık. Yani tarafımızın üretenden ve üretilenden yana olduğunu bir kez daha açık açık ortaya koyduk. Yaptığımız bu yatırımla tarladan meradan sonra bağların elma bahçelerinin de teminatı Konya Şeker'dir, dedik. Bu tesisin ne kadar büyüyeceğine iç pazardan sonra dış pazarlarda da ne kadar etkin olacağına, yapacakları üretimle bölge çiftçisi karar verecek. Yani bu tesisin ticaretteki menzilini üreticilerimiz belirleyecek. Türkiye'nin yakın coğrafyasında tazesi ve konsantresiyle, elma suyu ve kurusuyla yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracat pazarı var. Biz bu yatırımla ilk adımı attık. O adım o pazarlardan Konyalı, Karamanlı, Niğdeli, Ispartalı üreticinin pay alması için atılan ilk adımdır ve inşallah o payı bölge üreticisi Torku'nun bayraktarlığında kısa sürede almaya başlayacak" dedi.

"Ürünler, katkısız ve 1.sınıf olarak pazara arz ediliyor"

Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nde, bölgenin üzüm ve elmaları işlenerek NFC (Konsantre Edilmemiş) meyve suyu, sirke ve pekmez üretimi gerçekleştiriliyor. Tesis, yine bölgede yetişen mor havuç ve benzeri ürünleri de işlemeye uygun olarak dizayn edildi. Tesiste üretilecek mamul ürünler katkısız ve 1. sınıf ürün olarak pazara arz ediliyor. Torku'nun doğal ve sağlıklı ürün yaklaşımına uygun üretim yapacak olan, kalite ve hijyen standartlarından taviz vermeyecek şekilde projelendirilen tesiste; bölgede toplanan elma ve üzümler durumuna göre sirke ve meyve suyu üretimine alınıyor. Tesiste üretilen meyve sularının üretim süreci, meyvenin preslenip kaba tortusu seperatörde arındırıldıktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan hemen doldurulup kapatılması ile tamamlanıyor ve meyvenin en doğal haliyle sıkma meyve suyu olarak tüketiciye arz ediliyor. Berrak ürünler ise bu sürece ilave olarak filtrasyon işlemine tabi tutulacak ve yine katkısız şekilde üretilecek. İşletme, cam ambalajlarda 250 gr ve 1 litrelik meyve suyu, 500 gr ve 1 kg" pekmez, 500 cl sirke ve pet ambalajda 500cl, 1litre ve 2 litrelik sirke üretilecek şekilde tasarlandı.

"Elma suyunda da katkı maddesi kullanılmıyor"

Ürettiği ürünlerin doğal olmasına, insan sağlığına herhangi bir şekilde zarar verecek içeriklere sahip olmamasına özellikle dikkat eden Konya Şeker, Elma Suyunu da katkısız ve doğal olarak üretiyor. Sağlıklı nesillerin, sağlıklı beslenme ile oluşabileceği düşüncesiyle hareket eden Konya Şeker, Elma Suyunu da diğer bütün ürünleri gibi sadece Türkiye'nin değil dünyanın en seçkin damak tatları ile yarışacak şekilde üretiyor. Bölgede üretilen elmaların aracısız olarak tedariki ile başlayan Elma Suyu üretimi, hiçbir konsantre sürece tabi tutulmadan, sıkma meyve suyu olarak bekletilmeden, katkısız ve doğal olarak doğal cam şişelere dolumu ile tamamlanıyor ve tüketiciye sunuluyor.

"Üreticinin gelirini arttırmayı da hedefliyor"

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un başlattığı yatırım hamlesiyle çoğunluğu bölgede üretilen ürünleri işleyen 41 yatırımı 12 yılda tamamlayan ve hayata geçirdiği projeleriyle bölge çiftçisinin gelirini arttırmayı, üreticinin daha fazla üretmesini, birim alana düşen üretim maliyetini düşürmeyi ve elde edilen geliri arttırmayı hedefleyen Konya Şeker, Çumra Şeker Fabrikası'nı inşa ederek bölgedeki pancar üretiminin ikiye katlanmasını, diğer tesislerle de patates, ayçiçeği, mısır, arpa, buğday gibi ürünlerin hem üretim hacminin büyümesini hem de çiftçi lehine fiyat regülasyonunu sağlamıştı. Meram'da kurduğu kampüs içinde dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisi'nin üretime başlamasıyla sadece Konya'da hayvancılık 3 yıl gibi kısa bir sürede yüzde 50'den fazla büyümüş, bölgede hayvan sayısı ve süt üretimindeki büyük artışa rağmen süt ve besi fiyatları açısından Türkiye'de üretici lehine en iyi fiyat Konya'da oluşmuştu. Konya Şeker Torosların merkezine inşa ettiği bu yeni fabrika ile bağın, bahçenin de güvencesi haline geldi.

Torku elma suyu üretimine başladı

Torku elma suyu üretimine başladı

Torku elma suyu üretimine başladı

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.