Trafik sigortasındaki fahiş artışa mutlaka çözüm bulunmalı

Trafik sigortasındaki fahiş artışa mutlaka çözüm bulunmalı
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu ve Başkent Otomotivciler Derneği Başkanı Aydın Erkoç, zorunlu trafik sigortasında yaşanan fahiş artışların şoför esnafı ve 19,5 milyon araç sahibini zor durumda bıraktığını keydederek, hükümetten soruna çözüm istedi.

Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, 1 Temmuz 2008 tarihinden bu yana devlet kontrolünden çıkıp özel piyasa şartlarına göre serbestçe sigorta şirketleri tarafından belirlenmeye başlayan trafik sigortası genel şartlarının Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı düzenleme ile 1 Haziran 2015 tarihinden geçerli olacak şekilde yeniden belirlendiğini hatırlattı. İzleyen dönemde trafik sigortası primlerinde yüzde 300’ler dolayında artışlar yaşandığına işaret eden Erkoç, Eskiden 200 liraya sigorta yaptırılan trafik sigortası için araç sahiplerinin şimdi 700-1.000 TL arasında bir bedel ödemesi gerekiyor. Üç kattan fazla artış var. Trafik sigortası isteğe bağlı değil, mecburi. Böyle olunca 20 milyona yakın araç sahibini etkiliyor. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

Erkoç, sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortasındaki fahiş artışlara gerekçe olarak dolar kuru ve buna bağlı olarak parça fiyatlarındaki artışı gösterdiklerini, oysa hiç kaza yapmayan sürücülerin bile sigorta yenilerken, bir yıl öncekinin iki katı bir fiyat ödemek zorunda kaldığını, bu artışın izahının bulunmadığını anlattı. 

-En çok ikinci el piyasayı vurdu…

Trafik sigortasında yaşanan aşırı zamlanmanın, özellikle ikinci el otomobil piyasasını vurduğuna işaret eden Erkoç, şunları söyledi:

Zorunlu trafik sigortasında yapılan düzenleme ile primlerin rekabetçi ortamda belirlenmesi ve trafik geçmişi temiz olan sürücülerin daha uygun fiyatlarla poliçe hedeflenmişti. Oysa uygulamada bunun tersi yaşandı. Düşüş olması beklenen zorunlu trafik sigortası primlerinde, özellikle 2015 yılı boyunca art arda yapılan zamlarla ciddi oranlarda artışlar yaşandı. Eskiden 200liraya yaptırılabilen sigorta şimdi 400-1.000 lira arasında. Ticari arabalarda 2 bin liraya kadar çıkıyor. Bu gelişme 20 milyona yakın araç sahibini doğrudan etkiliyor. Aynı durum kaskoda olsa poliçe sayısı yarı yarıya düşerdi. Ama trafik sigortası mecburi olduğu için vatandaş yaptırmak zorunda. Vatandaşın mağduriyetine yol açan bu artışlar, 2. el otomobil piyasasını ciddi şekilde etkiledi. Zaten seçimler 2015 yılını tamamen bitirdi, ekonomide durgunluğa yol açtı. Otomobil piyasası bundan en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Şu an 2. el otomobil ticareti tamamen durmuş vaziyette. Durum çok vahim... Trafik sigortasındaki bu artış temposunun daha da fazla devam etmemesi lazım. Hükümetimizden bu konuya eğilmesini ve hem trafik sigortasındaki dengesiz artışlara çözüm bulmak, hem de piyasayı canlandırmak için gerekli tedbirleri almasını talep ediyoruz." haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.