Türk çiftçisi faiz batağına saplandı

Türk çiftçisi faiz batağına saplandı
Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, “Fransa’dan madalya değil, çiftçiden hayır duası almalıydınız ama çiftçiden sadece beddua aldınız. Türkiye’nin bereketli topraklarında alın teri döken çiftçi, göz göre iflasa sürüklendi” dedi

Saadet Partisi Konya İl Teşkilatı tarafından Kayalıpark'ta 'Toprağa sahip çık, çiftçiye destek ol' başlığıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Hüseyin Saydam, il başkan yardımcıları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

FAİZE BATMIŞ TRAKTÖRÜ HACZEDİLMİŞ ÇİFTÇİLERİ İZLİYORUZ!

2024 yılının Türkiye tarımı için 'felaket yılı' olarak tarihe geçtiğini ifade eden Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, yanlış tarım politikalarının, yüksek maliyetler ve ürünlerin değersizleştirilmesinin, ülke genelindeki çiftçileri krize sürüklediğini dile getirdi. Üreticinin, yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları arasında sıkıştığını, emeğinin hiçe sayıldığını belirten Başkan Demirel, “Bu hükümet, tarım politikalarıyla yalnızca çiftçiyi değil, Türkiye'nin gıda güvenliğini de tehlikeye atmış ve tarımsal üretimi çöküşe sürüklemiştir. Bugün çiftçimizin bankalara ve kredi kuruluşlarına olan borcu 1 trilyon TL'ye ulaşmıştır. Biz, faiz batağına saplanmış ve traktörleri haczedilmiş çiftçileri izliyoruz bu memlekette. Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki fahiş fiyat artışları üreticiyi boğmuş, girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçi toprağından vazgeçme noktasına gelmiştir. Türkiye’nin bereketli topraklarında alın teri döken çiftçi, göz göre göre iflasa sürüklenmiştir. Gece gündüz çalışıp maliyetin altında ürün satan çiftçiler, bu hükümetin tarım politikalarının kurbanı olmuştur” şeklinde konuştu.

SİZ ÇİFTÇİDEN BEDDUA ALDINIZ!

Tarım Bakanlığı'nın 'Sen üret, yeter' sloganını hatırlatan Demirel, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Çiftçilerimiz de bu ülkenin bakanlığına güvenerek sabırla üretime devam ettiler. Fakat sonuç hüsran oldu. Ürettiler ama kendilerine bile yetmedi. Çiftçi perişan tüketici de perişan. Bugün tarladan bedavaya alınan bir ürün, işçilik, nakliye, ve ambalaj gibi temel maliyetlerle hiç bir aracı olmadan iç piyasada daha soframıza gelmeden en az 10 TL'ye yükselmektedir. Tarladan çıkan ürün, maliyetlerle birlikte uçuk rakamlara ulaşırken, halk mutfak masraflarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu millet ne yiyecek? Çocuğuna ne yedirecek? Hükümet bir yandan da, yüksek enflasyonla mücadele bahanesiyle, elini uzatabildiği sektörlere baskı yapıyor. 'Süt' de bundan payını aldı. Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla çiğ süt tavsiye fiyatlarını dayatan hükümet, süt üreticisini ineklerini kestirip sektörden çıkmaya zorluyor. Bu sayede ilk aşamada kırmızı et arzını artırarak fiyatları frenlemiş, ancak uzun vadede süt ve et üretiminde büyük bir krizin kapısını açmıştır. Hayvan sayısındaki azalmanın doğal sonucu olan fiyat artışları, sektöre yeni üreticiler kazandırmak yerine hükümetin ithalat kozunu oynamasıyla sonuçlanmıştır. 'Paramız var ki ithal ediyoruz' diyen hükümet, yerli üreticiye destek vermek yerine yabancı çiftçiye dolar aktarmayı tercih etmiş, yerli üreticiyi yok sayarak tarım ve hayvancılığa bir darbe daha vurmuştur. Kimse kusura bakmasın. Biz bu Tarım Bakanlığını Fransa’dan yaptığı devasa ithalat ve aldığı şövalye madalyasından tanırız. Fransa’dan madalya değil, çiftçiden hayır duası almalıydınız. Ama çiftçiden sadece beddua aldınız.”

DESTEK PAKETLERİNİN ŞOV OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ

Çok temel bir ilkenin varlığına işaret eden Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, “Eğer sütü çözemezseniz, besilik materyali sorununu da çözemezsiniz. Damızlık ihtiyacını karşılayamaz, kırmızı et arzını sürdürülebilir kılamazsınız. Bu basit gerçeği anlamayanlar, kırsalı tamamen boşaltmış, yabancı hayvancının cebini de doldurmuştur” diye konuştu. “Bizler, Tarım Bakanlığının salonlarında, süslü ve ışıklı programlarda açıklanan tüm destek paketlerinin birer şov olduğunun farkındayız” diyen Başkan Demirel, ayrıca şunları kaydetti: “AK Parti, 2006 yılında kendi hazırladığı Tarım Kanununda tarımsal desteklerin Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1’inden az olamayacağını açıkça yazdı. Bu maddeyi kendisi koydu.Fakat 22 yıldır hiçbir kanuna, kurala, nizama uymadıkları gibi bu kanuna da uymadılar. 2006’da tarıma ayrılan pay Gayrisafi Milli Hasıla yüzde 0,60’ı iken, bu oran 2023'te yüzde 0,25'e, 2024 yılı için ise yüzde 0,22’ye kadar düşmüştür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.