Türkiye ekonomisi 2016’nın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüdü

Türkiye ekonomisi 2016’nın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüdü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılının Ekim-Kasım-Aralık dönemine ilişkin 4. Çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılının Ekim-Kasım-Aralık dönemine ilişkin 4. Çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Büyüme rakamlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye ekonomisinin, yılın son çeyreğinde yüzde 3,5 oranında büyüdüğünü belirterek, "Yılın tamamında ise büyüme yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Ülkemiz ekonomisi açısından bakacak olursak kara bulutların dağılmaya başladığını görüyoruz. Sanayi üretimindeki toparlanma eğiliminin yanı sıra üretim ve ihracatta canlanma sürmektedir. Milli İstihdam Seferberliği ile yılın ilk üç ayında istihdama çok büyük katkı sağlanmıştır. Kurlardaki dalgalanma da azalarak halen yüksek de olsa belirli bir seviyede sabitlenmiştir. Bu da enflasyonun düşme eğilimine gireceğine işaret etmektedir. Tüm bu olumlu gelişmeler ile birlikte beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme rakamları 2017 için umudumuzu daha da artırmıştır" dedi.

"2016'nın genelinde yüzde 4 büyüme hedefinden uzak kaldığımız bir gerçektir"

Nisan ayı ile birlikte ülkenin yönetim sistemine gelecek istikrarın, tüm ekonomide daha hızlı bir normalleşme sürecine gireceğini gösterdiğini de ifade eden Başkan Öztürk, "2016'nın genelinde yüzde 4 büyüme hedefinden uzak kaldığımız bir gerçektir. Fakat unutulmamalı ki özellikle yılın ikinci yarısından itibaren darbe girişimin devamı niteliğinde küresel ekonomik saldırılar ülkemizi hedef almıştır. Kur - faiz ikilimi ile özellikle son yıllarda hızla yükselen Anadolu ekonomisi üzerinde bir baskı kurulmaya çalışılmıştır. Hem küresel etkenler, hem de siyasi ve ekonomik darbe girişimlerine rağmen, fedakarca çalışmaya devam eden reel sektörümüz sayesinde 2016 yılında dünyada örneği olmayan bir başarıyı gerçekleştirdik. Her şeye rağmen gerçekleşen bu büyüme rakamlarını başarı olarak nitelendiriyoruz. Böylesine bir dönemde üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan böylelikle ülkesinin büyümesine katkı sağlayan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum. Reel sektörün büyümeye katkısının artırılması için beklentilerin karşılanması gerekmektedir. İlk beklentimiz faiz oranlarının daha aşağı seviyelere hızla çekilmesidir. Diğer taraftan referandum sonrasında ekonomiye dönük olarak yapısal reformların kararlılıkla uygulaması gerekmektedir. Türkiye'nin büyüme performansının hissedilebilmesi için yüzde 5 üzerinde bir büyüme gerçekleşmesi gerekmektedir. Özel sektörümüz bu dönemde daha fazla desteklenirse yüzde 5'in de üzerinde büyüme rakamlarına rahatlıkla ulaşabiliriz" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.