Türkiye Otizm Meclisi (TOM) kuruldu
Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından Türkiye'ye kazandırılan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı'nın (SOBE) ev sahipliğinde, Türkiye'de Otizm üzerine çalışma yürüten 50'nin üzerinde kurum kuruluş, dernek ve vakıf Konya'da bir araya geldi. Düzenlenen çalıştayda önemli kararlar alınırken, Türkiye Otizm Meclisi (TOM) ismi ile yeni bir yapı oluşturuldu.
Açılış oturumu Cumartesi günü yapılan çalıştayda, ilki İzmir'de yapılan çalışmanın eylem planı okundu ve Otizm Eylem Planı'nda belirlenen 7 ana başlık için çalışma grupları oluşturuldu. Moderatörlüğünü Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi Derneği Kurucu Üyesi Sunay Demircan'ın yaptığı ve iki gün süren toplantı sonucunda, Türkiye Otizm Meclisi (TOM) ismi ile üst bir yapının oluşturulması karara bağlanırken, 9 yönetim kurulu ve 1 sekreterya için seçim yapıldı. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı yapılan seçim sonucunda Türkiye Otizm Meclisi'nin sekretarya görevini üstlendi. Türkiye Otizm Meclisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 3 Aralık'ta açıklanması beklenen "Otizm Eylem Planı" konusunda izleme ve değerlendirme yapacak, ileri dönemlerde de çalışmalarda bulunacak. İlk gün programı, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı'nda açılış konuşmaları ile başlayan çalıştaya AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sosyal Politikalar Başkanı Uzm. Dr. Hasret Yavuz, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Ak, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Daire Başkanı Elçin Er'in yanı sıra, Türkiye'de otizm konusunda çalışma yürüten 50'nin üzerinde dernek ve vakıf temsilcileri katıldı. Programa AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de telekonferans yolu ile katıldı. Özdemir, engellileri toplumda hak ettikleri şekilde hizmete ulaştırmak için çalışmaların devam ettiğini, özellikle otistiklerin topluma entegre ve rahat bir biçimde hayatlarını sürdürmeleri için gayretlerin devam edeceğini ifade etti.
"Etkili sonuç elde etmek için birlikteliği sağlamalıyız"
Sözlerine otizm konusunda edindiği izlenimleri paylaşarak başlayan ve bu alanda küçük, büyük katkı veren herkesin en büyük alkışı hak ettiğini ifade eden Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Ak, "Otizm konusunda faaliyet gösteren dernek ve vakıfların güç birliği yapmaları, bir çatı altında faaliyet göstermeleri büyük önem taşıyor. Eylem planı oluşturabilmek için çok önemli çalışmaların olduğunu bildiğimiz hükümete en büyük katkıyı bu alanda yıllardır uğraşan onca emek vermiş kuruluşların yapacağı aşikardır. Tek bir ağızdan verilecek mesajın ve katkının etkisinin de ne denli büyük olacağı hepimizin malumudur. Hz. Mevlana'nın ve hoşgörünün kenti Konya'da yapılacak bu çalışmaların sonuçları açısından da birlikteliği sağlamaya katkı sağlayacağını ümit ediyorum " dedi.
"Ektiğimiz tohum artık yeşeriyor"
"Ektiğimiz tohumun artık yeşerdiğini görmek çok büyük bir sevinç" diyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Başlangıçta bu konuyla ilgili çok bir bilgiye sahip olmadan yola çıktık ama hep
iyi insanlarla karşılaştık. Proje aşamasında, yapım aşmasında sonra vakfın kurulma aşamasında hep karşımıza güzellikler çıktı. Burada o güzel insanlarda bulunuyor, huzurunuzda onlara da teşekkür ediyorum. Merkezimiz tamamlandı ve vakıf kuruldu, sizlerin desteği ile bu bina otizm konusunda önemli bir işlevi yerine getirecektir" şeklinde konuştu.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı'nın (SOBE) oluşturulmasında ve Türkiye ve Konya'da otizmle ilgili yapılan çalışmalarda emeği geçen tüm şahıs ve kurumlara teşekkür ederek sözlerine devam eden Başkan Altay, "Selçuklu 600 bini aşkın nüfusu ile Türkiye'nin en büyük 16. ilçesi. Konya, Türkiye'nin merkezinde Hz. Mevlana'nın şehri ve hoşgörünün başkenti. Böyle bir programın Konya'da olması da önemli bir süreç. Toplantıdan çıkacak sonuçlar 3 Aralık'ta açıklanacak Otizm Eylem Planı'na katkı sağlayacaktır. Katılımlarınızdan ve emeğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Biz iyi bir niyetle yola çıktık. Burada bir başlangıç olacaktır, sonrasında diğer kurumlarımız, belediyelerimizin katkısı ile daha iyileri olur" dedi.
"Otizm konusunda farkındalık oluşturduk"
Toplantının, Otizm Eylem Planı'na önemli katkılar sunacağını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay'ın iyi niyet çerçevesinde ilk adımlarıyla yola çıktığında konunun, farkındalık oluşturmak adına önemli olduğunu ama bu boyutlara dönüşecek bir çalışma olacağını pek tahmin etmemiştim. Geldiğimiz nokta cidden ülkemiz adına, insanlarımız adına mutluluk verici. Çözüm odaklı, paydaşların bir araya toplandığı, sorunlarımızı rahatça paylaşabileceğimiz ve sürecin sonunda da ülkemiz insanlarına sorunları çözmede ortak bir reçete sunabilecek bir çalıştaya ev sahipliği yapabilmek bizleri umutlandırıyor, mutlu ediyor. Üniversite olarak farklı fakültelerimizle bu hizmetin içerisinde, farkındalık oluşturma çabasının içerisinde bulunarak arkadaşlarımızla birlikte elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Başkanımıza, binanın yanı sıra Konya'da ki kurumları harekete geçirdiği, otizm konusunda farkındalık oluşturarak binadan daha önemli bir süreci yürüttüğü için ayrıca teşekkür ediyorum. Ülkemizde eve hapsedilmiş, kimseye derdini söyleyemeyen ve bu yükü tek başına yüklenerek taşımaya çalışan birçok aile var. Ateş düştüğü yeri yakıyor ve kurumlarımızda çözüm üretme konusunda maalesef gecikmiş durumda. Bu durumu ne kadar hızlı çözersek, birbirimize ne kadar çok yardımcı olursak ülkemizin önündeki mesafeyi aşarak bundan sonraki süreçleri daha hızlı yürütürüz" şeklinde konuştu.
Başkan Altay'dan teşekkür konuşması
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çalıştayın ardından bir teşekkür konuşması yaptı. İki gün boyunca çok verimli bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Başkan Altay, Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı'nın Türkiye Otizm Meclisi'ne (TOM) sekreterya olarak seçilmesinden dolayı da teşekkür etti. Altay konuşmasında şunları kaydetti: "Gerçekleştirilen çalıştayın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çok yeni bir kuruluşa büyük bir sorumluluk yüklediniz. Onun için herkesin desteğine ihtiyacımız var, bunu hep birlikte başarabilirsek çok büyük bir hayır çıkacaktır. Birlikte bir yere gitme iradesi ortaya koydunuz, hepinize teşekkür ediyorum. Bu sorumluluğu yerine getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Umuyorum ki bundan sonra hep birlikte bir araya gelip büyük hedeflere hareket ederiz. Konya'ya yakışan bir toplantı oldu, bir mutabakatla sonuçlandı. Bu da büyük bir memnuniyet verdi, tekrar katılımlarınız için teşekkür ediyorum. 3 Aralık'ta yayınlanacak planda inşallah en iyi şekilde uygulanır, hepimizin istediği çocuklarımızın ve ailelerin derdine deva olur."
Otizm Eylem Planının içerisinde 7 ana başlığın yer aldığını ve bu başlıkların içerisinde her bakanlığın hizmet alanında hem mevzuat anlamında, hem de hizmetin planlanması anlamında yapması gereken çok önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Daire Başkanı Elçin Er ise,"Bizim engelli politikalarımız çok hızlı yol aldı. Çok büyük bir mutlulukla söylüyorum ki Otizm Eylem Planı Nisan ayı içerisinde Yüksek Planlama Kurulu, 9 bakanımız ve dönemin başbakanı tarafından imzalandı. Fakat Resmi Gazete'de yayınlanma tarihi plan bütçe görüşmeleri sırasında sayın bakanımızın ifadesi ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak açıklanmıştır. Yine Sayın Başbakanımızın himayelerinde planın açıklanarak tüm bakanlarımıza görevin tevdi edilmesi söz konusu olacaktır. İnşallah bakanlık olarak tüm tarafları orada görmeyi ve bir arada eylem planımız ile ilgili tanıtım toplantısında bir arada olmayı hedefliyoruz" dedi.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın teşekkür konuşması ile sona eren çalıştayın ardından katılımcılar, Selçuklu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kelebekler Vadisi, Mevlana Müzesi ve Sille'den oluşan şehir gezisine katıldı.
(İHA-FM-Y)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.