Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü Konya'da olacak
Konya Valisi Muammer Erol, Akdeniz'e boşalan Göksu Havzası'ndaki suların, Konya Ovası Projeleri (KOP) kapsamında yürütülen Mavi Tünel ile Hotamış Depolaması'na aktarılacağını ve burada bir gölet oluşturulacağını belirterek; "Bu gölet, 55 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü olacak" dedi.
Vali Erol, Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun ve beraberindeki heyet, Mavi Tünel, Bozkır Barajı, Bağbaşı Barajı ve Hotamış Depolaması'nı gezerek incelemelerde bulundu. Erol, gezi kapsamında DSİ Konya 4. Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü projeler hakkında Uzun'dan bilgi aldı.
Erol, Hotamış Depolaması'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, DSİ'nin bugüne kadar yürüttüğü en önemli projelerinden biri olan Mavi Tünel'in tüm bileşenlerini arazide inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.
DSİ ile müteahhit firmaların nitelikli iş yapma konusundaki gayretlerinin herkesi gururlandırdığını belirten ve emeği geçen herkese teşekkür eden Erol, şunları kaydetti:
"Akdeniz'e boşalan Göksu Havzası'ndaki sular, Konya Ovası Projeleri kapsamında yürütülen Mavi Tünel ile Hotamış Depolaması'na aktarılacak ve burada bir gölet oluşturulacak. Bu gölet, 55 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü olacak. Bu göletin içerisinde doğal hayatın eskiden olduğu gibi devam etmesini sağlayacak alanlar da var. İnşallah arzu ettiğimiz sürede ve şekilde bu tesislerin bittiğini de görürüz. Bu projelerle Konyamızın iklimi ve ürün çeşitliliği de buna bağlı olarak değişecek. En önemlisi de Konya merkezinin, içme suyuyla ilgili en az 2050'ye kadar sorunu olmayacak. Yer altı sularıyla ilgili endişelerimiz ortadan kalkacak. İnşallah hayırlı olur."
DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun da KOP'un en önemli adımı olan, Konya Ovası'nı suyla buluşturacak "100 yıllık rüya" Mavi Tünel Projesi'nin, tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi.
Mavi Tünel'in yapım aşamasında sona gelindiğini, inşaat çalışmalarının yaklaşık yüzde 80'inin tamamlandığını ifade eden Uzun, projenin hedeflenen sürede tamamlanacağını vurguladı.
Projenin, Mavi Tünel vasıtasıyla Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarından yılda 414 milyon metreküp suyun Konya havzasına aktarılmasının hedeflendiğini anlatan Mustafa Uzun, "DSİ olarak, Konya'da yürütmekte olduğumuz projeler, birkaç amaca hitap ediyor. Bu amaçlardan biri içme suyu, bir diğeri ise sulama suyudur. Bunun yanında küçük göletlerimiz, dere ıslah projelerimiz ve sulak alanlarda yaban hayatını koruma yönelik projelerimiz var. Tüm bu projeler, gelişen Türkiye'nin, büyüyen Konya'nın gelişmesine daha çok katkı sağlayacak" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.