Tuz Gölü’nde Endemik Bitki Araştırması

Tuz Gölü’nde Endemik Bitki Araştırması
Tuz Gölü’nde Endemik Bitki Araştırması

Buğdayın atası olarak bilinen Elmus cappadocicus bitkisi üzerinde araştırma yapmak için gelen öğrenciler Cuma günü Tuz Gölü çevresinde incelemelerde bulundu.

Eskil Tuz Gölü çevresinde yetişen ve buğdayın atası olarak bilinen endemik bitki Elmus cappadocicus üzerine araştırma yapıldı. Aksaray Fen Lisesi öğrencisi Arda CAN Aksaray Anadolu lisesi biyoloji  öğretmeni Heybet ÖZDEMİR önderliğinde Cuma günü Aksaray Üniversitesi öğrencisi Eskil li olan Bayram KIRKIL ile  araştırma yapmak için Eskil’e geldi. Tuz Gölü çevresinde yapılan araştırmada Elmus bitkisinin canlı haline ulaşıldı. Ahmet SANLAV’ın rehberliğini üstlendiği grup Elmus bitkisi üzerinde biyolojik araştırma yaptı.

Bitkinin örneklerini alan grup Elmus bitkisinin radyasyondan etkilenmeme özelliğini kullanarak yeni buğday türleri üretiminde kullanılması konusunu inceleyecek. Bu sayede buğday tarımı yapılamayan bölgelerde de buğday üretimi mümkün kılınarak ve yeni besin kaynakları sunulacak.

İnceleme sonrası açıklama yapan grup rehberi SANLAV: “Aksaray Üniversitesi Biyolojik Anabilim Dalı profesörleri daha önce Tuz Gölü’ne geldiklerinde Elmus bitkisi ile tüm dünyada buğday türünün tükenmesi durumunda bile yeniden buğday türünü ortaya çıkarmanın mümkün olacağını söylemişti. Bu bitkiden hariç Eskil Tuz Gölü çevresinde 38 civarında endemik bitkininde tüm dünyaya duyurulması gerekli, bu bağlamda Eskilin tanıtımı ,tuzgölü 'nün tanıtımı için Eskil adına herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum