TV karşısındaki 25 seyirci modeli
Yayınlanma:
Ne seyrediyorsan ona benzersin, neye benziyorsan onu seyredersin. İşte ekran karşısındaki hallerimize göre 25 seyirci modeli...
1. Ben sizi dinledim
Dört-beş saat süren tartışma programlarından sıkılmayan, ülke gündemini buralardan takip eden bir kitle vardır. Programı sunanın konuklara dayanacak sabrı kalmaz, onlar inatla sonuna kadar izler. Bu programlardan dillerine yapışan ‘Ama ben sizi dinledim’i günlük hayatlarında çok kullanırlar.
2. Hayvanı ekranda sevenler
‘Sözde belgeselcilerin’ gerçek formu olan bu tip izleyici, hayvan belgesellerine karşı bir bağımlılık geliştirir. Seda Sayan’ın ya da Ahmet Davutoğlu’nun kim olduğunu bilmeyip Serengeti kaplanları üzerine uzmanlaşırlar.
3. Türkçe pop tiryakileri
Bütün gün kuaför gibi Türkçe pop klipleri yayımlayan kanallar evde açıktır. Top 10 listelerindeki en ufak kıpırdamadan haberdar olurlar. Serdar Ortaç ev halkından biri, bir kardeş kadar yakındır onlara.
4. Sadece CNBCe izleyenler
Televizyon kumandası sadece CNBCe’ye ayarlanmış gibidir. ‘Aşk-ı Memnu’ya burun kıvırıp hiç kaçırmadan ‘Umutsuz Ev Kadınları’nı seyredebilirler. Her gün hangi film kuşağı olduğunu çok iyi bildiklerinden akşam planlarını buna göre yaparlar.
5. Sözde belgeselciler
Gerçekte ne izlediklerini asla öğrenemezsiniz. Günlük televizyon muhabbetlerinde kendilerini tutar, muhabbete katılmazlar. Çünkü onlar sadece belgesel izliyorlardır. Sayılarına bakınca reyting raporlarında belgesellerin üst sıralara çıkması lazım. Ama yok öyle bir durum.
6. CSI’cılar
Bir sürü davanın çözülemediği, tutukluluk süreci uzayıp da toplu salıvermelerin yaşandığı bir ülkede bir tip izleyici adaleti CSI dizilerinde arar. Dizilerde adli tıbbın yarı kurgu yarı gerçek tekniklerini ezberlemeye başlar, zaman içinde ekran karşısında olay mahallindeki soruşturmaya müdahale eder hale gelirler.
7. Birileri yarışsın da…
Her tür yarışma programına karşı bir zaafları vardır. En fena yetenek yarışmalarını dahi bağırlarına basarlar. Aralarında SMS atarak karar sürecine katılan bir kitle de bulunur. Bu model izleyiciye birilerinin yarışırken görmek hayat sevinci verir.
8. Gerçek kesitler
Flash TV’nin, Samanyolu’nun, Kanal 7’nin kimi dizileri, bir zamanların ‘Gerçek Kesit’ lezzetini taşır. Sonuçta her televizyon prodüksiyonun bütçesi aynı değil… Bu model seyirci, izlediğinin ‘kötülüğünden’ zevk alır.
9. Mutfaktayız
‘Bu akşam ne pişirsem’ derdinde olan kadınlara hizmet eden ve arka arkaya eklendiğinde bütün gündüz kuşağını saran bir yemek programları serisi vardır. Genelde tariflerden birini gözüne kestirene kadar program program gezen bir kadın tipi bulunur. Sonra zaten mutfağa koşulur.
10. Şansına evlilik
Evlilik programlarında birine talip olup ‘Şansımı denemek istedim’ diyen bir modele rastlarsınız. Kadın ya da erkek, bu tarz evlilik heveslileri evlilik programlarını vitrin gezer gibi gezerler. Bu programları, saçma diyalgoları ve ani sürprizleri için de izleyen bir kitle bulunur.
11. Kelime Oyunu
Gerçekten bilginin sınandığı yarışmaların ayrı bir kitlesi vardır. Bir alışkanlık olarak bulmaca çözen, ansiklopedi okuyan, Wikipedia’da gezinen bir gruptur bu. Şansın, Türkçe bilgisiyle birleştiği ‘Kelime Oyunu’, şu aralar bu tarzın önde programlarındandır. Ayrı bir kabile gibidirler.
12. İlle de Türk filmi
Daha önce beş kere izlenmiş ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın karşısına bir kez daha geçilebilir, ‘Kınalı Yapıncak’ bazı diyalogları ezberden geçilerek tekrar seyredilebilir. Kanal kanal gezerek Türk filmi arayan bir seyirci tipi vardır. Siyah-beyazla ayrıca mest olurlar.
13. Tek vuruş: Behzat Ç.
Normalde dizi izlemekten o kadar hazzetmeyen kitleler bir tane ağızlarına layık bir iş bulunca pek sevinirler. Artık onların da bir dizileri vardır. Heyecanla saatini bekler, ‘Seviyorum merkez…’ tipi son bölümden parçalar aktarırlar. Bu zevki bozmamak için beğenmedikleri yan varsa da görmezden gelirler. Fazla coşkuludurlar.
14. Nostalji yumağı
İsterse uzayda dizi çeksinler, ille de eski dizilere hayran bir kitle vardır. Şimdi yayımlansa ‘Perihan Abla’ ya da ‘Süper Baba’ o kadar da ilgilerini çekmeyecektir, ama o yılların hatırına yüceltirler de yüceltirler…
15. Dizilerde yaşayanlar
Senaryo, oyunculuk, çekim, hiç böyle dertleri, kıstasları yoktur. Her gün ikişer doz olmak üzere sorgusuz yerli dizi seyrederler. Zaman içinde karakterleri karıştırma, kafa bulanması gibi sonuçları olabilir.
16. O olmak isteyenler
O sıra ‘Asmalı Konak’ yüzüğü mü satılıyor, Sıla’nın tokası, Bihter’in kolyesi, Hürrem’in kolonyası… Çok mu paraları var bilinmez, televizyonda gördüklerini hemen gidip satın alırlar. Sadece izlemek değil, bir de o kahramanlar gibi yaşamak isterler.
17. Komiklik peşindekiler
20 dakikalık sitcom’lara bağlı, hap gibi espri kapan izleyici grubu, ‘How I Met Your Mother’da Barney’nin her lafını barda kankası söylemiş gibi benimser. Gerçek hayatta ‘Big Bang Theory’den, ‘Modern Family’den, ‘Office’den örnek vererek sohbet edecek kadar sitcom dünyasının içindedir.
18. Hollywood bağımlıları
Bütün gün E! Entertainment gibi kanallarda Playboy Malikânesi’nde neler oluyor, Kardashian ailesi bu sefer ne tür şapşallıklar yapacak, kırmızı halıda iyi not alan kim, Britney Spears yine hangi skandala imza attı diye takip ederler. Bir süre sonra küçük yıldızların tüm hayatını bilen Hollywood uzmanlarına dönüşürler.
19. Akıllı TV dünyası
YouTube’da yerlere düşen, sakarlık yapan, macera peşinde koşarken karizmayı çizdiren insan, şirinlik yapan kedi köpek videosunu peş peşe izleme sistemine bağımlı olanlar için bilgisayar önünde takılmaktan daha konforlu bir tercih Akıllı TV. Bütün gün yemek yerken uyuyakalan bebek, kaykay kazası ve köpeğe pati atan kedi izlenebilir.
20. Salon insanları
Sinemada kaçırdığı filmleri bir ay sonra DigiTurk ya da D-Smart salonlarında yakalar. Eski Parliement Sinema Kulübü tadını her gün yakalamanın keyfiyle “Bugün ikinci salonda ‘Transformers 2 var” diye akşam programını şekillendirir.
21. Spor ekranı
Sadece lig maçlarını değil, halter şampiyonasını, kış olimpiyatlarını, NBA karşılaşmalarını da takip eder. Eurosport’ta önemli bir maç ya da yarış olmasa da oturup saatlerce snooker izleyebilir. Sabaha karşı Charlotte Bobcats – Philadelphia 76’ers maçı için uykusuz kalır.
22. Domestik hayaller
Home TV gibi kanalların sıkı takipçisidir. Beş malzemeyle müthiş mönüler hazırlayan şefin önerilerini, Emeril’in İtalyan tariflerini bir kenara not eder. ‘Banyonuzu yenileyin’, ‘Gardırobunuzu temizleyin’ gibi programlardan fikir alır. Arada ulusal kanallardaki kadın programlarına da takılır ama asla tartışma izlemek için değil. Her şey evin güzelliği için.
23. İnternetten televizyon
Türkiye’de bir kanalda gösteriliyor da olabilir. Onun zevki yurtdışında yayımlandığı anda diziyi internetten indirmek, sıcağı sıcağına seyrederek ortalık havasını atmaktır. ‘Lost’ kuşağı böyle büyümüştür.
24. Kurguyu gerçek sananlar
Bir çocukluk hastalığı olarak izledikleri her şeyi gerçek sanırlar, öyle sanmak isterler, kurguya belgesel muamelesi yaparlar. Çabuk alınır, çabuk sinirlenirler. Seyrettiklerinden ahlak, siyaset tartışması yapmayı, hatta yayından kalksın diye protesto etmeyi tercih ederler.
25. Rüyanız hayrolsun
Altta telefon numarası kocaman yazan rüya yorumcularını, evlilik danışmanlarını, astrologları kaçırmadan arar. Uzun uzun aşk hayatını, bir kabusunu anlatır. Yay burcunun başına bu ay neler gelecek diye merakla takiptedir.
Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.