Ulaşımda rekabet yolcuya yaradı

Ulaşımda rekabet yolcuya yaradı
Petrol fiyatlarının düşmesi ve İstanbul-Konya YHT seferlerinin başlaması ulaşımda rekabeti kızıştırdı.

Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri geçen hafta başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 hafta boyunca seyahetlerin ücretsiz gerçekleyeceğini söylemesiyle beraber biletler kısa süre içerisinde tükendi. O

tobüsle 10-11 saat, mevcut şehirlerarası trenlerle 13 saat süren Konya-İstanbul yolculuğu, hattın açılmasıyla 4 saat 15 dakikaya kadar düştü. Konya-İstanbul YHT ilk olarak günde 2 gidiş 2 dönüş olarak hizmet vermeye başladı. YHT, Konya'dan 6.10 ve 18.35'te hareket ederken, İstanbul'dan (Pendik) 7.10 ve 18.30 saatlerinde hareket ederek İzmit, Arifiye, Bozüyük, Eskişehir üzerinden Konya'ya geliyor.

YHT HİZMETE GİRDİ, FİYATLAR DÜŞTÜ

YHT'lerde erken bilet alan yolcular da 42,5 liradan başlayan fiyatlarla seyahat etme imkanına kavuşuyor. Ekonomi tipinde tam biletle 85 lira, business tipi koltuk tipinde ise tam biletle 119 lira karşılığında seyahat edilebilirken; genç, öğretmen, TSK mensubu, 60-64 yaş, basın mensubu, gidiş-dönüş bileti alan yolcular yüzde 20 indirimli olarak, 7-12 yaş arası ve 65 yaş üstü olan yolcular yüzde 50 indirimli olarak hesaplı, konforlu, çevre dostu ve güvenli seyahat imkanı bulabiliyor. Bazı otobüs firmaları da müşteri çekebilmek için fiyatlarda indirime gitti. Bazı otobüs firmaları İstanbul-Konya bilet fiyatınlarını 75 liradan 60 liraya kadar düşürdü. Otobüs firmaları ise YHT hatları ve uçaklarla rekabet edebilmek için hizmet kalitesini artırmaya devam ediyor. Otobüslerde sınırsız internet, televizyon, film izleme gibi imkanların yanı sıra yiyecek ve içecek servisi de yapılıyor.

UÇAKLA REKABET ETMEK ÇOK ZOR

Konya Metro Seyahat Genel Müdürü Ahmet Yılmaz,"Otobüs fiyatları yüksek değildi. Otobüs firmalarının kendi aralarında rekabet zaten vardı. Bu fiyat olarak olmuyordu. Genellikle yolculuk esnasındaki verilen hizmetmer veğ otobüsün markaları etkili oluyordu. Kısacası rekabeti konforlu hatlar belirliyordu. Benzin ve mazota gelen indirim olumlu bir hava estirdi ama bunun rekabeti belirlemesi beklenemez. YHT'nin yanı sıra uçaklar da devreye giriyor. Otobüs firmalarının hava yoluyla rekabet yapması imkansız. Çünkü uçaklar yakıtı ucuz alıyor. KDV ve ÖTV vermiyorlar. Yakıtın litresini 1.5 liradan alıyorlar. Bu normalin çok altında. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte çok daha ucuza almaya başlamışlardır. Bundan dolayı otobüs eli hava yolunu kıyaslamak olmak. En büyük dezavantajlarımızdan biri zaman ama bilet fiyatları uçaklarda pahalı. En küçük bir sorunda seferler iptal olabiliyor. Ya da gecikmeli olarak seferler başlıyor" dedi.

HİZMET KALİTESİNİ ARTIRIYORUZ

YHT ile Konya-İstanbul arası sürenin kısaldığını kaydeden Yılmaz, bunun bir takım dezavantajları da beraberinde getirdiğini söyledi. YHT ile İstanbul'un Pendik ilçesine kadar gidilebileceğini ifade eden Yılmaz, herhangi bir servis ağının olmadığı için vatandaşın yine farklı farklı otobüs ya da dolmuşu kullanmak zorunda kalacağını belirtti. Güçlü servis ağı olan otobüs firmalarının yolcuların indikten sonra istediklere yerlere bırakabildiğini kaydeden Yılmaz, "Amacımız kıyas yapmak değil ama servis hizmeki gerçekten çok önemli. İnce detaylarına girildiğinde otobüsü kullanmak daha avantajlı. Konya öğrenci şehri ama YHT güzergahı Bosna Hersek Mahallesi'ne çok uzak gara gitmek zaten ayrı bir külfet oluyor. Konya'da artık hava yolu, tren yolu ve karayolu gelişiyor. Konya'dan Türkiye'nin bütün illerine gidebilmek mümkün. Bunu rekabet olarak değil de ulaşımdaki gelişmişliğe göre değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.