Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam Ve Kadın Sempozyumu Başladı
Konya’da, Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumu başladı.
Bir otelde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumu Vali Muammer Erol, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık, Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, NEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, alanında uzman yerli ve yabancı misafirler ve diğer konuklar katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzenlenen sempozyuma katılamadığı için bir telgraf gönderdi. Sempozyumda misafirlere okunan telgrafta; “Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumuna davetiniz için teşekkür ediyor, kadim medeniyetimizin temsilcileri olarak etkin üretken kadınlarımızı görmekten memnuniyet duyuyoruz. Kadınların katılımcı ve girişimci olmaları için verdiğimiz destek her geçen gün artarak devam ediyor. Tüm katılımcıları kalbi duygularla selamlıyor sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadeleri yer aldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ise telgrafında; “KADEM ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin destekleriyle düzenlenen sempozyum bizlere kadınlarımızın sosyal hayattaki yeri konusunda yeni bakış açıları kazandıracaktır. Sempozyumun gerçekleşmesine vesile olan KADEM’i ve NEÜ’yü tebrik ediyor, tüm katılımcılara selamları iletiyorum" dedi.
Organizasyonun ev sahiplerinden olan NEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek yaptığı konuşmada, Sağlık Bilimleri Fakültesinin genç bir fakülte olmasına rağmen böyle önemli bir aktiviteye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Çok katkıları olacağını düşündüğüm, Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumunda oturumlarda akademisyenlerin görüşleri paylaşılacak, sözlü bildirim ve yapılan tartışmalarla sempozyum gerçekleştirilmiş olacak. Bereketli bir sempozyum olmasını diliyor katılan ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
"KADIN TOPLUMSAL HAYATI DÜZENLEYEN ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR"
Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz ise, Kadın ve Demokrasi Derneği olarak Konya’da NEÜ işbirliğiyle düzenlenen Sempozyumun önemine değindi. Sempozyumun toplumda kadınların hak ettikleri konumlarına gelmelerine vesile olacağını söyleyen Yılmaz, “Kadın neslin devamında ve değer aktarımda vazgeçilmez bir unsurdur. Kadın toplumsal hayatı düzenleyen önemli bir faktördür. Bu noktada kadına hak ettiği değeri vermek bir zorunluluktur. Bizler kadının toplumsal hayatta aktif olarak bulunmasına katkı sağlamak zorundayız” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, “Altuncan Hatun, Terken Hatun, Hayme Anaya kadar tarihimiz pek çok başarılı kadının izleriyle doludur. Kadına hak ettiği değeri veren bir toplum, her zaman daha hızlı gelişmeye devam edecektir. Tüm bu kadın meselelerini birlikte düşünüp anlamaya ve çözmeye ihtiyacımız var. Hepimiz, kadın-erkek üzerimize düşen sorumlulukları hakkıyla yerine getirmek zorundayız. KADEM olarak eşitsizliklere dur demeye devam edeceğiz. Meseleye salt cinsiyet odaklı değil insan odaklı baktığımızı belirtmek isterim. Bu sempozyumun çözüm önerilerinin üretilmesine vesile olmasını temenni ediyor ve tüm paydaşlara teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de konuşmasında, düzenlenmiş olan bu toplantının toplumun kadim sorunlarından birisi olan kadın başlıklı meselelere çözüm önerisi sunma açısından önemli olduğunu belirterek, “Bizim üzerinde konuşmaktan uzak durduğumuz ama toplumun içerisinde kaynayan bir yara olarak duran konu başlıklarının yetkin isimler tarafından tartışılacak olmasından ve bunun huzur kenti Konya’da yapılacak olmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Aileyi bir arada tutmada zorluklar çektiğimiz bu süreçte kadının toplumun ana direği olarak, başta aileye ve sosyal hayata sahip çıkması, KADEM üzerinden bunu ortaya koyması bize bir güven veriyor. Bu anlamda KADEM’e gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Üniversite olarak bu sempozyumlara destek verip, sorunlara çözüm aramanın önemine değinen Prof. Dr. Şeker, bu konuların kitaplar arasında kalmaması gerektiğine değinerek, “Hayata geçirilecek öneriler eşliğinde, sadece kadınları ilgilendiren sorunlar olmayan, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren boyutlarıyla bu çeşitlilikte ortaya konmuş başka bir toplantı hatırlamıyorum. Sempozyumun her bir oturumunun derde şifa olmasını diliyorum. Bulanmadan donmadan akmak ne hoş sözüyle konuşmamı sonlandırıyorum” ifadelerini kullandı.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, kadınlara sosyal açıdan bakan bir toplantıda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 2009 yılında ilk defa AB sürecinde anayasa ile kurulan tek komisyon olduğunu hatırlatan Katırcıoğlu, “Biz komisyonda, toplumda kadın ve erkeğin birlikte yer almaları, sürdürülebilir kalkınmaya birlikte erişmeleri gibi konularda çalışıyoruz. Tek derdimiz ayrıştırmadan ötekileştirmeden sürdürülebilir bir kalkınmayı toplumun her aşamasında yürütebilmek. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
"İNSANLARIN BİR ARADA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMALARI GEREKİYOR"
İngiltere’den Sempozyuma katılan İnsan Hakları Aktivisti Julie Siddiqi, Türkiye’deki misafirperverlikten memnun kaldığını söyleyerek sözlerine başladı. Müslüman kadınların hayatın her aşamasında bulunduğunu söyleyen Siddiqi, İngiltere’deki Müslüman kadınlar olmak üzere pek çok çalışma yürüttüklerini ancak hala Müslüman toplumlarda yapılacak çok şeyin olduğunun altını çizdi. Suriye’deki savaşın bitmesi ve bir arada barış içinde yaşanması gerektiğine vurgu yapan Siddiqi kadınların toplumda lider konumunda olabileceklerini de kaydetti ve bunun tarihte örnekleri olduğunu da hatırlattı. İnsanların farklı geçmiş farklı inançlara sahip olsalar da bir arada barış içinde yaşayabileceklerini söyleyen Julie Siddiqi, Hz. Hatice’nin de döneminde ticaretle uğraştığını dinleyicilere hatırlattı.
Kadın işbirliğinin gelişmesinin önemine vurgu yapan Siddiqi, Müslüman kadınlarla gurur duyduğunu, onların birlikte iyi işler ortaya çıkarabileceklerini umduğunu söyledi. “İngiltere’de veya başka bir ülkede kadınlar bir araya gelip ortak çalışmalar gerçekleştirmeli. Barışı inşa etmeli, birlikte iyi işlere imza atacaklarının farkına varmalılar. Bu tarz konferansların da tüm toplumlara faydalı olacağını umuyorum.” diyen Siddiqi, davet edildiği için teşekkür edip, sempozyumda tüm dünyanın barışına vesile olacak kararların alınmasını umduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.