Üniversitelerde Diriliş KTO Karatay’da Başladı
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde lisans ve ön lisans öğrencileri Selçuklu vurgusunun hakim olduğu törende kuşak bağlayıp börk atarak mezuniyet coşkusu yaşadı.
1251’de Selçuklu devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay tarafından kurulan ve Anadolu’daki Türk medeniyetinin seyrini değiştiren devlet adamları yetiştiren Karatay Medresesi’nin ruhu dün gerçekleştirilen mezuniyet töreninde canlandı. Mezuniyet törenine, Konya Valisi Muammer Erol, Karatay İlçe Kaymakamı Mustafa Altıntaş, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Babaoğlu, Ziya Altunyaldız, Muhammed Uğur Kaleli, Abdullah Ağralı ve Hüsniye Erdoğan ve öğrencilerin aileleri katıldı. Törenin açılış konuşmasını KTO Karatay Üniversitesi birincisi, Mühendislik Fakültesi öğrencisi Büşra Mutlu yaptı.
Programda söz alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, mezunların ülkenin geleceğinin temelini oluşturduğunu söyleyerek, “Karatay Üniversitesi her ne kadar beş yıl önce açılmış görünse de bu üniversitenin temeli 1251’de kurulan Karatay Medresesi’ne dayanıyor” dedi. Rektör Sade, geçen yıl 170 mezun veren üniversitenin bu yıl 119 Hukuk Fakültesi, 47 Mühendislik Fakültesi, 77 İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ve son olarak da 47 Adalet Meslek Yüksekokulu’ndan olmak üzere toplam 290 mezun verdiğini ifade etti.
“EN BÜYÜK SERMAYEMİZ OLAN İNSANA YATIRIM”
KTO Başkanı ve Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk ise, Karatay Medresesi’ni 90 yıl sonra üniversite olarak yeniden hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu çınar büyüdükçe, geliştikçe eğitime, öğretime, bilime, araştırmaya ve şehrimizin ve ülkemizin refahına katkı sağlayacaktır. Düzenlediğimiz mezuniyet töreninde de geçmişi asırlara dayanan üniversitemizin ne derece başarılı bir yol kat ettiğini görüyoruz. Bizim Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’ni kurmaktaki amacımız en büyük sermayemiz olan insana yatırım yapmaktır” dedi. Konuşmasını öğrenciler için müjdeli bir haberle noktalayan Öztürk, “Mezunlarımızın yüksek lisans eğitimlerine kolaylık getirecek yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Üniversitemizden dereceye girerek mezun olan öğrencilerimiz yüzde yüz burslu, tüm mezunlarımız da yüzde 50 burslu olarak burada yüksek lisans eğitimlerine devam edebilecekler” diye konuştu.
“KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ DÜNYAYA UZANIYOR”
Protokol konuşmalarının ardından bu kez sahneye Karatay Üniversitesi’nde Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrenciler çıktı. Batı Afrikalı öğrenci Abdou Wahabi, Suriyeli Khalife ve Filistinli Mahmoud kendi yazdıkları Türkçe makaleleri seslendirdi. Diplomalarını Rektör Prof. Dr. Bayram Sade’den alan bölüm birincileri ise mezuniyet kütüğüne isimlerini çaktı. Bölüm birincisi kuşağı bağlanan öğrencilere hediyeleri de takdim edildi. Sahneye davet edilen öğrenciler, diplomalarını kent protokolü ve üniversitede görev yapan öğretim üyelerinden aldı. Diploma töreninin ardından ise öğrenciler günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.
MEZUNİYET SEVİNCİ İLE BÖRK ATTILAR
Kuruluşu 1251 yılına dayanan KTO Karatay Üniversitesi’nin mezunları kep yerine Selçuklu kültürünü yansıtan börklerini hep birlikte havaya atarak coşku dolu anlar yaşadı. Adını asırlar öncesinden alan üniversitenin bu mezuniyeti ise bir ilk olarak tarihe geçti. 300 öğrencinin mezuniyet sevinci yaşadığı tören sonunda davetliler geleneksel Konya pilavı ile iftarını açtı.
“MEZUNİYET KIYAFETLERİNİN ÇIKIŞ NOKTASI”
Mezuniyet kostümlerinin tasarımında çıkış noktasının Selçuklu Medeniyeti olduğunu dile getiren yetkililer, dikkat çeken tasarımlar oluşturulurken Karatay Medresesi gerçeğinin ve medeniyette devamlılığın merkez alındığını ifade etti. Verilen bilgiye göre, tasarımlarda kullanılan açık renkler Selçukluların ilk bayrağından ilhamla tercih edildi. Selçuklu komutanlarından, onların atlarına, zamanın üniversitesi olan medreselerden mezun olan öğrencilerin kıyafetlerine ve ahilere kadar hemen her alanda ağırlıklı tercih beyaz ve tonlarıydı.
Mezuniyet kıyafetlerinin dikkat çeken bir diğer noktası ise işlemelerdi. Selçuklu kıyafetlerinde kullanılan yoğun işlemeler ve tel kırmalar özenin, dopdolu ve derinliği olan bir kültürün yansıması olarak algılanıyor. İşlemelerde kullanılan altın sarısı renk ise zenginliği ve Konya ile özdeşlemiş, aynı zamanda en kutsal nimetlerden sayılan buğday başağını simgeliyor.
Aynı zamanda Konyalı olan ünlü modacı Zeynep Kartal’ın elinden çıkan bu tasarımlarla Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin mezuniyet töreninde kültürel değerlere verilen önemi gösteren bir kıyafet öğrenciler tarafından giyilmiş oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.