Veteriner Fakültesi’nin 34’üncü Kuruluş Yıldönümü kutlandı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 174. Yıl Dönümü ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin 34. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri çerçevesinde, ‘Zoonozlar ve Tek Sağlık’ konulu panel gerçekleştirdi.
Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Orhan Tat, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Süleyman Özcan öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
“Türkiye’de ilk sıralardayız”
Programın açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Ahmet Güner, “Mesleğimizin kutsal yürüyüşü 174 yıl önce başlamış ve meslektaşlarımızın başarılı ve özverili çalışmalarıyla büyüyerek devam etmektedir. Türkiye coğrafyasını düşündüğümüz zaman zoonozların ve bulaşıcı hastalıkların her an her yerde patlak verdiği zor bir coğrafyada meslektaşlarımız bu kutsal görevi büyük bir özveri ile devam ettirmekte ve günümüze kadar taşımaktadır. Veteriner hekimlik başlangıçta sadece hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisi olarak görülürken günümüzde oldukça geniş bir alanda hizmetini sürdürmektedir. Başlıca hayvan türlerinin koruyucu hekimliği, hayvanların üretimi, ıslahı, beslenmesi, hayvansal ürünlerin insan sağlığına uyumluluğunun her aşamada kontrolü, hayvansal atıkların yönetimi ve çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli bir hizmet yürütmektedir. Fakültemizin 34 yıllık kısa bir tarihi olmasına rağmen Türkiye’deki veteriner fakülteleri arasında ilk sıralarda yer aldığını gururla söylemek istiyorum. Bu başarıda emeği geçmiş bütün öğretim üyelerimize ve personelimizi takdir ve teşekkür ederim. Kuruluşumuzu her yıl farklı bir panelle kutluyoruz. Bu yıl da ‘Zoonozlar ve Tek Sağlık’ konusunda önemli bir paneli sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Panelin verimli olmasını temenni ederken hepimize başarılarla dolu nice yıllar diliyorum” diye konuştu.
“5 yılda bir güncellenmelidir”
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar ise, “Güzide fakültelerimizden Veteriner Fakültemizin 34. kuruluş yıldönümünü iftiharla kutluyoruz. Veteriner hekim yetiştirme hususunda daha iddialı bir ülke haline gelmeliyiz. Bu yüzden veteriner fakültelerimizin eğitim öğretim programlarını her 5 yılda bir güncel ihtiyaçlara göre güncellenmelidir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uçkun Sait Uçan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Duygu Fındık, Prof. Dr. Feyzullah Güçlü, Prof. Dr. Hasan Hüseyin Hadimli ve Araş. Gör. Dr. Nermin Işık da konuşmacı olarak katıldı.
‘Tek Sağlık/Sağlıkta Birlik’ konulu konuşmasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Fındık, “İnsan ve havyan sağlığının birbiriyle çok ilişkili olduğunu görüyoruz. İnsan, hayvan ve ekosistemin bir aradaki harmonisinin bozulduğunda insan sağlığının da bozulduğu görülmüştür. Sağlıkta birlik yaklaşımı en yapıcı yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden tıp, veteriner ve çevre eğitiminin güçlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Feyzullah Güçlü ise sunumunda, ‘Paraziter Zoonozlar’ konusuna değindi. Parazit türleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Güçlü, “Parazitler ile mücadelede bireysel ve toplumsal mücadelenin önemli bir etkisi var. Bunun için meraların bakımı ve çevresel kirliliğe dikkat etmek zorundayız. Çiğ ve az pişmiş et ürünlerine dikkat etmeliyiz. Hayvan kesimlerinin mezbahanelerde mutlaka veteriner hekimler kontrolünde yapılması gerekiyor. Gıda ve kişisel hijyen konusunda da dikkatli olmalıyız” şeklinde konuştu.
Bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Programın son bölümünde panelistlere teşekkür plaketi verilirken fakülte bünyesinde Bilimsel Teşvik Ödülleri de sahiplerini buldu. Ödül verilen kategori ve isimler şu şekilde:
“Makale: Prof. Dr. Ferda Sevinç, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Avcı, Prof. Dr. Mustafa Numan Bucak. Editörlük: Prof. Dr. Mustafa Numan Bucak, Atıf: Prof. Dr. Mustafa Numan Bucak, Prof. Dr. Abdullah Kaya, Prof. Dr. Halis Oğuz, Proje: Prof. Dr. Abdullah Başoğlu, Doç. Dr. Kamil Üney, Prof. Dr. Ferda Sevinç, Prof. Dr. Hasan Hüseyin Hadimli, H-İndeks: Prof. Dr. Halis Oğuz, Prof. Dr. Aydın Güzeloğlu, Prof. Dr. Uğur Uslu, Doç Dr. Kamil Üney, En İyi Genç Araştırmacı: Arş. Gör. Dr. Nermin Işık, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Avcı, Arş. Gör. Dr. Selçuk Alataş, Bilimsel Hakemlik: Prof. Dr. Mustafa Numan Bucak, Prof. Dr. Halis Oğuz, Doç. Dr. Kamil Üney.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.