Vibrasyon
Tüm sanayi sektörlerinde uygulanan bir yöntem olan vibrasyon yöntemi; metal parçaların işlenmesi ve yüzey kaplama işlemlerinde kusursuz olması için yüzeylerdeki kayganlığı almak ve ideal yüzeyler oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Malzeme yüzeyine uygulanacak kaplama işlemleri ve boya işlemlerinin yüzeye tutunmalarını sağlayacak ideal gözeneklerin oluşturulması, yüzey kayganlığının ortadan kaldırılması için yapılan bu yöntem ile hem malzemelerin kullanım ömrü uzatılmış, korozyon, pas ve kirden korunmuş olur hem de yüzey estetiği açısından istenilen görsellik elde edilmiş olur. Özel makineler ile yapılan vibrasyon işleminde sıvılar ve aşındırıcı maddeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler basınçlı bir şekilde metal veya diğer malzemelerin yüzeylerine uygulanarak yüzey aşındırması gerçekleştirilir, yüzeyin pürüzlü bir yüzey haline gelmesi sağlanır. Bir çeşit pürüzlendirme işlemi olarak da tanımlanabilecek olan vibrasyon işleminde aynı zamanda çapakların temizlenmesi, pasların temizlenmesi, tufal alma ve parlatma işlemleri de yapılabilmektedir.
Vibrasyon uygulaması yapılacak olan malzemeler için öncelikle yüzey çapaklarının temizlenmesi işlemi yapılır. Bu işlem için vibrasyon sıvısı kullanılır. Vibrasyon sıvısı dışında kullanılan malzemeler olsa da çapak alma işleminde vibrasyon sıvısı çapak alma işleminde daha etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Yüzey pürüzü giderildikten sonra boyama, yüzey kaplama veya parlatma işleminde kullanılan malzemenin yüzeye daha sağlıklı bir şekilde tutunmasını sağlayabilmek için pürüzlendirme işlemi uygulanır. Malzeme cinsine göre bu işlemde kullanılacak olan malzemeler değişiklik göstermektedir. Malzemelerde farklı olsa da uygulama işlemi aynıdır. Pas alma veya yüzey korozyon tabasını ortadan kaldırmak istediğinizde de kumlama tekniği yerine vibrasyon tekniğini kullanabilirsiniz. Vibrasyon tekniğinde kullanılan vibrasyon sıvısı ve malzemeleri yüzeydeki pas tabakasını ortadan kaldırırken korozyon nedeni ile oluşan yüzey bozulmaları de eşit bir şekilde ortadan kaldırılarak homojen yüzeyler elde edilmesini sağlar.
Vibrasyon Çalışma Tekniği Nasıldır?
Geniş bir hazne içinde yer alan malzeme yüzeyine uygulanan titreşimli sıvı işlemi veya titreşimli granüller belirli bir süre sonunda malzeme yüzeyindeki istenmeyen malzemelerin yerinden çıkmasına neden olur. Bu işlem boyunca makine sabit bir konumdayken içindeki sıvı veya granüller sürekli hareket halindedir. BU işlem süresince sürekli titreşime maruz kalan yüzeyler zamanla dirençlerini kaybederek ve mukavemet gösteremedikleri içinde yerlerinde çıkarlar. Pas ve korozyon tabakaları bu şekilde yerinden çıkarken sağlıklı metal yüzeylerinde ise küçük küçük dökülmeler olur ve yüzeyde gözenekler meydana gelir. Titreşim derecesini makineye, kullanılan malzemeye veya yüzey uygulaması yapılacak malzeme türüne göre değiştirebilirsiniz. Titreşim gücü yüksek olduğunda zayıf malzemeler zarar görebileceği için makine talimatlarına uygun olarak hareket etmeniz gerekiyor. Uygulama yapılacak malzemeye, kullanılan vibrasyon malzemesine ve yüzey işlemine göre önerilen titreşim derecelerini kullanmalısınız. Vibrasyon sıvısı kullanılarak yapılan yüzey işlemlerinden sonra vibrasyon makineleri tarafından ısıtma ve kurutma işlemi de yapılmaktadır. Yüzey temizleme işlemi sonrasında yüzeyler kurutulmadığında nemden dolayı pas ve korozyon olması ihtimali çok yüksek olduğundan vibrasyon makinelerinde ısıtma ve kurutma özelliği bulunmaktadır. Vibrasyon işlemi sonrasında kurutulan malzemeler istenilen yüzey işlemleri için hazır hale geliyor.
Vibrasyon Yöntemi İle Neler Yapılabilir?
Soğuk veya sıcak metal işleme yöntemlerinde kullanılan bir teknik olan vibrasyon tekniği ile ağır sanayi ve hafif sanayi sektörlerinin tamamı için şu işlemleri yapabilirsiniz.
- Metal malzemelerin yüzeylerinde kalan çapakların temizlenmesi, kaynak veya birleştirme işlemi sonrasında oluşan cüruf, çapak temizliğinin yapılması işlemleri vibrasyon yöntemi ile yapılabilir.
- Yüzey temizliği yapmak istediğinizde, yüzeylerde oluşan pasları ve korozyon nedeni ile oluşan bozulmaları ortadan kaldırarak estetik görünümlü yüzeyler elde etmek istediğinizde tüm kalınlıklarda metal ve diğer malzemeler için vibrasyon tekniğini kullanabilirsiniz.
- Yüzey temizliği işleminden sonra yüzey boyama veya yüzey koruması için yüzey kaplama işlemlerinde vibrasyon tekniğini kullanabilirsiniz. Her malzeme için özel olarak üretilen vibrasyon makineleri için alternatif vibrasyon malzemeleri de kullanabiliyorsunuz.
- Yüzey aşındırması yapmak istediğiniz tüm malzemeler için vibrasyon tekniğini kullanabilirsiniz. Doğru malzeme için doğru makineleri kullanarak malzemelerde profesyonel bir şekilde yüzey aşındırması yapabilirsiniz.
- Malzemeler üzerinde ışıl işlemler nedeni ile kalan tufalları almak, yüzeyde homojen ve estetik bir görünüm sağlamak için vibrasyon tekniğini kullanabilirsiniz. Tufal alma işlemi tüm malzemeler için ısıl işlem sonrasında uygulanan bir yöntem olup diğer uygulamalara göre en ekonomik yöntem vibrasyon tekniğidir.
- Yüzey parlatma, yüzeylere estetik görünümler kazandırma işlemlerinde de en fazla tercih edilen yöntem vibrasyon yöntemidir. Bu yöntem ile polietilen ve metal malzemelerin yüzeylerine istediğiniz parlaklığı verebilir, istediğiniz derece de estetik olmasını sağlayabilirsiniz.
Vibrasyon Kumlama Tekniğinde Dikkat edilecek Noktalar
Vibrasyon tekniği hem ekonomik hem de kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu için tüm malzemeler için kullanılmaktadır. Yüzeysel işlemlere hazırlık, yüzeye pürüzlülüğü oluşturma, parlatma, tufal alma, çapak alma işlemleri için kullanılan vibrasyon kumlama tekniğinde dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır.
- Vibrasyon kumlama tekniğini uygulayacağınız malzeme için vibrasyon kumu seçimine dikkat etmelisiniz. Malzeme türüne göre vibrasyon sıvısı ve kumu seçimini dikkat etmediğinizde uygulama yapacağınız malzemenin yüzeyine kalıcı hasar verebilirsiniz.
- Uygulama yapacağınız malzeme türüne göre ve almak istediğiniz sonuca göre yuvarlak kumlama taşı veya kare kumlama taşı seçmelisiniz. İşlemin çok hızlı bir şekilde sonuçlanmasını istiyorsanız uygulama yapacağınız malzemenin sertliğine göre keskin uçlu sert taşlar seçebilirsiniz.
- Aşındırma veya çapak alma işlemi için sert taşlar ve keskin uçlu taşlar seçmelisiniz. Aksi durumda aşındırma işleminde başarılı olamazsınız. Parlatma veya yüzey pürüz oluşturma işlemleri için yuvarlak taşlar ve keskin olmayan taşlar seçmeniz daha doğru bir adım olacaktır.
- Yüksek sıcaklıkta işlem görecek malzemeler için seçilecek taşlar ısıya dayanıklı olmalıdır. Aksi durumda vibrasyon kumlama taşlarınız ısıdan olumsuz etkilenecek ve elde etmek istediğiniz sonuca ulaşamayacağınız gibi maddi açıdan da zarar göreceksiniz.
Vibrasyon Makine Türleri
Yuvarlak tüp vibrasyon makineleri; sektörlerde en fazla tercih edilen yuvarlak vibrasyon makineleri tüm malzemelerin işlenmesi için ideal bir makine olup kullanımı da oldukça kolaydır.
Yatay tip vibrasyon malzemeleri; Yuvarlak tiplerden sonra en fazla tercih edilen vibrasyon makinesi olan yatay tip vibrasyon makinesi uzun olan malzemelerin işlenmesinde daha başarılı sonuçlar almanızı sağlıyor. Makine içindeki tambur sayesinde kum tanecikleri malzemenin her tarafına eşit bir şekilde etki ediyor.
Santrifüj tipi vibrasyon makinesi; Kullanımı detaylı bir makine olan santrifüj tipi vibrasyon makinesi ile sert malzemeler istenilen ısı derecelerinde işlenebilmektedir. Profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılan ve özellikle ağır sanayi sektörleri için ideal olan bu makine ile istediğiniz et kalınlığında malzemeleri işleyebiliyorsunuz.
Kurutmalı vibrasyon makinesi; Vibrasyon sıvısı kullanılarak işlenen metaller için tasarlanmış olan kurutmalı vibrasyon makinesi ile işlem sonrası metalin kurutmasını sağlayabilir, oksidasyona maruz kalarak paslanmasının da önüne geçebilirsiniz.
Vibrasyon makineleri farklı malzemelerin işlenmesine ve farklı işlemlerin yapılmasına yönelik olarak üretilen makineler olduğu için faaliyet gösterdiğiniz sektöre uygun olan makine ile çalışmak size hem avantaj sağlayacak hem de zaman ve maddi açıdan tasarruf etme imkanı verecektir. Metal ve polietilen malzemelerin yüzey işlemleri için kullanabileceğiniz bir kumlama yöntemi olan vibrasyon yöntemi ile profesyonel yüzeyler elde edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.