Yavuz Bahadıroğlu Seminerleri Sona Erdi

Yavuz Bahadıroğlu Seminerleri Sona Erdi
Konya’nın merkez Meram İlçe Meram Belediyesi tarafından düzenlenen Yavuz Bahadıroğlu İle Toplumsal Eğitim Seminerleri, “Osmanlı’da Kadın (İnsan) Hakları” konulu programla sona erdi.Konevi Kültür Merke...

Konya’nın merkez Meram İlçe Meram Belediyesi tarafından düzenlenen Yavuz Bahadıroğlu İle Toplumsal Eğitim Seminerleri, “Osmanlı’da Kadın (İnsan) Hakları” konulu programla sona erdi.

Konevi Kültür Merkezinde düzenlenen seminere Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, teşkilat yöneticileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

“KADINA SAYGI İNSAN HAKLARIYLA ÖZDEŞTİR”

Kadına saygının insan haklarıyla özdeş bir kavram olduğuna dikkat çeken Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Türkler Müslümanlıkla şereflendikleri günden itibaren eski Türklerde de var olan kadına saygıyı öncelemişlerdir. Kadına saygı insan haklarıyla özdeş bir kavramdır. Eski Türklerde erkek hakan ve kadın hakan birlikte hükmederlerdi. Bunun aynı yansımasını Osmanlı devletinin kuruluş aşamasında da görüyoruz. Hayme Ana devlet çekirdeğini yıllar boyu ruhunda ve yüreğinde taşıyan kadındı. Şeyh Edebali de devlete ruh üfleyen alimdir” diye konuştu.

“OSMANLI DÖNEMİNDE 300 KADIN ŞAİR YETİŞMİŞTİR”

Osmanlı döneminde insan yetiştirmenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Bahadıroğlu, “Osmanlı insanı nasıl yetiştiriyordu, evvela buna bakmak lazım. İnsana değer ve kıymet veriyordu. Bu kıymeti verirken de ötekileştirmiyordu. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra yayınladığı Amanname’de 5 insan hakkından bahsediyor. İnanç özgürlüğü, ibadet hürriyeti, kıyafet hürriyeti, seyahat hürriyeti ve ticaret hürriyeti. Fatih’in vali ve kaymakamlara gönderdiği önemli bir ferman daha var: Allah’ın soracağı soruları kullara sormayın. Özgürlük belgesi bu işte” ifadelerini kullandı.

Osmanlı döneminde kadınların her alanda olduğu gibi kültür ve sanatta da etkin olduğunu kaydeden Bahadıroğlu, ”Osmanlı’da 300 civarında kadın şair vardır. Yani her 100 seneye 20 - 30 şair düşüyor. Cumhuriyetin 100. yılına girmek üzereyiz, kaç kadın şairimiz var” diye sordu.

“EN BÜYÜK ÖRNEK EFENDİMİZ’DİR”

Kadın hakları konusunda en büyük örneğin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) olduğunu işaret eden Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Veda Hutbesi’nde ‘Kadının sizin üzerinizde hakları olduğu gibi sizin de onlar üzerinde hakları vardır’ buyurarak kadını ne kadar önemsediğini görüyorsunuz. Kadın hakları konusunda en büyük rehberimiz İki Cihan Serveri’dir” şeklinde konuştu.

Günün anısına Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu’na çiçek hediye eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “İçinde bulunduğumuz günlerde medeniyet havzamızı, gönül coğrafyamızı kan gönlüne çeviren Batı medeniyeti, tekrar tarihin kurucu öznesi olmak isteyen milletimize yönelik birçok oyun ve entrika çevirmektedir. Tarih ve milli şuur oluşturma noktasında Sayın Yavuz Bahadıroğlu’nun 8 aydır devam eden seminerleri çok yararlı oldu. Programların hepsi dolu dolu geçti. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, seminerden sonra kitaplarını imzalayarak okurlarıyla sohbet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.