Yazgı, "Belediye olarak dikkat ettiğimiz hususların başında..."

Yazgı, "Belediye olarak dikkat ettiğimiz hususların başında..."
Aksaray’ın su içme ihtiyacını karşılayan Mamasın Barajı’nın mevcut kalitesinin korunarak iyileştirilmesi ve en iyi bir biçimde kullanımının sağlanması için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce ‘Mamasın Barajı Gölü Havzası Özel Hükü

Başkan Haluk Şahin Yazgı’nın da katıldığı panelde 1960 yılında yapılan Mamasın Barajının alınacak önemlerle kirlenmesi ve korunması amaçlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce Mamasın Barajı Gölü Havzası Özel Hüküm Belirleme Çalışması, baraj gölündeki su kalitesini iyileştirmesi ve kirliliğinin önlenmesi esası üzerinde duruluyor. Mamasın Baraj gölü havzasındaki su kaynaklarının tespiti ve barajı besleyen kaynakların daha etkin bir biçimde temizlenmesi ele alındığı panelde Bakanlığa bağı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce görevlendiren panelistler alınacak önemlerin baraj gölüne faydalarından bahsetti.  Türkiye’de su kaynaklarının çeşitli olması ve kalitesinin bir birinden farklı olması nedeniyle her bölgeye göre özel hüküm belirlendiğini açıklayan panelistler, alınacak özel hükümlerle baraj gölünün daha temiz tutulmasının sağlanacağını ifade ettiler.

Yazgı, yaptığı konuşmada Belediye olarak içme suyu konusuna hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi. Başkan Yazgı konuşmasının devamında “Belediye olarak dikkat ettiğimiz konuların en başında olan su meselesidir. Su meselesi seçim öncesinde yaptığımız çalışmalar ve şuan hala devam eden su konusunda ikili görüşmelerimiz kaliteli suya ulaşmak içindir.  Belli bir yol kat ettik. Biz şöyle genel bir değerlendirme yaptığımızda Aksaray içme suyunu Mamasın Barajından elde ediliyor. İçme suyumuzun %55 Mamasın Barajından, %35’ini yeraltı suyunu karşılıyoruz.

Bizde göreve başlar başlamaz su kaynaklarını nasıl çeşitlendirebiliriz, nasıl arttırabiliriz bunun çalışmalarına başladık. Su kaynaklarımızı arttırmak için Bağlı köy başta olmak üzere bazı noktalarda sondaj çalışmamızı gerçekleştirdik. Ama bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi Mamasın Barajı. Çünkü hali hazırda bir su kaynağımızdır. İki büyük ırmak besliyor ve üzerinde 42 tane köy ve kasaba var. Tabi ki baraj çevresinde ve barajı besleyen kaynaklara yakın yerleşim birimlerindeki halk, atıklarını buraya bırakıyor veya bu suyu tarımda kullanılıyorlar” dedi.

1960’lı yıllarda kurulan Mamasın Barajının doğal yönlerden ve insan eliyle kirlendiğini açıklayan Başkan Yazgı, “Her barajın olduğu gibi bizim barajımızın tabii ki belli bir ömrü var. Bir süre sonra doğal olarak zamanla kirlenebiliyor, bizde bu kirliliği en aza indirmek için ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Bakanlığımızın yüklenici firmaya verdiği bu çalışmayı en verimli şekilde sonlandırırız inşallah. Kirliğin nerden kaynaklanıyor nasıl önlenebilir ilk olarak çalışmamamızı bu yönde yapmamız gerekir. Bundan sonra benzer toplantı yaparak daha neler yapabilir bunları anlatmalıyız. Ve ayrıca Aksaray Valiliği ve İl Özel İdarenin bu konu içinde olması gerekir ki bizde Belediye olarak vereceğiz destek etkili ve çözümcü olsun” diye konuşarak her kurumun ve baraj gölü çevresinde yaşayan halkın üzerine düşen sorumluluğu almasını istedi.  

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.